„Pe teritoriul României, olăritul se practică din vremuri străvechi, arta meşteşugului în sine trecând de mult granitele ţării, astăzi reprezentând o importantă atracţie pentru turiştii din întreaga lume, a aratat in expunerea de motive viceprimarul Ioan Hasas, iniţiatorul proiectului. În multitudinea de obiceiuri şi meştesuguri tradiţionale din România, olăritul ocupă un loc de frunte, la ora actuală 800 de ceramişti fiind implicati în mod direct în această meserie.În 2007, s-a constituit la Horezu Asociaţia Română a Localităţilor Centre de Ceramica Populară având ca scop constituirea într-o reţea naţională a oraşelor, comunelor sau colectivităţilor teritoriale în care s-a dezvoltat în mod istoric o activitate de ceramică. „De la cinci membri iniţial, în prezent, parteneriatul s-a extins, membrii Asociaţiei fiind : Horezu — jud. Vâlcea, Lungeşti — Valcea, Vlădeşti — Vâlcea, Corund — Harghita, Siseşti — Mehedinţi, Rădăuti — Suceava, Tomeşti — Hunedoara, Calnic — Gorj, Terpezita — Dolj, Brănistea — Galaţi, Slătioara — Vâlcea, Făget — Timiş, Bals — Olt, Voineşti – Iaşi, reprezentate la nivel de Consilii locale.Asociaţia Română a Localităţilor Centre de Ceramică Populară, în calitate de membru fondator, împreună cu organizaţiile similare din Franţa, Spania şi Italia au constituit un Grup European de Cooperare Teritorială ( GECT), denumit Asociatia Europeana a Localităţilor Centre de Ceramică. Acest organism european, a cărui infiintare s-a finalizat în decembrie 2013 sub titulatura GECT— Cities of Ceramics, are ca obiectiv general realizarea de acţiuni de cooperare teritorială cu scopuri de dezvoltare şi coeziune economică şi socială a localitatilor centre de ceramică din Europa şi vizeaza realizarea urmatoarelor obiective specifice: identificarea, promovarea şi implementarea proiectelor şi acţiunilor comune de cooperare europeană în sprijinul membrilor săi; valorificarea, protejarea, conservarea şi difuzarea patrimoniului artistic etnografic al ceramicii europene, dezvoltarea turistică, culturală a teritoriilor localităţilor membre având ca reper şi axa comuna ceramică locală, naţională si europeană;imbunătăţirea tehnicii meştesugului în domenii cum ar fi designul tradiţional si contemporan, procesele de producţie, noile materiale şi tehnici de producţie, implementarea unor strategii de marketing; promovarea formării profesionale în domeniul ceramicii, cu scopul de a mări competivitatea în domeniu;organizarea de evenimente internaţionale (congrese, seminarii, ateliere, expozitii, târguri, bienale si alte evenimente similare)”, a explicat Ioan Hasas.
Cu ochii pe „Cities of Ceramics”
Vadu Crişului aderă la Asociaţia Română a localităţilor Centre de Ceramică Populară au decis consilierii la ultima şedinţă.
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
România
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri definitiv acțiunea în justiție deschisă de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale.
România
InfoCons, alături de partenerul său Declaratie-Nutritionala.ro, a realizat un studiu detaliat asupra ciorbei de perișoare comercializate în restaurante, având în vedere ingredientele și valorile nutriționale.
România
Consumatorii care au probleme în relația cu operatorii economici din domeniul financiar-bancar pot depune o reclamație la Direcția de Soluționare Alternativă a Litigiilor (DSAL) din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), utilizând platforma dedicată acestora.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
După mai bine de șase ani de la depunerea documentației pentru obținerea finanțării, Primăria Marghita finalizează un proiect de impact pentru elevii de la Colegiul Naţional „Octavian Goga".
România
Poluarea este o problemă importantă în Europa, ce provoacă decesul a sutelor de mii de oameni.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Începând cu 1 ianuarie 2025 a devenit obligatorie colectarea separată a deșeurilor textile. Până acum, acestea erau colectate împreună cu fracția reziduală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!