Primăria a semnat marţi contractul pentru realizarea centralei pe gaz la CET. S-a bătut palma cu asociaţia formată din firmele Elsaco Botoşani şi STC din Italia, chiar dacă licitaţia este contestată de Romelectro în instanţă, la Curtea de Apel Oradea. Romelectro crede că argumentele pentru care a fost descalificată de Primărie „denotă clar ori reaua credinţă, ori interpretarea subiectivă a unor aspecte tehnice de către comisia de evaluare”. Aceasta deoarece, în urma evaluării ofertelor, asocierea Romelectro-Istroenergo Group s-a situat pe primul loc, în timp ce asociaţia dată câştigătoare abia pe locul III.
Municipalitatea a ales să meargă înainte cu soluţia renunţării la cărbune şi retehnologizării pe gaz, în ciuda unor asociaţii precum Coaliţia Rogerius, ce adună la un loc mai mulţi preşedinţi şi administratori de asociaţii de proprietari din Rogerius. Există temeri că în anii următori preţul gazelor va exploda, iar facturile orădenilor la încălzire vor reflecta din plin această realitate. Finanţată prin fonduri structurale, achiziţia centralei va costa 54 milioane de euro. 50% din bani vin pe filieră europeană, 45% cofinanţare de la Guvern şi 5% din bugetul local. Primăria a ales să semenze cu Elsaco, în ciuda dosarului pe rolul instanţei, deoarece este deja în criză de timp. Dacă nu va fi dus la îndeplinire până la finele lui 2015, proiectul ar putea rămâne fără finanţarea europeană. Chiar şi retroactiv.
Primăria a semnat, marţi, cu asociaţia Elsaco Botoşani şi STC Italia, contractul pentru realizarea centralei pe gaz de la CET. Aceasta chiar dacă există un dosar pe rol, la Curtea de Apel, de vreme ce firma Romelectro, descalificată la licitaţie, a contestat. „Despre capacitatea tehnică şi referinţele societăţii noastre se pot accesa toate informaţiile de pe site-ul nostru www.romelectro.ro, în schimb despre societatea Elsaco Engineering SRL nu am putut afla prea multe, intrucât această societate a fost înfiinţată abia în anul 2013, pe data de 18 iulie, exact la data când a fost publicat anunţul pentru această licitaţie”, arăta, în luna mai, Romelectro Bucureşti, firma ce a fost descalificată de Primărie.
În contratimp!
Şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, ne-a declarat că s-a decis semnarea contractului fără să se mai aştepte o sentinţă judecătorească tocmai pentru a se câştiga timp! Construcţia centralei ar avea nevoie de 18 luni, iar până la finele lui 2015 sunt mai puţin de 18 luni. Acesta este termenul-limită pe care Primăria şi l-a asumat către finanţator. Altfel, se expune pierderii finanţării europene.
„Există un termen la Curtea de Apel, programat pentru a doua jumătate a lunii septembrie, însă noi am cerut să fie în august (până în luna septembrie, Justiţia funcţionează la doar 10% din capacitate, judecătorii fiind în vacanţă – n.r.). A fost o contestaţie la CNSC, ce a dispus unele aspecte, pe care le-am rezolvat. Însă Romelectro a mers mai departe, la Curtea de Apel. Legea permite semnarea contractului. Ne vom reprezenta în justiţie şi ne vom susţine punctul de vedere. Contractul a fost semnat şi începe deja munca. Contractul are o parte de proiectare şi apoi partea de execuţie. Trebuie începută partea de proiectare. Constructorul trebuie să dea comandă de echipamente”, ne-a declarat Marius Moş.
Întrebat de redactorul JB ce s-ar întâmpla dacă Justiţia va da câştig de cauză firmei Romelectro, directorul Moş a ridicat din urmeri: „Nu pot să îmi dau cu presupusul ce se se va întâmpla. Există o legislaţie…”.
Gaz în sistem centralizat!
Trecerea CET de la cărbune la gaz a avut reverberaţii între orădeni. Coaliţia Rogerius a criticat ideea trecerii pe gaz, de vreme ce preţul acestei materii prime depinde şi de importurile ruseşti. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din cartierul Rogerius au cerut, degeaba, Primăriei, o alternativă la proiectul retehnologizării pe gaz. Această soluţie ar putea face, practic, imposibilă, estimarea costurilor producerii agentului termic în Oradea pe termen mediu şi lung.
În schimb, comunicatul de presă emis ieri de Primărie are inserat un citat din viceprimarul Mircea Mălan, cel care, cel puţin oficial, se arată încântat de proiectul pe gaz: „Este cea mai valoroasă achiziție realizată vreodată de orașul nostru. Punerea în funcțiune a noii centrale va reduce semnificativ pierderile tehnologice din sistem și nivelul de poluare și va crește eficiența energetică a întregului sistem. Oradea va avea cea mai modernă centrală electrică de termoficare din România, aceasta fiind cea mai importantă achiziție atât din punct de vedere a valorii contractului, cât și din punct de vedere a importanței reabilitării sistemului de termoficare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!