Rutina noastră de zi cu zi poate fi uşor studiată de oricine se uită destul de atent. Nu de puţine ori, infractorii filează victima pentru o perioadă de timp, înainte de a acţiona. De aceea, este bine să fii prevăzător când vine vorba de casă, maşină sau siguranţă personală. Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi!
Cum protejezi maşina?
În acest context, poliţiştii vă sfătuiesc să nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp. În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor. Pe perioada deplasării cu autoturismul, acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita, de exemplu, să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii). Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet. Pe toate roţile autoturismului fixaţi dispozitive antifurt. Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi. De asemenea, atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o. Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine. „Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet şi gravură în sticlă descurajează hoţii”, spun poliţiştii. Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri şi portiere, dar şi în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar.
Casa ta, ai grijă de ea
Pentru a evita situaţiile neplăcute, montarea unui interfon la uşa de acces în scară restricţionează intrarea persoanelor străine. Dacă scara e dotată cu sisteme de închidere, asiguraţi-vă că acestea sunt folosite în mod corespunzător. Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre împreună cu dvs. Instituiţi în imobil, cu sprijinul vecinilor, un sistem de supraveghere a vecinătăţii. E de preferat totodată să ţineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când eşti acasă. Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o. Acordaţi o atenţie deosebită încuietorilor şi sistemelor de securitate ale uşilor – o uşă metalică fără securizare corespunzătoare este ineficientă. „Un apartament la parter sau etajul 1 fără grilaje metalice la ferestre poate deveni o ţintă uşoară pentru hoţi!”, avertizează poliţiştii. Fiţi de asemenea, foarte atenţi cu identitatea dvs. din spaţiul virtual (fotografii postate, date personale, informaţii despre programul zilnic, deplasări) – poate fi folosită de „binevoitorii” care vor să vă „ cunoască”!
Fereşte-te de tâlhari
Pentru a vă proteja, în locuri publice evitaţi deplasările prin zone mai puţin circulate sau izolate (câmpuri, parcuri, şantiere, terenuri virane etc.). Păstraţi asupra dvs. cât mai puţini bani. Evitaţi să consumaţi băuturi alcoolice atunci când aveţi asupra dvs. sume mari de bani. În caz că veţi cădea totuşi victimă a unei agresiuni, solicitaţi imediat ajutorul celor aflaţi în zonă!
Poliţiştii bihoreni sfătuiesc pe oricine ca în cazul în care integritatea corporală sau viaţa le sunt puse în pericol, să renunţe la bunurile pretinse de agresor. „Reţineţi, însă, cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau în comportament şi sesizaţi de urgenţă poliţia!”, precizează reprezentanţii IPJ Bihor. În imobile şi spaţiile comune ale acestora: asiguraţi un iluminat corespunzător la intrarea în bloc şi în faţa liftului, nu permiteţi persoanelor necunoscurte accesul în scară împreună cu tine. La intrarea în imobil observaţi dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane dubioase. Evitaţi să urcaţi în lift cu astfel de persoane. Instruiţi copiii ca atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor străine, indiferent de motivele invocate de acestea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!