Bărbatul a contestat viteza reținută de polițiști, susținând că aparatul radarul care l-a înregistrat era amplasat pe o autospecială în mișcare. Judecătorul i-a anulat amenda, dar din cu totul alte motive decât cele invocate de conducătorul auto.
Amendat și lăsat 120 de zile fără permis
Potrivit procesului verbal de constatare a contravenției, în luna iulie a anului trecut, șoferul a fost surprins de un aparat radar, pe DN 19E, în zona localității Chiraleu, dinspre Oradea spre Chiribiș, conducând cu 161 km/h. Echipajul rutier l-a amendat și i-a suspendat permisul pe o perioadă de 120 de zile pentru că a depășit viteza legală cu mai mult de 70 km/h.
[eadvert]
Conducătorul auto a contestat sancțiunea din două motive. Bărbatul susținea că aparatul radar era amplasat pe o mașină a Poliției Marghita aflată în mișcare, fapt care ar fi putut duce la înregistrarea incorectă a vitezei. În plus, în zona în care a fost prins există două limitări – una de 90 km/h, iar alta de 100 km/h -, existând astfel un dubiu cu privire la limita de viteză.
De cealaltă parte, reprezentanții Poliției au arătat că aparatul radar era „verificat și omologat în condițiile legii” și au explicat că șoferul trebuie să facă dovada că nu avea viteza reținută de agenți.
Scăpat de o problemă tehnică a înregistrării radar
Instanța a respins susținerile Poliției, arătând că în cazul contravențiilor care au fost stabilite cu ajutorul radarului, agentul constatator este cel care trebuie să dovedească faptul că situația menționată în procesul-verbal corespunde adevărului. Din acest motiv, judecătorul a solicitat Inspectoratului de Poliție Bihor să depună înregistrarea de pe aparatul radar a momentului în care șoferul a fost surprins cu viteză peste cea legală.
Însă, invocând probleme tehnice, reprezentanții Poliției nu au putut pune la dispoziția Judecătoriei o copie a înregistrării video: „Or, acest aspect este apreciat de instanță ca reprezentând o carență majoră a procesului verbal încheiat, ce conduce la imposibilitatea verificării (…) conformității faptei descrise în cuprinsul procesului verbal cu împrejurările surprinse de înregistrarea radar.”
Drept urmare, zilele trecute, Judecătoria Oradea a anulat procesul-verbal de contravenție, ceea ce l-a scăpat pe șofer de plata amenzii și de predarea permisului.
Trimite articolul
XBine, bine, se intelege ca din punct de vedere juridic soferul avea dreptate. Din punct de vedere fizic omu gonea cu peste 110km/h. Asa ca e putin pericol omu! Adik….nici gura nu ne pute nici vodka nu am baut. EEeeeeee…… S-a inteles a scapat de plata si suspendare, dar poate apas mai cu fereala pedala. Asta ca sa intelegem buna credinta.
Prezumția de nevinovăție in ochii militiei e nulă
-
În curând o să putem, la autovehiculele cu module de înregistrare smart sa dovedim noi politiei că aparatul radar nu a înregistrat corect. Datele se vor păstra in memoria sistemului de pe masină…
DAR dăcă mașina este super smart va transmite singură la politie, prin internet, înregistrarile de viteză și locatie GPS când șoferul a condus cu viteă și amenda vine direct acasă.
Astfel de sisteme de înregistrare a modului de conducere există deja și sunt folosite de companiile de asigurări pentru acordarea de bonificații sau refuzarea despăgubirilor în cazul încalcării normelor rutiere!!!
Adica la Politia din Marghita lucreaza niste infractori mincinosi.
-
Dacă l-ai inregistrat cu viteza aceea, ce posibilitați tehnice nu-ti dau voie sa pui la dispozitie inregistrarea catre organele Justitîei ?
Sa nu imi spuneti ca a putut fi stearsa inregistrarea ???
Caci de cate ori te opresc ăstia cu radarul, da a incerci sa o “dai la pace” cumva cu ei, imediat incep prin a sustine ca nu se poate sterge ceea ce este deja inregistrat de aparat !!!
Cum ?
Numai cate o dată, cand spun danșii ?
Acum, cand solicită instanța, dovedesc ca a putut fi ștearsă inregistrarea ?
Sau aceea inregistrare de fapt nici nu a existat vreodată ?
Si băieții și-au făcut reclamă doar cu numarul de amenzi date si permise suspendate, dar de fapt abuziv ??
Nu e lăudabil ca unul sau altul circula cu viteza marita, incalcand legea.
Dar nici atunci cand organul de control constatator pus sa aplice legea, are exact acelasi comportament de incalcare a legii sau regulamentului cu repercursiuni grave atat din punct de vedere material cat si al drepturilor si libertaților celui verificat si amendat.
Asta e Poliție ?
Asa funcționează ?
Ar trebui ca acel comandant de la Poliția Marghita sa ia măsuri asupra agenților implicați in aceasta poveste urat mirositoare. Si nu cu mustrari sau avertismente.
Ca nici ei nu au mustrat sau avertizat.
Cap de creta nu se dezminte.
Situații de genul acesta in care neamurile și cumetriile fac apel la nemernicia unora ( multi ) din instituțiile statului duc la erodarea încrederii în lege și la degradarea societății până la urmă. De toată jena !
Probabil ăia l-au văzut că gonea, l-au oprit, amendă, chestii și-au trecut acolo pe procesul verbal că l-au prins cu radarul. Ce nu se așteptau era ca omul să fie pe fază și tare-n pipă și să le facă reclamație. Csf. Ncsf.