Deşi edilii nu au anunţat oficial dacă au primit sau nu acordul Transgaz de a se „înţepa” la conducta sa, Primăria a început demersurile pentru legarea noii Centrale la această sursă. Administraţia Imobiliară Oradea lucrează, pentru următoarea şedinţă a Consiliului local, la un proiect de hotărâre prin care se pregăteşte terenul pentru construirea conductei. Aproximativ 950 de metri, dintre care 300 situaţi în curtea CET-ului, despart sursa nouă de gazul mai ieftin furnizat prin Transgaz, ocolind reţelele şi adaosul Distrigaz Vest SA.
Aleşii vor avea de votat pentru aprobarea documentaţiei cadastrale de dezmembrare şi trecere din intravilanul în extravilanul Municipiului Oradea a unei parcele de câteva sute de metri. Traseul urmărit de studiul topografic porneşte din Parcul Industrial III pe ruta Simcor – drumul uzinal – centala nouă şi este, practic, paralel cu o conductă de gaz a Distrigaz Vest. Trecerea din intravilan în extravilan a acestei parcele intens „accesorizate” cu reţele edilitare este necesară pentru că Transgaz are „mandat” doar în perimetrele din afara localităţilor. Terenul astfel delimitat permite construirea unei conducte noi şi a unei noi staţii de reducere a debitului.
„E vorba de interesul oraşului”, ne-a răspuns viceprimarul Ovidiu Mureşan la întrebarea dacă proiectul la care lucrează AIO va primi majoritatea necesară în Consiliul local, ştiută fiind dihonia dintre liberali şi ceilalţi aleşi.
„Trebuie să găsim o soluţie ca orădenii să plătească energia termică furnizată prin noua centrală, la preţuri acceptabile”, mai spune el, ambalând social tentativa de a „îndoi” legea care ar impune oraşului legarea la reţelele Distrigaz, dezvoltate în intravilan.
Scurt istoric
Alimentarea centalei noi de la Transgaz, la un preţ cu 27% mai mic, a fost vechiculată de edilii orădeni din momentul lansării proiectului european pentru realizarea noii surse. Aproximativ cinci milioane de euro pe an ar fi economia care s-ar face prin acest bypass.
În ianuarie 2014, administratiorul special al CET-ului, Stănel Necula, estima la aproximativ 400.000 de euro costul noii conducte. „Există demersuri de prin 2010 pentru racordarea la magistrală. ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare în Energie n.r.) a răspuns (Primăriei n.r.) că se poate racorda la Transgaz numai dacă Distrigazul local nu poate asigura consumul. La vremea respectivă, avizul a fost negativ, pentru că Distrigaz a spus că poate asigura consumul”, a declarat, la începutul anului, Necula, precizând că situaţii similare, când CET-ul a evitat Distrigaz-ul locale, există la Bacău. La Arad, spre exemplu, CET II a primit OK-ul pentru un preţ intermediar, între cel practicat de distribuitor şi cel al transportatorului de gaz. Dacă acordul Transgaz este important, un non-combat din partea Distrigaz Vest, este vital.
Citiți principiile noastre de moderare aici!