Cei cinci aveau informaţii că de la ora 10:00 va fi o şedinţă în care se va discuta despre reautorizarea Nutripork.
„La ora 10:00 este o şedinţă în care se discută despre reautorizarea Nutripork. Noi suntem aici ca să dăm un mesaj Agenţiei Protecţia Mediului Bihor, că suntem cu ochii pe ei. Această firmă, din păcate, intoxică aerul oraşului de o perioadă mult prea lungă şi nu suntem de acord cu reuatorizarea. Ei trebuie să-şi rezolve problemele pe care le au. Sunt 15.000 – 20.000 de persoane afectate vizibil de mirosurile de la Nutripork. Sunt persoane care au ajuns într-un prag de disperare şi vor să-şi vândă apartamentele din zonă. Deci, nu este normal ca Oradea, care este considerat un oraş european, să respire aer toxic pentru că o firmă nu este interesată să-şi facă investiţiile de rigoare. Trebuie să-şi rezolve problemele legate de dejecţiile fermei de porci: cu fonduri europene, cu credit din bancă. Eventual să deschidem noi orădenii un cont şi să le dăm bani ca să-şi rezolve această problemă. Cert este că această problemă trebuie rezolvată”, ne-a declarat Cosmin Bursaşiu, membru Oradea Civică.
La câteva minute de la începerea protestului a sosit şi un echipaj de jandarmi care i-a legitimat pe protestatari. În scurt timp, protestul s-a încheiat.
Analiză
Potrivit informaţiilor primite de la instituţie, joi dimineaţa, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a avut loc o ședință de lucru în cadrul căreia s-au analizat ultimele documente prezentate de Nutripork, la cererea instituției. „În cadrul şedinţei s-au prezentat etapele parcurse până în prezent. Toate documentele depuse la dosar în ultima perioadă, le-am preluat într-un draft de autorizare. În termen de zece zile se va prezenta draftul în careul următoarei întruniri a Comisiei de Analiză Tehnică”, ne-a spus Adriana Calapod, directorul APM Bihor.
Autorizaţia de mediu a fermei Nutripork din Ioşia a expirat în luna octombrie a anului trecut, iar de atunci în fermă nu au mai fost aduşi porci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!