Este o sentință diferită, prin gradul de severitate, față de cazuri similare de la alte instanțe din țară, în care au fost aplicate pedepse mai blânde, chiar cu suspendare, spun specialiști în drept consultați de Jurnal bihorean și Bihon.
[eadvert]
Tocmai de aceea am consultat sentința dată marți, 12 decembrie, de Judecătoria Oradea pentru a afla care au fost argumentele instanței în stabilirea pedepsei.
Familia victimei a cerut judecarea șoferului pentru omor
Alexandru Buciuman, tânărul de 25 de ani acuzat de producerea accidentului mortal din 22 iunie 2023, a fost trimis în judecată în luna septembrie, sub acuzațiile de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului și părăsirea locului accidentului.
În timpul procesului, mama lui Horia Chiva, prin avocatul Răzvan Doseanu a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei din ucidere din culpă în omor, arătând că inculpatul ”a prevăzut posibilitatea acroşării unei persoane”. În acest sens s-a argumentat că Alexandru Buciuman avea o alcoolemie de peste 2 la mie, în plină zi, iar viteza mașinii pe care o conducea – evaluată de experți între 74 km/h și 84 km/h – depășea cu 50 km/h limita impusă în zona unde a avut loc accidentul. ”Inculpatului nici nu i-a păsat de faptul că există o trecere de pietoni pusă în evidenţă cu material roşu şi a gonit cu viteză, lovind-o în plin pe persoana vătămată”, a arătat avocatul familiei.
Acesta a mai subliniat că șoferul vinovat nu a frânat nici după ce a realizat că a lovit o persoană, ci şi-a continuat deplasarea cu aceeaşi viteză.
Judecătorul Ciprian Hambaraş, de la Judecătoria Oradea a respins cererea familiei Chiva, arătând că Alexandru Buciuman ”nu a acceptat producerea rezultatului (moartea victimei) şi s-a întemeiat pe împrejurări obiective, care l-au făcut să creadă că rezultatul nu se va produce”.
Instanța: șoferul nu era atât de afectat de alcool încât să nu poată conduce
Referindu-se la alcoolemia conducătorului auto, magistratul a precizat că valoarea acesteia, de 2,03 la mie în sânge, ”nu a fost de natură a-i afecta în aşa măsură capacitatea de a conduce autovehicule pe drumurile publice, încât să determine concluzia că inculpatul ar fi realizat că abilităţile sale de conducător auto sunt atât de mult diminuate încât doar întâmplarea ar face să nu se producă un accident rutier”.
În acest sens, instanţa a ținut cont de rezultatele examenului clinic la care Buciuman a fost supus la o oră după accident și care au arătat că acesta nu prezenta tulburări de echilibru și nu avea imprecizie în mișcări. În plus, colega care îl însoțea a observat că bărbatul se putea ţine pe picioare. Asta deși conducătorul auto a avut declarații contradictorii, susținând mai întâi că nu crede că îşi putea menţine echilibrul, după care a spus că în acele momente s-a considerat capabil să conducă.
Analizând și traseul parcurs de șofer anterior accidentului, judecătorul a arătat că, ”în condiţiile în care capacităţile sale psihofizice ar fi fost mult diminuate, este greu de crezut că acesta ar fi fost capabil să conducă pe o asemenea distanţă şi în condiţiile de trafic date”.
Concluzia judecătorului: starea fizică a conducătorului auto nu era de aşa natură încât să nu poată conduce vehicule.
„Inculpatul nu a văzut că autoturismul de pe banda I a oprit”
Judecătorul de caz a precizat că, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere din zonă, este confirmată declarația lui Buciuman că nu a văzut cum autovehiculul de pe banda întâi a oprit înainte de trecerea de pietoni pentru a-l lăsa pe băiatul de 12 ani să traverseze.
Astfel, ”nu se poate concluziona că inculpatul ar fi prevăzut că un pieton s-a angajat în traversarea străzii şi ar fi acceptat că, deşi îşi va continua deplasarea, datorită şansei, pietonul nu va fi acroşat”, se arată în sentința Judecătoriei Oradea, consultată de Jurnal bihorean și Bihon.
Susținând încadrarea juridică a faptei la ucidere din culpă, judecătorul Ciprian Hambaraș a mai arătat că în perioada de o secundă și 40 de sutimi, cât a trecut de la momentul în care a observat victima până la impact, era imposibil ca șoferul să mai poată evita lovirea copilului. În opinia magistratului, condițiile în care s-a produs accidentul – pe timp de zi și șosea uscată – i-ar fi creat impresia lui Buciuman că ar putea observa de la o distanță mai mare un pieton aflat în traversarea străzii, fiind convins astfel că poate opri în siguranță.
”De asemenea, instanţa reţine că viteza avută de inculpat, în condiţiile în care nu există date din care să reiasă că autorul a condus haotic înainte de producerea evenimentului( parchetul nesolicitând imaginile video ale camerelor de supraveghere amplasate pe traseul urmat de inculpat) sau că a încălcat o altă regulă de circulaţie importantă, nu reprezintă un criteriu decisiv în stabilirea formei de vinovăţie a intenţiei indirecte”, se mai arată în sentința instanței de fond.
Pedeapsa maximă pentru ucidere din culpă
Judecătorul a concluzionat că, prin faptul că a condus băut prin Oradea, Alexandru Buciuman a dat dovadă de ”teribilism, conduită neconformă regulilor de circulaţie, neglijenţă raportat la ceilalţi participanţi la trafic, inculpatul neavând nici o reţinere în a pune în pericol chiar şi integritatea corporală a colegei sale de muncă, pe care a invitat-o să-l însoţească cu maşina de serviciu”.
Fuga conducătorului auto de la locul accidentului și agresivitatea verbală a acesuia în timpul examinării clinice dovedesc, susține magistratul ”lipsa unei minime conștientizări şi regret cu privire la fapta presupus a fi comisă”.
În stabilirea pedepsei aplicate inculpatului, instanța a ținut cont și de viteza cu care circula, de multele sale antecedente rutiere, dar și de faptul că și-a recunoscut fapta și a regretat-o.
Astfel, Alexandru Buciuman a beneficiat de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru faptele de care a fost acuzat. El a primit o condamnare de 4 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă (maximul prevăzut de lege în procedura recunoașterii învinuirii) și câte doi ani de detenție pentru celelalte două infracțiuni de care a fost acuzat. În total, 6 ani de închisoare cu executare.
Totuși, familia Chiva s-a declarat nemulțumită și a anunțat, prin avocatul său, că va declara apel și va cere judecarea lui Alexandru Buciuman pentru omor.
Trimite articolul
XE porjolnu nu alta justitia asta locala