Nouă elevi de la Colegio „San Patricio” din Chiguayante (Chile), însoțiți de profesorii Jorge Laurie (psiholog), Patricio Inostroza (director) și Katherine Cordova (profesoară de limba engleză), sunt în vizită la colegiul orădean. Timp de 10 zile, aceștia, alături de elevii gojdiști, vor derula mai multe activități non-formale.
Acestea se încadrează perfect în obiectivele educaţionale ale instituţiei din Oradea, printre care: deschiderea către alte culturi, cetăţenia activă, lupta împotriva prejudecăţilor, cunoaşterea şi respectarea altor culturi, stimularea învăţării limbilor străine.
Totodată, elevii din România și Chile se cunosc reciproc, leagă prietenii și descoperă cultura și civilizația celor două state.
Întreaga activitate este coordonată de prof. Raluca Mica, în colaborare cu mai mulți colegi de-ai săi.
„Este un proiect care a început în anul 2010. Practic, este un schimb de elevi și profesori chilieni și români, bazat pe autofinanțare. Conform formatului comun agreat, când îi vizităm noi, elevii noștri sunt cazați la familiile elevilor din Chile, și invers: când ei vin la noi, sunt cazați în familiile elevilor noștri. Iar profesorii sunt cazați la profesori. Costurile proiectului sunt cele legate de transport”, a explicat prof. Raluca Mica.
A treia vizită
Oaspeții din Chiguayante se află la a treia vizită la colegiul orădean. Aceștia sunt încântați de ospitalitatea românească, de căldura elevilor și a profesorilor orădeni, dar și de frumusețea locurilor.
Principalele activități pe care le desfășoară sunt organizate în școală și sunt non-formale, dinamice, de cunoaștere a culturii și civilizației celor două țări. Totodată, sunt organizate vizite în Oradea și județ, dar și în țară.
„Ne dorim să învățăm mai multe despre noi, de la ei. Și invers. Ne dorim să înțelegem că este foarte bine că suntem diferiți. Avem multe de învățat unii de la alții și încercăm să ne bucurăm de toate diferențele dintre noi. Noi am vrea să învățăm de la ei să fim mai calzi, mai calmi, mai drăguți, mai fericiți, să ne bucurăm de ceea ce avem și să ne bucurăm de viață. Eu cred că noi asta nu știm.
La schimbul din luna decembrie, când noi am fost în vizită la ei cu 13 elevi și doi profesori, pentru elevii noștri a fost o bucurie să descopere că relația dintre dascăli și elevi este mult mai caldă și apropiată – în sensul bun al cuvântului. Pe când la noi există bariere, a noastră este mai formală”, a mai spus Raluca Mica.
Profesorii chilieni au fost impresionați de ospitalitatea românilor și au apreciat pozitiv primirea și deschiderea directorului Florin Nicoară.
„Sunt profesor și acompaniez grupul de elevi. Este o experiență fericită, învățăm limba, cultura și tradițiile românești, forma de educație. Ne place peisajul bihorean. Orașul este, de asemenea, foarte frumos. Ne-a plăcut primirea directorului”, a spus psihologul Jorge Laurie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!