Soferii care încă cred că vor putea „dribla” şi pe viitor vânătorii municipali de maşini parcate aiurea, ar trebui să se mai gândească o dată. Strategii din Primărie au găsit o soluţie ce, măcar ab initio, pare infailibilă: un sistem de monitorizare prin GPS, ce adună toate informaţiile către un server central, amplasat la sediul Serviciului Parcări din strada Independenţei.
O firmă germană e cea care implementează sistemul şi-i instruieşte pe cei de la Parcări. Se va organiza şi un training în acest sens, în Germania. Reprezentanţii WSA Electronic sunt prezenţi în aceste zile la Oradea, pentru a monta softul pe actualele parcometre şi pentru a pune la punct reţeaua. O veste bună şi pentru şoferi: pe mai multe parcometre (cele de pe Independenţei, deocamdată – n.r.) se poate plăti deja cu cardul. Pentru ca să nu mai existe vreo scuză, vor fi suplimentate şi numărul parcometrelor din oraş, astfel încât o bucată să poată deservi 60 – 65 de maşini.
Tot sistemul va fi pus la punct până la începutul lunii noiembrie a.c., anunţă directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi.
În această perioadă, în Oradea se pune la punct un sistem ce va optimiza activitatea celor de la Serviciul Parcări. O firmă nemţească – WSA Electronic – upgradează cele 57 de parcometre din oraş cu un soft care va permite plata cu cardul. De asemenea, a fost adus un server ce monitorizează parcometrele, unite în reţea, prin GPS. Conform directorului Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), Cristian Beltechi, urmează ca germanii să aducă în Oradea alte 30 de parcometre dotate cu tot ce trebuie pentru a fi prinse, la rândul lor, în reţeaua GPS. Aceste parcometre se vor alimenta prin panouri solare, aşa cum e cazul parcometrului din parcarea mare situată în strada Independenţei.
Cost: 200.000 euro
Pentru această achiziţie, numită de către producători „TicketLine”, Primăria plăteşte 200.000 euro (TVA inclus). S-a organizat o licitaţie cu caietul de sarcini aferent, însă, conform spuselor lui Beltechi, s-a prezentat o singură firmă, care, deloc surprinzător, a şi câştigat.
Trimişii firmei germane au montat deja softul necesar pe 47 dintre parcometrele Oradiei. Pe lângă faptul că au fost legate în reţea prin GPS, acestea dispun acum de facilitatea plăţii prin card bancar VISA şi MasterCard. Prin cardul Maestro nu se poate şi nici nu se va putea plăti, din cauza unei securizări mai proaste a acestui tip de card bancar, ni se spune de la AIO. La începutul lunii noiembrie, AIO va pune în circulaţie şi o linie proprie de carduri, ce vor fi emise special pentru a fi utilizate la plata parcării. Cardurile AIO vor fi introduse în acelaşi dispozitiv hibrid, valabil şi pentru cardurile bancare. Directorul Beltechi şi angajaţi ai Serviciului Parcări au testat ieri plata cu cardul, iar rezultatul a fost pozitiv.
Parcometre cu alarmă
Luni, la sediul Serviciului Parcări, angajaţii municipalităţii erau instruiţi de către un trimis al firmei germane. Au fost prezentate caracteristicile sistemului centralizat de monitorizare al sistemului de parcări publice din oraş. Parcometrele sunt vizualizate dintr-o încăpere, pe monitor, de către un funcţionar ce stă în faţa calculatorului. Sistemul „TicketLine” poate fi setat pentru ca orice parcometru să trimită o alarmă către serverul central de fiecare dată când se constată un grad scăzut de încasări. Sau, dimpotrivă, când un parcometru este plin cu monezi, problema e anunţată la sediul Serviciului, tot printr-o alarmă. La fel se întâmplă şi când vreun parcometru rămâne fără hârtie sau în cazul oricărei alte probleme tehnice, ne-a informat directorul AIO.
„Prin acest sistem ştim exact când şi unde să ne deplasăm, pentru a interveni. Actualmente, două maşini, cu patru oameni, se plimbă prin oraş, pentru a aduna monezile, spre exemplu. Prin acest sistem economisim timp, benzină iar oamenii îi trimitem la sigur”, motivează Beltechi utilitatea sistemului. Deşi nu a spus-o, mai e un motiv, poate cel mai important: sistemul, un veritabil „Big Brother” pentru şoferi, va aduce bani în plus la bugetul local.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!