Distribuite cu titlu gratuit pentru orădenii care locuiesc la case – cel puțin așa se spunea atunci – pubelele verzi pentru colectarea deșeurilor de sticlă au fost subiectul unei tranzacții supuse aprobării în Consiliul Local Oardea. Potrivit documentelor atașate la proiectul de hotărâre, consilierii locali erau chemați să aprobe „autorizarea plății pubelelor verzi de 30 litri pentru colectare sticlă de către societatea RER Vest SA, din soldul cotei de dezvoltare, pe baza facturii emise de către societatea AVE Bihor SRL în favoarea Municipiului Oradea”.
Cu această ocazie am aflat că respectivele pubele verzi pentru deșeurile de sticlă nu au fost chiar gratuite, plus că ele veneau de la AVE și nu de la RER. Dacă în prima formă a proiectului de hotărâre se făcea referire la un număr de 15.513 bucăți de pubele verzi, la un preț de 41,65 lei, cu TVA, adică un total de 646.116,45 lei. Ulterior, în baza unor procese verbale încheiate între Eco Bihor și RER Vest, s-a ajuns la concluzia că numărul pubelelor verzi predate populației ar fi mai mare, respectiv 16.467, ceea ce a mărit suma ce ar trebui achitată la 685.850,55 lei, adică o diferență în plus de 39.734 de lei, aproape 8.000 de euro.
Prin HCL 568/2017, în Oradea s-a instituit o cotă de dezvoltare pentru realizarea de investiții în sistemul de salubritate, în cuantum de 0,55 lei/persoană fizică/lună, respectiv 6,79% din tariful de colectare transport deseuri menajere, inclusiv fracții colectate separat pentru persoane fizice, practicat de operatorul RER Ecologic Service Oradea SA. În baza acestei hotărâri, operatorul de salubritate încasa niște bani de la populație, care, potrivit directorului Direcției Economice din Primărie, Eduard Florea, ajungeau într-un cont special, pe care municipalitatea îl avea la dispoziție pentru diverse proiecte în domeniul salubrizării. La articolul 5 din HCl 568 se preciza că „utilizarea sumelor mentionate anterior se va face cu avizul Consiliului Local al Municipiului Oradea și numai pentru dezvoltarea infrastructurii sistemului public”.
Conform declarațiilor directorului Florea, din sumele strânse în respectivul cont au fost achiziționați saci menajeri personalizați, folosiți într-un experiment în cartierul Nufărul, în urmă cu 3 ani, însă fără a preciza cât au costat acei saci. Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local din 2018, prin care se aprobau costurile proiectului-pilot, se prevedea achiziționarea unui număr de 579.600 de pungi de hârtie de 7 litri, cu un cost total de 104.328 de lei, suportat de RER Vest din cota de dezvoltare. Tot din acea hotârâre am aflat că, în 2018 în fondul de dezvoltare se găseau deja 150.000 de lei. Întrebat ce sumă există acum în fondul de dezvoltare, directorul Florea ne-a comunicat că în acel cont mai exista, la 28.02.2025, suma de 2,38 milioane de lei. Din această sumă ar urma Ave Bihor să își recupereze banii investiți în pubelele verzi.
Printr-o adresă transmisă Primăriei Oradea la 31 ianuarie 2025, Ave Bihor afirma că vânzarea pubelelor se poate face către UAT Oradea sau operatorul licențiat RER Vest. După cum se vede, conducerea primăriei a optat ca vânzarea pubelelor verzi să se facă către primărie, dar plata să o realizeze RER Vest din acel fond de dezvoltare, contrar afirmațiilor directorului Floarea. Acesta susținea că doar primăria poate decide asupra sumelor strânse în fondul special. Proiectul de hotărâre prin care s-a aprobat această tranzacție a trecut la vot fără discuții, cu abțineri din partea grupului de consilieri PSD. În cadrul dezbaterilor din comisia de specialitate, singurul care a cerut clarificări a fost consilierul PSD Adrian Madar. Contactat de Jurnal bihorean cu privire la acest subiect, Madar susține că răspunsurile primite de la directorul economic al primăriei ar fi fost ezitante sau foarte vagi, susținând că acest proiect de hotărâre a fost supus aprobării ca un fel de protecție.
„Au venit în consiliul local cu această hotărâre ca să se acopere (primăria – n.red.) în fața unui eventual control”, susține consilierul Adrian Madar.
Solicitând clarificări despre motivele care au dus la necesitatea aprobării prin Consiliul Local a trecerii pubelelor verzi de la Ave Bihor către RER Vest, biroul de presă al Primăriei Oradea ne-a transmis următorul răspuns: „În condițiile în care contractul în baza căruia Eco Bihor administrează Depozitul județean de deșeuri se apropie de scadență, operatorul a transmis Primăriei să aleagă dintre două opțiuni: fie să retragă pubelele, fie să le vândă. În acest context, Primăria a decis că este oportun să fie achiziționate aceste bunuri, astfel încât cetățenii să poată beneficia în continuare de ele”.
Dacă problema banilor pare rezolvată, în sensul că Ave Bihor își recuperează o parte din suma investită, în schimb situația pubelelor verzi pare neclară prin prisma prevederilor din hotărârea adoptată de Consiliul Local Oradea. Adică RER plătește din fondul constituit din banii orădenilor, factura este emisă către primărie, iar pubelele au fost preluate de RER, prin proces-verbal de la Ave Bihor, dar se află în curțile orădenilor care stau la case. Ghici cine este proprietarul!
Trimite articolul
XLa fel cum suporta Primaria cota parte din pretul pe tona de moloz colectata de Rer.Daca duci moloz la Eco bihor pretul este dublu.