Anunţul premierului Ponta, de duminică seara, că se vor demara discuţii cu UDMR pentru crearea unei majorităţi constituţionale în Parlament a stârnit un val de reacţii.Atât în sânul USL, cât şi în rândurile electoratului ce a votat masiv cu social-liberalii.
Marti, liderii USL Bihor, dar şi parlamentarii USL aleşi duminică de alegătorii bihoreni, au răspuns la această problemă. Ioan Mang şi Cornel Popa au transmis că, în ciuda scorului obţinut de USL, ar fi nevoie şi de UDMR, într-o formă sau alta. Mang a arătat încă o dată că vede în UDMR un bun aliat, iar Popa a pus accentul pe legitimitatea pe care UDMR ar putea-o oferi USL-ului în plan extern!
Din cei şapte parlamentari USL chestionaţi, noul senator USL în Colegiul 2 Beiuş – Aleşd, Cristian Bodea, s-a dovedit a fi cel mai cinic în declaraţii. Bodea nu a ezitat să spună că politica cere compromisuri şi că USL se va alia cu UDMR pentru a-şi atinge scopul principal: acela de a-l da jos pe Băsescu. Ceilalţi şase parlamentari au transmis că ei nu sunt favorabili unei guvernări cu UDMR. Cel mai hotărât „nu” UDMR-ului l-a spus Ioan Cupşa, deputat în Colegiul 8 Oradea, în timp ce Florica Cherecheş (deputat în Colegiul 9 Oradea) se vede „prea mică” pentru ca părerea ei să conteze.
Ioan Cupşa (PNL), deputat
Trebuie să avem o bună relaţie cu UDMR, dar sunt împotriva cooptării la guvernare, desemnării de miniştri, din partea acestei formaţiuni politice. O bună parte din scorul nostru electoral se datorează dorinţei de schimbare. Drept urmare, ei au ales, au rămas până în ultimul moment să rămână lângă un regim care, sperăm noi, încetează acum. În măsura în care se va decide într-un for democratic al partidului altceva, mă voi supune, însă cred că o asociere la guvernare nu va fi votată.
Valeriu Boeriu (PNL), senator
Mă întreb dacă ne şi întreabă cineva pe noi, dacă suntem sau nu de acord. Ca o glumă, vă spun că din patru în patru ani se fac alegeri în România pentru a afla cine guvernează alături de UDMR. Personal, nu aş fi de acord, pentru că au fost complicii celor care au guvernat România în ultimii ani.
Gheorghe Costin (PNL), deputat
Chiar dacă avem acest scor zdrobitor, noi nu putem elimina anumite formaţiuni politice. În ceea ce priveşte guvernarea cu UDMR, eu unul nu aş accepta nominalizarea de miniştri din partea UDMR, deoarece nu este momentul. Dar o cooperare, discuţii trebuie să aibă loc.
Florica Cherecheş (PNL), deputat
Eu sunt persoana care a colaborat bine cu toată lumea, indiferent de religie sau de etnie sau de alte lucruri. În acest caz, cred şi eu că nimeni nu o să mă întrebe pe mine. Probabil că suntem mult prea mici, într-adevăr, ca să contribuim în această decizie. Dar în acest moment scorul UDMR este destul de mic. Nu ştiu ce se întâmplă cu încrederea pe care ei o au în faţa electoratului maghiar. Poate că este momentul ca guvernarea următoare să fie fără UDMR.
Cristian Bodea (PNL), senator
Politica se face cu datele din teren şi cere compromisuri. Sunt nişte cerinţe şi te raportezi la adversar. Am fost cu Băsescu când a fost necesar. Ne-am aliat cu PSD când a fost necesar şi dacă va fi nevoie, ne vom alia cu UDMR, că ne place sau nu de cei din UDMR. Sunt nişte necesităţi care se analizează la nivel naţional, sunt nişte calcule politice. Vom vedea ce se va decide. Noi dorim să-l dăm jos pe Băsescu. Acesta e scopul principal şi pentru asta ne-au votat foarte mulţi oameni. Dacă pentru asta avem nevoie de UDMR, ne vom alia cu ei! Nu ne aliem cu ei pe viaţă! Ce-i aşa mare dramă?!
Gheorghe Bogdan (PSD), deputat
USL are o majoritate suficientă pentru a guverna fără UDMR. Majoritatea cred că este stabilă şi suficientă.
Ioan Sorin Roman (PSD), deputat
Personal, nu susţin intrarea UDMR la guvernare. Să sperăm că în forurile politice superioare nu se va considera că pentru interesul naţional şi pentru a da bine în Europa e bine să discutăm şi să colaborăm cu toţi cei care, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga pot să scoată România din mocirlă. Dacă se va considera necesar şi va fi un vot de echipă, voi vota aşa cum va cere echipa.
Ioan Mang, preşedinte PSD Bihor
Abordarea „nu-i luăm, pentru că au fost la guvernare” este greşită. Toţi, la un moment dat, am făcut greşeli. Nu cred că este cazul să ne raportăm la acest lucru. Nimeni nu a afirmat până acum că UDMR va guverna România. S-a afirmat, în schimb, că se face o invitaţie pentru a se constitui în Parlament, la un moment dat, o majoritate constituţională. Şi pentru asta se vor putea demara discuţii.
Cornel Popa, preşedinte PNL Bihor
USL trebuia să dea către exterior, cel puţin, primul semnal de formaţiune politică nu una destabilizatoare pentru România, nu una infatuată, datorită procentului pe care îl are, ci trebuie să se înţeleagă şi la Bruxelles şi în America că noi nu dezavuăm conlucrarea cu minorităţile minoritare şi UDMR. Nu în ultimul rând, vă rog să luaţi în calcul că încă şi foarte emfatic, nenea Băsescu ne anunţă că încă are grijă şi ştie pe cine va pune prim-ministru. Noi am anunţat România şi românii că USL are candidaţii pe care i-a făcut cunoscuţi. Dar am făcut cunoscut şi primul-ministru. Cred că este nevoie inclusiv de UDMR pentru ridicarea mâinilor în Parlament, pentru ca acest Cabinet nou-creat să-l aibă în frunte pe Ponta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!