Temperaturile din ultima perioadă au alertat administratorii exploataţiilor agricole din judeţul Bihor atât în ceea ce priveşte culturile de toamnă (păioase şi rapiţă), dar mai ales pe cei din domeniul viticol şi pomicol. Asta datorită faptului că este de ştiut că în această perioadă a anului plantele din punct de vedere fiziologic se află în perioada de repaos total. Datorită temperaturilor care depăşesc pragul de 7 grade Celsius ieşirea din repaos este însă accelerată, astfel că atunci când suma gradelor care depăşesc acest grad biologic atinge un total de 200 de grade Celsius se declanşează înfloritul. „Din datele centralizate până în prezent suma gradelor cumulate indică undeva la 60-70 de grade Celsius, ceea ce nu prezintă un pericol iminent. Însă aşa cum prognoza meteo indică, pericolul poate să apară dacă se menţin temperatiri ridicate timp de şapre-zece zile”, a aprecizat Nicolae Hodişan, directoru Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Conform specialiştilor, cea mai expusă zonă este sudul judeţului, unde cireşul prezintă fenomenul de umflare a mugurelui, dar şi zona centrală a Câmpiei de Vest, acolo unde fenomenul a fost sesizat la cais şi piersic dar şi în livezile de măr.
Pericol
O scădere a acestor temperaturi printr-o revenire la parametrii normali ar stopa acest fenomen, însă o scădere sub limita de îngheţ cu 10-15 grade Celsius poate afecta producţia de fructe din acest an.
La culturile de toamnă (cereale păioase şi rapiţă) temperaturile ridicate din această perioadă fac ca plantele să vegeteze, să se dezvolte, fenomen care duce la decălirea plantelor prin reducerea rezistenţei la ger, fapt ce pune în pericol capacitatea de iernare şi implicit producţia de grâu şi rapiţă din acest an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!