[eadvert]
Sarcinile care sunt de îndeplinit de la momentul decesului până la înmormântare sunt numeroase, trebuie făcute contra cronometru și, de cele mai multe ori, creează o suferință suplimentară.
Pentru că am dorit să aflăm mai multe detalii din interiorul unei firme de pompe funebre, am stat de vorbă cu cel mai tânăr autopsier din județul Bihor.
Angajații, greu de găsit
Am fost curioși să aflăm cum își recrutează o firmă angajații, dacă sunt ușor de găsit aceste persoane calificate și dacă rezistă într-un astfel de mediu.
„Personal în acest domeniu găsim foarte greu, pentru că nu toate lumea poate să lucreze într-un domeniu funerar. Sunt foarte rari oamenii care se potrivesc aici. Am avut cazuri când, după primul caz, persoana respectivă a zis că nu poate să facă treaba asta. Într-un astfel de domeniu trebuie să fii stăpân pe tine și să ai stomac. Nu e o muncă ușoară“, ne-a declarat Alex Rotar, autopsier Dincolo de nori by Ciorba.
Alex are 23 de ani, de 3 ani lucrează în firmă și spune că este obișnuit cu munca pe care o face.
„Când am început practica, prima mea autopsie a fost pe un copil de o zi. Este, într-adevăr, o muncă pe care nu o poate face oricine. Eu nu am avut niciodată vreo reținere. Este un job și asta trebuie să fac“.
Proces de la A la Z: de la îmbălsămare și curățare, la gene false și lac pe unghii
Reprezentanții firmelor de pompe funebre sunt cei care îi sprijină pe clienți, familiile îndurerate de pierderea unui membru. Iau asupra lor toate acțiunile birocratice obligatorii pentru organizarea unei înmormântări și le stau la dispoziție cu răspunsuri competente la orice întrebare ar avea aceștia.
„Pe noi ne contactează familiile, ne dau adresa, iar noi trimitem echipa cu un medic constatator, se preia decedatul. Răposatul se duce la camera frigorifică, noi așteptăm emiterea certificatului constatator și emiterea certificatului de deces“, adaugă Alex.
După ce a preluat decedatul, firma se ocupă de întreg procesul de igienizare, îmbălsămare, îmbrăcare și cosmetizare. Și aici, aceste lucruri sunt făcute în funcție de cererea familiei, de la un proces simplu se poate ajunge inclusiv la aplicat de gene, machiat sau dat cu ojă.
„Decedatul se spală în întregime, se dezinfectează cu anumite soluții speciale, se îmbălsămează cu un praf special, iar apoi se folosesc biocide pentru fiecare componentă a corpului. În funcție de pretenția fiecărui client, procesul de pregătire poate să dureze și patru ore“.
În camera de igienizare intră doar autopsierul, familia neavând acces.
„La procedură nu poate participa altcineva pentru că e un pericol biologic. Nu pot să las fiecare familie în parte să asiste pentru că lucrez cu substanțe toxice. Și eu am o costumație adecvată“, ne mai spune autopsierul.
De la simplu, la extravagant
Când vorbim despre cât costă o înmormântare în aceste vremuri, discutăm despre înmormântările simple, care costă 6 – 7.000 de lei, sau, în funcție de pretențiile familiei defunctului, acestea pot ajunge să coste zeci de mii de euro.
„O înmormântare mai atipică am avut în urmă cu ceva timp în urmă. Familia unui fotbalist, care a suferit de o boală cruntă și a decedat, și-a dorit ca acesta să aibă o altfel de înmormântare, astfel că tot sicriul a fost îmbrăcat în flori“, ne spune Alex.
Tradiții și obiceiuri
În tradiția românilor, întâlnim des obiceiul ca familia decedatului să lase capacul sicriului deschis, pentru ca apropiații să poată să îl/o vadă pentru ultima dată. O tradiție la care, începând din pandemie, a început încet, încet să se renunțe.
„Aici diferă de fiecare familie. Sunt familii care își doresc să lase capacul deschis, altele să fie capacul sigilat înainte sau familii care își doresc să îl vadă doar în cerc restrâns, înainte de începerea slujbei. Din pandemie s-au mai rărit înmormântările cu capacul deschis în permanență“.
Trimite articolul
XInterviurile si pozele in rest nimic 5 cazuri pe luna . Va ajunge si prea mult !
-
Te roade ? Nu le purta de grija …daca ar fi si firma ta serioasa ca ei 😉 Te stiu