Cu toate că anul trecut a fost lovită de pandemie, și a funcționat cu frâna de mână trasă, Administrația Domeniului Puvlic, (ADP) Oradea se poate lăuda cu profit. N-a fost el ca în anul precedent, dar tot a fost pe plus.
[eadvert]
Bilanțul activității pe 2020 a fost prezentat de directorul general al ADP Oradea, Liviu Andrica, miercuri, 3 februarie 2021, într-o conferință de presă. „La finalul unui an în care pandemia de coronavirus a blocat activitatea mai multor unități din subordine, Administrația Domeniului Public SA Oradea a obținut un profit net de 5,6 milioane de lei”, a subliniat Liviu Andrica.
Asta se traduce prin venituri totale în sumă de 60,3 milioane de lei (față de 48,5 în anul 2019), cheltuieli de 54,7 milioane de lei (față de 33,9 milioane de lei în 2019). Profitul înregistrat de ADP Oradea în 2020 este mai mic cu 61% față de 2019, când acesta a fost de 14,5 milioane de lei.
Ștranduri și Zoo
Cea mai afectată unitate în urma izbucnirii pandemiei a fost Aquaparkul Nymphaea, deschis doar cinci luni, în perioada 1 ianuarie – 13 martie, respectiv 3 iulie – 2 octombrie. În sezonul estival, aquaparkul a funcționat doar trei luni, având o capacitate limitată la 1.800 de vizitatori pe zi, față de 2.400 în condiții normale pe timp de vară. Astfel, numărul vizitatorilor a scăzut de la 354.977 în 2019, la 144.218 în 2020, de aproape 2,5 ori. Cu toate acestea, Aquaparkul Nymphaea a ieșit pe plus.
În toată perioada restricționată, la Aquaparkul Nymphaea au fost plantați 130 de arbori, au fost făcute lucrări de igienizare, , dezinsecție, mentenanță a bazinelor, etc. De asemenea, au fost achiziționate o cameră de termoviziune, o pompă de recirculare, 50 de mese pentru zona de alimentație publică, 450 de scaune, 60 de umbrele telescopice, 250 de colaci pentru tobogane și 31 de parapeți pentru bazine.
Pentru anul acesta, șeful ADP Oradea se așteaptă la o situație și mai grea.
„Pentru anul 2021, an care eu cred că ne va fi mai greu decât în 2020. Mai greu pentru că nu întrevăd nici o posibilitate de a deschide cât de curând aquaparkul, ceea ce generează pentru noi niște costuri care nu le putem acoperi. La aquapark avem, azi, 41 de angajați în șomaj tehnic. Colegi cu care am pornit la deschiderea aquaparkului și pe care dorim să-i păstrăm. Dacă nu vom deschide cât de curând, martie, aprilie, fie mai, va fi o problemă. Acești oameni își vor căuta de lucru”, este de părere Liviu Andrica.
În ceea ce privește Ștrandul Ioșia, acesta a fost închis în perioada 13 martie – 17 iunie, numărul vizitatorilor scăzând și aici la jumătate, de la 185.761 în 2019, la 94.042 în 2020. Ștrandul Ioșia a ieșit pe minus. Pentru acest an, la capitolul investiții în Ștrandul Ioșia, directorul ADP a declarat că a fost achizionat un sistem de tipărire cu poză a abonamentelor de acces în ștrand.
Și Grădina Zoologică a avut activitatea sistată pentru două luni, numărul vizitatorilor scăzând simțitor și aici, de la 130.273 în 2019, la 91.069 în 2020.
Cimitir și piețe
Salvarea ADP Oradea a venit și de la morții înhumați în Cimitirul Muncipal Rulikowski. „Interesant este că, anul trecut, pandemia ne-a adus și bani. La cimitir, numărul înhumărilor a crescut cu 213, față de 2019. Mai mult, în urma unei campanii privind plata concesionărilor și reconcesionărilor locurilor de veci, cei care dețin contracte de titulari sau aparținători le-am cerut să-și plătească taxele”, a precizat directorul ADP Oradea.
În 2020, ADP a continuat programul de investiții început la Cimitirul Municipal. Astfel, a fost achiziționat un tractor agricol Arbos, un autovehicul de transport persoane Caddy. A început programul de catografiere și inventariere a locurilor de înmormântare.
Piețele au fost lovite și ele de pandemie, cel mai mult având de suferit Piața 100, care a avut activitatea sistată de două ori.
Obiective 2021
Unul dintre obiectivele pe care ADP Oradea și le-a propus pentru acest an este finalizarea Parcării de la Voința și continuarea lucrărilor în cimitir. „Este vorba de cadastrarea locurilor din cimitir și realizarea unui program care să gestioneze toate locurile: ocupate, duble, simple, plătite și neplătite. În urma inventarierii și notificării tuturor celor care au locuri de veci, sperăm să venim la zi cu plățile de către toți cei care au locuri de veci, Mai mult, vrem să estimăm cât timp și câte locuri vom mai avea libere în următorii 5 – 10 ani”, a explicat Liviu Andrica.
Tot la Cimitirul Municipal vor fi alte două investiții: achiziționarea unui sistem de acces și construirea unui Columbar (osuar), pentru urnele celor care vor fi incinerați. Șeful ADP Oradea spune că există cereri în acest sens.
Deși obiectivele propuse pentru acest an nu sunt grandioase, Liviu Andrica este sigur că ADP va avea profit și în 2021. „Această societate, obligatoriu va trebui să se autofinanțeze. ADP nu mai beneficiază din 2017 de subvenții de la Primăria Municipiului Oradea. Aia înseamnă că toate subunitățile, chiar dacă sunt cu pierdere, sunt finanțate de către ADP. Mai mult, tot din 2017, în fiecare an am dat Primăriei Oradea cota de participare la profit, ceea ce înseamnă că am fost pe un drum ascendent. În 2020, ADP a achitat Municipiului Oradea suma de 10,6 milioane de lei, din care 7,3 milioane de lei reprezintă participarea la profitul anului 2019, iar diferența, o redevență și impozite pe taxe locale”, a concluzionat directorul general al ADP Oradea.
Trimite articolul
XAndrica ne explici de ce eliminarea meselor din piata 100 insemna o evolutie spre civilizatie, sa pui marfa pe jos, sa faci oamenii sa aduca ei mese, sa arate ca in lumea atreia, de ce nu puteau fi puse mesele de la vechea piata? Sau inca visezi ca acolo se va tine Toamna Oradeana, sau concertele de la Metalica, Bon Jovi, si festivalurile cum ne explicai tu si betonatorul. Mai aveti gandurile astea supercivilizatie? Profit o sa aveti tot timpul, la ce tarife enorme ati introdus la inmormantari si cimitir, voi cresteni pretul cat vrea p.. a ta si a betonatorului sef. Totul merge pe profitul vostru si saracirea noastra.
Pe lângă mega competent, specimenul asta cu audi ii in top cei mai habarnisti conducători auto, nu este zi sa nu își lase masina în mijlocul intersecției, cine se aseamănă se aduna , asta ii gasca de la primărie plus cj
-
Pai Bolo si Malan circula pe interzis pe strazi cu sens unic. Parcheaza unde vor. Ei is superiori
-
Gasca aia sunt zeii tai. Tu esti un jeg