Şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Lucian Silaghi, s-a plâns la recentul Colegiu Prefectural despre atitudinea Ministeului Culturii şi a instanţelor de judecată, arătând cum acestea nu încurajează conservarea patrimoniului naţional.
Silaghi a făcut referire la proiectul de reabilitare a două biserici de lemn din Bihor – cele din Gheghie şi Hotar – printr-un proiect transfrontalier. „Suntem singura Direcție Județeană pentru Cultură din țară care accesează fonduri europene și constatăm cu stupoare că Ministerul Culturii nu încurajează astfel de abordări, ba mai mult, am și fost mustrați că nu suntem în rând cu majoritatea. Decontările din partea Ministerului se fac cu foarte multă greutate”, afirma Silaghi, miercuri, arătând cât de greu decurge relaţia cu ministerul condus până de curând de către Kelemen Hunor.
Micula şi Justiţia
Lucian Silaghi subliniază cum intervenţiile ilegale asupra clădirilor de patrimoniu, fără avizele obligatorii dela DJC şi autorităţile locale sunt protejate de către instanţele de judecată. Şi dă exemplul intervenţiilor făute de către SC Transilvania Complex SA, firma lui Ioan Micula, asupra clădirii hotelului şi restaurantului Transilvania, azi rebotezat în „Queen Mary”. „Nu pot să nu remarc toleranța aparent inexplicabilă a instanțelor față de presiunile la care este supus într-un mod sistematic patrimoniul cultural național. Când vorbesc de presiuni mă refer la tendinţa proprietarilor de monumente istorice de a nu face demersurile legale pentru restaurarea lor sau de iresponsabilitatea unor antreprenori, mai rar chiar primării, care efectuează lucrări neautorizate în situri arheologice sau în zonele de protecţie aferente. Noi reacţionăm la aceste delicte dar suntem descurajaţi de reacţia instanţelor, care este una deosebit de blândă”. Prin arhitectul-şef, Primăria Oradea a depus plângere penală împotriva acestei firme, iar Direcția Județeană pentru Cultură Bihor a cerut la Judecătorie emiterea unei Ordonanțe președințiale, pentru stoparea de urgenţă a lucrărilor. „Deși am arătat că dată fiind urgența trebuiesc acordate termene de judecată mai scurte, instanța nu a încuviințat micșorarea intervalelor dintre termene, astfel că am avut următoarea succesiune incredibilă a termenelor de judecată: 10 iulie-18 iulie-25 iulie-8 august-29 august-5 septembrie și, în fine 12septembrie, când instanța respinge cererea de ordonanță președințială formulată de Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, argumentând cu cinism că «dacă până la momentul pronunțării unei hotărâri dispare urgența nu se mai justifică luarea unei măsuri vremelnice”, de parcă nu tot instanțele au tergiversat inadmisibil “pentru a dispărea urgența», adică pentru ca proprietarul să poată termina lucrările propuse pentru evenimentul (nunta Oliviei Micula – n.red.) din data de 30 august 2014”, arată Silaghi în raportul prezentat cu ocazia Colegiului Prefectural.
Alte exemple de intervenţii ilegale date de către şeful DJC: SC Avinka SRL, proprietarul Cazărmii Husarilor din Oradea, monument de categoria B, nu se achită de obligațiile de folosință, lăsând această clădire să se autodemoleze: „Ţinând cont că este în precolaps, am amendat această firmă cu 6000 lei și în luna martie 2014 am făcut plângere penală. Pentru că proprietarii nu sunt din România, Poliția urmează să-i caute prin intermediul Interpol”. Sau exemplul unui agent economic, amendat cu 10.000 de lei „pentru intervenția neautorizată cu utilaje în situl arheologic Salca, din Oradea. Acesta a contestat în instanță amenda, însă în luna septembrie am câștigat procesul și va trebui să o achite. Problema este că persoana respectivă nu achită Muzeului Țării Crișurilor sumele datorate pentru descărcarea de sarcină arheologică, urmarea fiind că aceste lucrări sunt efectuate doar în proporție de circa 20%”.
O altă nemulţumire a lui Silaghi faţă de instanţe se referă la cazul exploatării ilegale de pietriș și nisip în Situl Natura 2000 de la Tășad, în zona de protecție a sitului arheologic clasat Cetățaua (cetate dacică), la confluența cu situl speologic Valea Stracoșului. „Deși am probat încălcarea cumulativă a șase reglementari (de protejare a monumentelor istorice, de protejare a ariilor naturale, de reglementare a activităților miniere, de protejare a mediului înconjurător – rezervații naturale, de aplicare a legii apelor), soluția a fost de aplicare a unei amenzi administrative de 1000 de lei, contravaloarea a mai puțin de o autobasculantă cu pietriș sau nisip și scoaterea de sub urmărire penală. Acesta este oare, preţul istoriei noastre?”, întreabă omul de la Cultură.
Ar sprijini, dar…
Observaţiile lui Lucian Silaghi s-au făcut în prezenţa prefectului Claudiu Pop, care a fost, de altfel, invitat la nunta Oliviei Micula, ţinută în restaurantul „modernizat şi restaurat” ilegal de către tatăl ei, Ioan Micula. Prefectul Pop l-a asigurat pe Silaghi, fost prefect, de sprijinul Prefecturii, dar i-a transmis că aspectele semnalate nu stau în competenţa Prefecturii, fiind „de natură legislativă”. Aşadar, ar fi treaba Parlamentului să regleze anumite neajunsuri, crede prefectul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!