În ultimele zile în judeţul Bihor au fost semnalate fenomene meteorologice deosebite: grindină şi furtuni, care au făcut pagube însemnate în culturile agricole atât în exploataţiile comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei.
Pagube însemnate s-au înregistrat atât în grădinile de legume şi zarzavaturi, livezi şi plantaţii de viţă de vie precum şi în culturile de porumb şi floarea soarelui, rapiţă şi grâu. „Marţi, în timpul unei vizite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale am stat de vorbă cu responsabilul Compartimentului pentru Situaţii de Urgenţă, Radu Timofte, cu care am convenit ca în urma acestor situaţii din judeţul Bihor, împreună cu autorităţile locale, primării, să activăm comitetele locale pentru situaţii de urgenţă care vor verifica sesizările făcute de fermieri privind culturile calamitate şi procentul de calamitare urmând ca la o dată stabilită de MADR să comunicăm această situaţie pentru aprobarea de sprijin financiar pentru cei care au suferit pagube.
Tot azi am discutat cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului Bihor urmând ca împreună să colaborăm pentru întocmirea acestei situaţii la nivelul judeţului şi trimiterea datelor către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Afectate
Zonele cele mai afectate sunt în partea de vest a judeţului – Biharea, Tămăşeu, Diosig etc, – unde fenomenul caracteristic a fost grindina, cu un procent de calamitare a culturilor agricole între 30 şi 90%, şi zona câmpiei joase a Crişurilor, respectiv zona de S-V, -Salonta, Avram Iancu, Ciumeghiu- unde fenomenul a fost cel de băltire ca urmare a cantităţilor ridicate de precipitaţii căzute într-un interval scurt.
Procente de calamitare mai scăzute se semnalează în zona Holod, Săcădat, Oşorhei. „Aşteptăm ca în zilele următoare şi alte unităţi administrativ teritoriale să sesizeze pagubele având în vedere că în continuare avertizările meteo sunt de alertă”, a precizat directorul DA Bihor.
Fostul fotbalist Adi Anca, care are o plantaţie de viţă de vie în zona Diosig spune ca în urma grindinei căzute ieri noapte s-au produs o calamitare de 50% la viţa de vie. „Sunt afectate şi rapiţia şi porumbul, cam toate cuturile”, ne-a spus acesta.
Erdely Robert, mare fermieri din zona Salonta, spune că:„aşa ceva nu am văzut niciodată în viaţa mea. Nici bătrânii nu-şi amintesc să mai fi fost vreodată asemenea fenomene. Acum este prea devreme să spunem în ce procente au fost afectate culturile din cauza apei care bălteşte. Mai aşteptăm puhoapie de apă. Se pompează dar e prea multă apă”, spune fermierul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!