Parcurile orădene cât şi străduţele din vecinătatea acestora sunt pline de „dovezi” că majoritatea orădenilor îşi scot cainii să se uşureze în aer liber, fără să aibă lopăţică şi pungă, după cum cere atât bunul simţ cât şi normele legale.
„Dacă e spaţiu public nu înseamnă că e normal să lăse murdaria câinilor pe el. Nu îmi pot lăsa băieţelul să se joace toamna printre frunze sau primăvara şi vara pe iarba din parcuri ca să nu calce în aşa-zişi «norocei». Poate că sunt deparazitaţi, poate că nu, cert e că materiile fecale pot fi sursă de infecţie. Plus că miros urât şi sunt total inestetice”, ne-a spus o mămică aflată în Parcul „1 Decembrie”. Iar muncitorii firmei care întreţine parcul ne-au confirmat starea de fapt.
„Mulţi stăpâni de câini nu înţeleg că nu e datoria noastră să curăţăm după ei. Mai ales la intrările în parc sunt grămezi de rămăşiţe de-ale câinilor. Ar trebui amendaţi cel puţin la fel de rău care aruncă un muc de ţigară sau o hârtie. Cel mult unul dintr-o sută de însoţitori de câine are făraş şi pungă la el”, ne-a spus un îngrijitor de parc.
Amenzi puţine
„Vedem destule excremente canine şi pe trotuare. Multe sunt lăsate aşa, până se uscă şi se fărâmiţează, de ajungem să le respirăm sau să le purtăm în casă, ca praf pus pe haine. Ne mai mirăm de ce ne îmbolnăvim de una sau de alta”, ni s-a plâns altă mămică.
Poliţia Comunitară Oradea a mediatizat în anul 2009 câteva acţiuni de amendare a proprietarilor de câini surprinşi pe domeniul public fără lesă, botniţă, lopăţică şi pungă. Însă anul trecut s-a rărit acest gen de acţiuni.
Totuşi, miercuri am întâlnit în Parcul „Nicolae Bălcescu” un orădean demn de a fi luat ca model. „Ţin mult la Lordy, îl am de zece ani, şi mi se pare firesc să curăţ în urma lui”, s-a mărginit să ne declare cu modestie orădeanul care locuieşte în vecinătate.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!