Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, a prezentat într-o conferinţă de presă cele mai importante şi mai relevante rezultate din Raportul de activitate al instituției pe anul 2024, urmîrind în special evoluţia publicului şi vizibilitatea instituţiei, inclusiv creşterea numărului de bilete vândute prin platforma oficială, bilete.ro.
Strategia repertorială a fost gândită pentru a atrage publicul şi pentru a-l diversifica. Filarmonica de Stat Oradea, prin ansamblurile pe care le deţine – ochestra, corul şi ansamblurile camerale, a susţinut 98 de proiecte, faţă de 94 pe care le-a susţinut în 2023, acoperind o paletă largă de concerte simfonice, vocal-simfonice, recitaluri camerale şi evenimente educative. La aceste proiecte, insituţia a avut o participare extrardinară, beneficiari fiind 56.339 de participanţi în 2024, faţă de 2023 reprezentând o creştere de 7%.
Cel mai mare program derulat de Filarmonică, Fil nouveau / Feel Emotion, reprezintă concertele săptămânale pe care instituţia le derulează joi, care au fost 34 anul trecut.
„Am urmărit şi anul acesta să oferim publicului un repertoriu care să satisfacă publicul meloman permanent al instituţiei, însă ne-am îndreptat atenţia şi către gale tematice, către jazz simfonic, către interpretări ale corului acapella, încercând să aducem inclusiv repertoriul de crossover, care au asigurat atragerea de public nou către Filarmonica de Stat Oradea. Ca artişti ne-am dus către instrumentişti şi dirijori de renume, care să atragă prin repertoriul propus atenţia publicului meloman”, a precizat Carmen Rus.
Au fost continuate şi proiectele INITIO şi Fil Nouveau / Feel Young. INITIO 2024 a adus noi evenimente în spaţii neconvenţionale outdoor, majoritatea cu acces liber, în Piaţa Unirii, Cetatea Oradea, Casa Darvas-La Roche, Basilica romano-catolică, în parcuri (inclusiv în cartiere) şi pe malul Crişului Repede, care la rândul lor au adus public nou în sălile de concerte.
Fil Nouveau / Feel Young, un eveniment dedicat tinerilor instrumentişti foarte talentaţi care nu au avut şansa să cânte alături de o orchestră profesionistă, a ajuns la a IV-a ediţie şi a crescut de la an la an, de fiecare dată fiind greu de ales din zecile de dosare primite. Anul trecut, cinci tineri artişti au susţinut un concert alături de orchestra filarmonicii orădene.

Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea
Programe educaţionale
Instituţia s-a axat anul trecut şi pe programe educaţionale. Pe lângă două săptămâni dedicate exclusiv copiilor n primăvară şi în toamnă, le-a fost dedicată exclusiv şi o săptămâna în care au luat parte la magia Crăciunului, alături de Filarmonica de Stat Oradea. Au fost 12 proiecte pentru copii, toate sold-out, şi de aceea, pentru 2025 se vor căuta soluţii în care aceste programe să aibă o susţinere mai mare, inclusiv ca procent din bugetul pentru proiecte, dar şi ca număr de apariţii.
Anul trecut au avut loc şi o serie de evenimente speciale. Unul dintre acestea a fost Concursul internaţional de dirijat, ajuns la cea de a treia ediţie, un concurs atipic la care au participat dirijori din toată lumea şi la care orchestra votează şi desemnează câştigătorul.
Apoi au fos amintite cele două mari evenimente, Sounds of Oradea Festival cu concertul sold-out avându-i ca invitaţi pe Angela Gheorghiu şi Teodor Ilincăi şi concertul de asemenea sold-out al tenorului Andrea Bocelli, evenimente care au atras atenţia întregii ţări.
Evenimentele Filarmonicii de Stat Oradea a atras un pulbic cu un total de 56.339 de spectatori, din care 19.275 plătitori şi 37.064 neplătitori (din concertele gratuite outdoor). Strategia de marketing a dus nu doar la creşterea vizibilităţii în mass-media dar şi pe paginile platformelor Facebook şi Instagram, care au înregistrat o creştere de 56,3%, respectiv de 50,58%.
În ceea ce priveşte platforma bilete.ro, dacă în 2022 au fost 13.285 de plătitori de bilete, în 2023 au fost 21.531, ca în 2024 să se ajungă la 24.450 de participanţi, ceea ce reprezintă o creştere de 84,04% faţă de anul 2022. Aceste cifre demonstreză o creştere reală a publicului permanent al Filarmonicii. Ca nbiective pentru anul acesta se înscriu creşterea bugetului educaţional şi diversificarea finanţării.
Managerul Carmen Rus a dorit să mulţumească susţinerii din partea Consiliului Judeţean Bihor, a Primăriei Oradea, APTOR şi Oradea Heritage, a Episcopiilor greco-catolice şi romano-catolice, Universităţii Oradea – Facultatatea de Arte, Universităţilor Partium şi Emanuel dar şi a Liceului de Artă şi a şcolilor partenere în programele educaţionale. Nu în ultimul rând a mulţumit publicului care a oferit feedback constant.
„Se observă creşterea numărului orădenilor şi al bihorenilor în ceea ce priveşte participarea la actul cultural, la evenimente culturale, motiv pentru care, ne dorim ca aceste activităţi să continue cel puţin la nivelul la care au continuat şi până acum”, a precizat la rândul său Horea Abrudan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, care a asigurat pe mai departe Filarmonica de Stat Oradea de susţinerea sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!