Motivul inflaţiei de VIP-uri: finalizarea lucrărilor de reamenajare şi extindere a Zoo, de către constructorul MBS Group Cluj-Napoca. Contractul de finanţare s-a semnat în 2008, dar lucrările au demarat abia în decembrie 2010. Investiţia s-a ridicat la 19,45 milioane de lei noi (TVA inclus), 75% din cheltuieli fiind suportate de Ministerul Mediului, iar 25%, plus cheltuielile neeligibile, de către Primăria Oradea.
Ieri, leilor şi urşilor le cânta Adele, din difuzoarele cu care a fost dotată Grădina Zoologică. Marea majoritate a animalelor exotice urmează să fie aduse. Zoo se va deschide în cursul anului viitor. Dacă e să ne comparăm cu des frecventata Grădină Zoo din Nyireghaza, Zoo Oradea are, la rându-i, anumite amenajări asemănătoare, atractive pentru public. Cea din oraşul maghiar este evident mai mare şi mai spectaculoasă, fiind amenajată într-o pădure. Totuşi, şi Grădina Zoologică orădeană şi-a dublat suprafaţa, întinzându-se acum pe 7,5 hectare.
O destinaţie inedită este casa liliecilor ce vor fi aduşi cât de curând. Intrând în spaţiul destinat liliecilor, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, a fost inspirat de luminile roşii specifice acestei amenajări, amintindu-şi pe loc de vizita sa recentă la Grădina Zoo din… Amsterdam!
Zoo Oradea a primit o altă faţă, ce aduce cu ceea ce orădenii văd prin străinătate. Animalele au acum spaţii generoase în aer liber, dar şi spaţii închise, amenajate la standard european. Există şi o incintă în care elevii ce vor vizita Grădina vor putea să-şi ţină orele de biologie. Investiţia prevede cabinet veterinar, un punct de prim-ajutor, o clădire pentru angajaţi, o clădire administrativă cu punct de intrare-ieşire prevăzut cu un sistem de turchineţi, o zonă pentru relaxare, urmând a fi scos la licitaţie şi un spaţiu pentru alimentaţie publică. De asemenea, Zoo are acum şi un sistem de sonorizare.
Să vină animalele!
Lucrările de amenajare s-au finalizat, iar Grădina ar urma să fie deschisă pe 1 mai 2013. Aceasta deoarece noua Zoo Oradea trebuie să-şi primească autorizaţia de mediu şi trebuie să fie populată cu animale, care de care mai atrăgătoare. Cum multe din aceste animale nu se găsesc în România, Grădina Zoologică Oradea va face demersurile de înscriere în Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA). Aceasta tocmai pentru a-şi uşura sarcina de a popula Grădina Zoo cu vietăţile care vor atrage public. În turul Grădinii Zoo, organizat ieri pentru jurnalişti, au putut fi văzuţi urşi, lei, lupi, cerbi sau porci. Dar, din 2013, vizitatorii vor putea găsi la Zoo Oradea şi alte feline, precum tigrul indian, tigrul siberian, leopardul, puma sau râsul. De asemenea, la Grădina Zoologică au fost amenajate un reptilarium şi un aqvarium, ce urmează să fie populate cu diverse specii de reptile şi peşti exotici.
În planul pentru „utilarea” Zoo Oradea cu o faună cât mai atractivă mai apar următoarele specii: capre negre, berbec cu coamă, ibex, zebră, lamă, emu, struţ african, nandu, cămilă, cangur, suricate, manguste, coati, raton, porc spinos, capybara, maimuţe, macaci, cercopiteci, babuini, papagali, lilieci, pelicani, vulpi, nutrie, lemurieni… Directorul Administraţiei Domeniului Public (ADP), Liviu Andrica, spune însă că vor putea apărea schimbări, în funcţie de ceea ce vor găsi pe la grădinile zoologice din Europa.
Mulţumiri pentru sprijin
În alocuţiunea sa, primarul Ilie Bolojan a mulţumit mai multor persoane pentru contribuţia lor în realizarea investiţiei de la Grădina Zoo. E vorba despre Lucia Varga (azi, candidat USL în Colegiul 3 Aleşd), cu care Bolojan a semnat memorandumul pentru reamenajarea Zoo, în 2008, pe când Varga era secretar de stat în Ministerul Mediului. De asemenea, Bolojan i-a mulţumit ex-ministrului Borbely Laszlo, în timpul căruia au venit cele mai multe fonduri (de faţă a ţinut să fie Pasztor Sandor, din partea grupului UDMR din CL Oradea). Pe prefectul Claudiu Pop, Bolojan îl vede ca pe „un partener al Primăriei Oradea”, mulţumindu-i şi acestuia pentru sprijinul venit din partea Guvernului. Primarul n-a uitat să mulţumească nici Consiliului Local, în ansamblul său, pentru adoptarea hotărârilor necesare ca acest proiect să prindă viaţă. În alocuţiunea sa, Lucia Varga s-a arătat „foarte fericită” de finalizarea investiţiei. Prefectul Pop este „convins că (Zoo) va fi un alt punct de referinţă în municipiul nostru”.
Şi consilierul local Ioan Cupşa, candidat USL în Colegiul 8 – deputaţi, s-a arătat foarte mulţumit că „împreună cu orădenii ne vom bucura de această Grădină Zoologică, la standarde europene”. „Sunt cu atât mai mulţumit cu cât, în anul 2008, Zoo Oradea a fost la un pas de dispariţie. Şi din cauza dimensiunilor foarte mici, dar în special din cauza condiţiilor foarte proaste de viaţă pentru animale şi a condiţiilor improprii pentru vizitatori. Astfel de investiţii ridică standardul de viaţă în Oradea”, s-a arătat convins Cupşa, amintind şi de alte proiecte ale Primăriei: reamenajarea Centrului, refacerea Dealului Ciuperca, viitorul aquapark ce va răsări în locul actualului Ştrand Municipal, dar şi proiectul de la Piaţa Rogerius.
Citiți principiile noastre de moderare aici!