A produs pagube calculate la aproape 6.000 de lei, dar nu va plăti niciun ban.
[eadvert]
Deși Judecătoria Oradea l-a obligat să repare prejudiciul cauzat, Curtea de Apel a întors decizia, arătând că bărbatul se aflase în acel moment în stare de sevraj la alcool și pur și simplu nu știa ce face.
Discernământ absent în condiții de sevraj la alcool
În luna aprilie 2020, bărbatul, care are reședința în Oradea și este muncitor în construcții, era internat la Secția Infecțioase II din cadrul Spitalului Municipal din Oradea. La un moment dat, personalul medical a fost alertat că pacientul a făcut prăpăd în salon, distrugând aparatul de aer condiționat, mobilierul din baie și prizele din perete. În total, o pagubă de 5932 de lei, au calculat reprezentanții spitalului.
Expertiza medico-legală ce a urmat a stabilit că tânărul suferise un „sindrom de sevraj la alcool, complicat cu convulsii și delirium” și nu era capabil să-și dea seama de acțiunile sale.
„S-a reţinut că (…) discernământul inculpatului la data de 12.04.2020 a fost absent în condițiile patologiei pe care o prezenta și a tratamentului administrat”, a reținut Judecătoria Oradea pe baza concluziilor medicilor.
Drept urmare, bărbatul a fost achitat în ceea ce privește acuzația de distrugere, dar judecătorul din prima instanță a decis că inculpatul trebuie să plătească pagubele produse, ”lipsa discernământului având urmări numai cu privire la răspunderea penală, nu și la cea civilă”.
Salvat de apel
Atât Parchetul Oradea, cât și tânărul au atacat sentința la Curtea de Apel, care a decis, pe 14 decembrie, că inculpatul nu doar că rămâne cu achitarea pentru infracțiunea de distrugere, ci scapă și de plata celor 6.000 de lei, valoarea prejudiciului cauzat spitalului.
Instanța de apel a invocat un text din Codul Civil care prevede că o persoană care a provocat o pagubă nu plătește pentru aceasta dacă în momentul comiterii faptei nu avea cum să-și dea seama de urmările faptei sale:
„Este adevărat că (…) cel care a cauzat prejudiciul este răspunzător, dacă starea vremelnică de tulburare a minţii a fost provocată de el însuşi, prin beţia produsă de alcool, de stupefiante sau de alte substanţe, însă, cum s-a arătat anterior, cauza lipsei discernământului inculpatului la data de 12.04.2020, când acesta (…) a distrus aparatul de aer condiționat, mobilierul din baie și prizele din perete, nu a fost generată voluntar.”
Sentința Curții de Apel Oradea este definitivă.
Trimite articolul
XAsta da justiție. Ce exemplu transmite aceasta soluționare în societate?
Deci în Oradea faptelor bune , bei o gură de alcool și omori pe cine vrei că nu ai discernământ ! Frumos apărăm , bețivi , violatori , drogați , criminali … ce mai urmează în justiția română ???!!!
Bine ca nu a omorât pacienții din salon si personalul medical.
Scăpa!!!!!! , a aceeași justificare. Sic. Nu avea discernământ.
Mai nou instantele țin cu infractori 6 ani pentru omor achitare pentru distrugere etc justiție nu gluma….
Voi sunteti cu capul? Serios, nu avea discernamant?? Pai inseamna ca e un PERICOL, maine poate iar n-are discernamant si intra cu masina pe pietonala si omoara zeci de oameni nevinovati!
Daca n-are discernamant sa fie internat la nebuni, nu-i problema, dar nu lasat liber si fara sa plateasca nimic.
Pentru ce naiba avem justitie, nu inteleg. Bine ca stiu sa faca greva, jeguri imputite!