Maniera de prelucrare a spătarelor de scaun din zona Beiusului este unică în Români . Aceste motive antropomorfe sunt întâlnite doar în Australia şi Africa.
„Orice zi în care putem sărbători ceva aduce plus valoare în viaţa noastră. Zile Patrimoniului îşi propun să ne oprească din goana de zi cu zi astfel încât să putem aprecia ceea ce avem, să ne amintim de cei care au creat patrimoniul , să trezească în noi deschiderea de a aprecia ce avem, de a ne ajuta să ne respectăm reciproc”, a spus viceprimarul Rozalia Biro la vernisajul expoziţiei „Piese de patrimoniu etnografic din Ţara Beiuşului”, găzduită de Galeria de Arte, în cadrul Zilelor Patrimoniului.
„Am distrus tot”
„Avem un port popular pe care ar trebui să-l arătăm lumii întregi şi noi care avem mijloacele necesare trebuie să facem un marketing care să facă cunoscut portul nostru”, a adăugat viceprimarul Biro. Cel care a adus piesele de patrimoniu din Beiuş în faţa publicului orădean a fost jurnalistul şi scriitorul Nicolae Brânda, fostul director al Muzeului din Beiuş. „Sunt piese extraordinar de vechi din aproximativ 100 de comunităţi rurale din zona beiuşului. Am adus doar 40 de piese din colecţia de 4.000 de piese câte are Muzeul din Beiuş.
Care ar fi trebuit să aibă o colecţie de 40.000 de piese la cât de bogată este oferta de habitat uman”, a spus Nicolae Brânda. Specialistul în patrimoniu a spus că trăieşte un sentiment de bucurie că avem un patrimoniu bogat, dar acesta este dublat de tristea faptului că în ultimii 50 de ani am distrus tot ceea ce era de distrus în acest domeniu.
JB- V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!