Vor părăsi „civilizaţia” la mijlocul acestei luni, pentru a încerca, într-o expediţie de o lună, să ajungă pe cel mai înalt vârf al lanţului muntos thian shian, aflat la granita Kazahstanului cu China, Mramornaya Stena – Marble Peak wall 6400 m. Ei sunt Raluca Ianc şi Cristina Ianc, din Oradea şi Mihai Vlad, din Timişoara, pasionaţi de alpinism şi dornici să-şi depăşească performanţele anterioare, de data aceasta acţionând sub sloganul „Cu paşi mici spre vârfuri mari”.
Pogranichnik
Programul expediţiei se întinde pe o lună, din 15 iulie în 16 august. Plecarea se face de pe aeroportul din Budapesta spre Alma-Ata, capitala Kazakhstanului, de unde cei trei au de parcurs cu maşina 280 de km pentru a fi luaţi cu elicopterul şi duşi în tabăra de bază de la Bayankol, la altitudinea de 3. 300 m. „Ruta abordată de noi pentru escaladarea vârfului se numeşte Pogranichnik (Frontier Guard). Un parcurs de aproximativ cinci ore de-a lungul gheţarului Mramornaya, sau numele englezesc Marble Wall, ne va duce în tabăra 1 la altitudinea de 3400m. Continuăm ascensiunea prin urcarea în tabăra II la altitudinea de 4600m, unde vom înnopta. Avem apoi de urcat două pante cu o înclinaţie de 40 grade şi o lungime de 250 m, un mic perete de gheaţă cu o înclinaţie de asemenea de 40 gr, unde vor fi montate corzi fixe.
Ca și diferență de nivel vom ajunge la pe vârful Pogranichnik cu o altitudine de 5258 m. În aceeași zi coborâm până în tabăra de baza pentru o zi de odihnă. Datorită aclimatizării dobândite, planul este să urcăm direct până la altitudinea de 4600m, în tabăra II. Continuăm ascensiunea în ziua următoare, ajungând din nou pe vârful Pogranichnik și apoi în tabăra III la altitudinea de 5260m. După o porțiune de creastă, avem de urcat în ziua următoare o pantă cu o înclinație de 30-50gr, care după o porțiune de 300 m duce la un perete de gheață cu o înclinație de 15 gr. Înainte de a ajunge la un platou, la altitudinea de 6146m, mai avem un obstacol, o pantă cu înclinație de 40 grade, unde de asemenea, ca și în toate zonele expuse, vom avea montate corzi fixe. Înnoptăm în tabăra IV, la 6.146m. În ziua următoare, după o pantă cu 200 m diferență de nivel, întâmpinăm un ultim obstacol major, un perete stâncos cu o înclinație de 40-50gr, care ne va duce la vârful Mramornaya Stena, un vârf care nu a mai fost escaladat de niciun alpinist român”, spune Cristina Ianc, punctând reperele ascensiunii.
Ararat
Pentru orădence, ascensiunea va fi şi o premieră de altitudine, recordul anterior fiind vârful Ararat cu 5.165 m. „E un pas înainte. Am ales acest vârf pentru că ne-am dorit ceva care să nu fie atât de „comercial” şi să fie mai înalt decât ce am făcut până acum. Când am fost, de pildă, pe Mont Blanc, muntele era superb dar era atâta lume că nu am putut să me bucur de frumuseţea locului şi de expediţie”, spune Cristina Ianc.
Sponsorul principal al bihorencelor e Primăria din Beiuş, oraşul natal al Cristinei Ianc. „Primarul Adrian Domocoş, poate datorită pasiunii sale spre sport şi mişcare, este susţinătorul nostru constant”, zice Cristina Ianc, preşedinta Clubului de Speologie Cristal din Oradea şi împreună cu cealaltă Ianc, membre în Serviciul Public Salvamont.
Blogul expediţiei http://expeditia-mramornaya-stena-2012.blogspot.ro/ va conţine actualizări periodice în timp real, din timpul expediţiei şi ascensiunii.
Mramornaya Stena – Marble Peak wall 6400 m
Acesta este cel mai înalt vârf din Nordul lanţului muntos Thian Shian.. Numele i-a fost dat de unul dintre primii exploratori din Tien Shan, Mertsbakher G. în 1902. Stabilit la graniţa dintre China şi Kazahstan, acest vârf se distinge printr-un perete de 500 metri de marmură, închis din mai multe unghiuri de ghetari masivi. Acest vârf este o provocare pentru oamenii de munte care urca pentru prima dată peste 6.000 de metri. Expediții pot fi organizate în timpul orice anotimp al anului, dar elicopterul poate fi folosit doar în iulie şi august. Vârful oferă mai multe trasee din punct de vedere tehnic, foarte extinse de-a lungul crestelor adiacente, având şi pante de până la 40 de grade înclinatie. Este nevoie de cel puţin trei tabere intermediare la altitudini de 4.000, 5.200, 5.900 şi chiar la 6000 de metri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!