Echipa Picodi.com a verificat cum s-a schimbat salariul minim în 2021 în mai multe țări și dacă un astfel de salariu poate oferi un trai confortabil. Studiul a inclus 56 de țări în care salariul minim este stabilit de guvern. În unele țări, persoanele care câștigă salariu minim sunt scutite de plata taxelor (Filipine și Hong Kong).
[eadvert]
Cu toate acestea, în majoritatea țărilor, valorile brute și nete variază de la câteva procente la câteva zeci. Acesta este motivul pentru care s-a luat în considerare doar plata netă, care reprezintă banii pe care un angajat îi ia acasă după toate taxele.
Top 10 creșteri
Pe primul loc în topul creșterii salariului minim pe 2021 se clasează Ucraina cu o creștere de 27%, ajungând la 143 de euro net/lună. Locul doi este ocupat de Turcia cu o creștere de 21,6% (salariul minim net de 301 euro), locul trei – Albania – 15,4% (salariul minim 215 euro), locul patru – Letonia – 14,2% (salariul minim 418 euro), locul cinci – Argentina – 13,8% (salariul minim 179 euro), locul șase – Mexic 13,5% (salariul minim 181 euro), locul șapte – India – 13% (salariul minim 80 de euro), locul opt – Cehia – 11,6% (salariul minim 507 euro), locul nouă – Lituania – 10% (salariul minim 468 de euro), locul zece – Polonia – 9,8% (salariul minim 458 de euro).
România pe locul 32
15 din cele 56 de țări incluse în studiul realizat de Picodi.ro nu și-au majorat salariul minim în 2021. Printre acestea se numără Ungaria, Slovenia, Estonia și SUA, unde rata federală nu s-a modificat din 2009. Cea mai mare creștere a salariului minim a fost observată în Ucraina (27% de la an la an). După convertirea în euro, salariul minim din Ucraina este încă unul dintre cele mai mici (143 EUR).
România este una dintre țările în care pandemia nu a oprit creșterea salariilor. Începând cu 1 ianuarie 2021, salariul minim net a crescut cu 3% față de anul precedent (1.346 RON la 1.386 RON). România ocupă locul 32 din cele 56 de țări incluse în studiu. În Germania, salariul minim a crescut cu 1,5% (locul 35) de la an la an, în Marea Britanie cu 7,7% (locul 13), iar în Republica Cehă cu 11,6% (locul 8).
Este al doilea an consecutiv pentru Kazahstan să ocupe ultimul loc în clasament. Plata nominală în această țară nu s-a modificat, dar creșterea contribuției la asigurările de sănătate înseamnă că angajații vor lua mai puțini bani acasă.
Prețurile alimentelor au crescut
Picodi a comparat salariul minim cu prețurile la alimente. Coșul de cumpărături lunar creat în scopul acestui raport este format din opt articole: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Reprezentanții Picodi.com consideră chiar dacă această listă este scurtă, aceste produse satisfac nevoile nutriționale ale unui adult. Coșul lunar este format din: lapte (10 litri) – 46,30 lei, pâine (10 pâini, câte 500 g fiecare) – 28,70 lei, orez (1,5 kg) – 7,49 lei, ouă (20 de bucăți) – 16,32 lei, brânză (1 kg) – 24,00 lei, păsări și carne de vită (6 kg) – 157,20 lei, fructe (6 kg) – 29,76 lei legume (8 kg) – 27,45 lei. Prețul total al produselor alimentare de bază se ridică la 337,22 lei, ceea ce reprezintă 7,1% mai mult decât în anul precedent.
Alimentele de bază reprezintă 24,3% din salariul minim net. Cu prețurile de anul trecut, aceleași produse reprezentau 23,4% din salariul minim la acel moment. Acest lucru înseamnă că, în România, creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor.
Salariul minim vs coșul lunar
Sursa citată a comparat prețurile acelorași produse cu salariul minim din diferite țări și a verificat cât din bugetul lor ar trebui să cheltuiască oamenii pe produse alimentare esențiale. Cel mai bun raport dintre prețurile produselor alimentare și salariul minim a fost observat în Marea Britanie, Irlanda și Australia: în aceste țări, produsele alimentare de bază valorează în jur de 7% din salariul minim.
În acest clasament, România, cu scorul de 24,3%, s-a clasat pe locul 29 din 56 de țări. Mai jos în clasament au fost Republica Cehă (locul 20), Slovenia (locul 19) și Ungaria (locul 27). În unele țări, cum ar fi Nigeria sau Uzbekistan, salariul minim este atât de mic încât nici măcar nu acoperă costurile celui mai simplu coș de cumpărături.
Trimite articolul
Xşi din astã dezvoltare trage tare fondul mare pasarele cu parcare.
Interesant și ciudat in același timp.
Pentru cei “umblați prin lume” și care au termene de comparație, e imposibil să nu fi sesizat discrepanța uriașă intre numarul supermarketurilor ,hipermarketurilor si magazinelor de proximitate tip ABC aflate in România și celelalte țări vecine.
Luăm acum doar Ungaria ca termen de comparație. Raportat la numarul de locuitori, pe teritoriul Ungariei se gasesc aproape de trei ori mai puține supermarketuri si hipermarketuri decat in România, in timp ce conform sondajului prezentat in acest articol nivelul de trai din Hu e ceva mai ridicat decât cel din Ro. Asta oficial !
Și atunci de unde această putere de cumpărare net superioară a românilor comparativ cu a vecinilor unguri?
Ar fi, părerea mea ,două cauze .
Prima cauză. Munca la negru si munca la “gri” in România ating cote de neimaginat. (Autoritățile responsabile să-și facă meseria!)
A doua cauză. Banii “pompați” in România de mult blamata diasporă. Să nu uităm că ,in mod oficial, ne place sau nu,Diaspora reprezintă cel mai mare investitor în România, iar anul 2019 a fost un an record, cu 6,7miliarde de euro trimiși în țară, adică 3% din PIB. Bani care, bănuiesc eu, s-au folosit cu preponderență în consum nu în investitii, din păcate.
Din păcate, la ora actuală, cred eu, România consumă mai mult decat produce, ceea ce e o caracteristică a unui economii ÎNCĂ de tranziție.
Să sperăm că in viitorul nu prea îndepărtat lucrurile se vor schimba in bine și in România.
-
Salar minim net 2021
Ungaria – 300 euro
Romania – 285 euroSa nu uitam ca vecinii Ungariei sunt infinit mai bogati decat vecinii Romaniei. Ungaria fiind chiar lipita de Austria, o tara cu salar mediu de 2400 euro net. Romania pe de alta parte se afla in cea mai saraca zona a Europei cu vecini ca Ucraina si R.Moldova unde salariul mediu net e 280 euro. Si totusi salariile in Romania sunt practic identice cu cele din Ungaria. In plus Romania e si mai putin corupta decat Ungaria.
-
Am inteles ca partea cu salariile o poti obtine de pe net, dar pe aia cu coruptia de unde ai scos-o? Eu cred ca in general starea unei natii e invers proportionala cu coruptia – cu cat o duce mai bine, cu atat nivelul de trai e mai ridicat si coruptia e mai scazuta. Poate numai R. Moldova e mai corupta decat Romania. Si nu e vorba de saracie aici. Romania e prost condusa. Coruptia e una din probleme. Hai sa fim seriosi!
-
La noi sant salari de sclavie ,pentru muritori de rand mai e putin si o sa fim ca zombii,