Astfel, de Ziua Națională a Limbii Române, angajaţii de la Serviciul Educație din cadrul Penitenciarul Oradea au organizat activități culturale menite să încurajeze și să dezvolte spiritul civic și graiul românesc.
Joi s-a organizat cercul literar ”Vorbește românește”, în cadrul căruia 36 de deținuți repartizați în regim închis şi-au exprimat prin eseuri personale respectul faţă de graiul străbun. Lucrările au fost analizate și apreciate de juriul format din coordonatorul proiectului de activitate comisar șef Daniela Blaga, ing. Miorița Săteanu, prof. Ioan Degău, prof. Belicciu Hortenzia, Matei Maria, Adrian Bojan din cadrul Asociației Culturale PRO LIRICA din Oradea.
Cele mai reușite compuneri urmează să fie publicate în revista penitenciarului ”Și totuși speranța”, a transmis Adina Bîrda (purtător de cuvânt al Penitenciarului Oradea), care a transmis că “toți participanții au oglindit în lucrările lor calitatea de neprețuit a graiului românesc prin istoria neamului nostru, prin poeții și scriitorii care au păstrat-o și cultivat-o cu sfințenie pentru a o omagia astăzi respect și prețuire”.
Spectacol
Cu ocazia aceluiaşi eveniment al celebrării Zilei limbii române, 9 deținuți repartizați în regim deschis au asistat, în exteriorul locului de deținere, la spectacolul liric “Ce-ți doresc eu ție dulce Românie”, unde a avut loc și lansarea volumului de poezii ”Și ne-am unit” a Mihaelei-Maria Dindelegan. Prin toate aceste activități cultural-educative s-a urmărit creșterea interesului pentru istoria limbii romane, ce exprimă frumusețea si demnitatea spirituală a neamului precum și marcarea apartenenței la spiritualitatea românească, a mai transmis aceeaşi sursă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!