În premieră, Teatrul din Oradea a fost invitat să participe la Avignon, acolo unde a avut loc unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru ale lumii, ajuns la ediția cu numărul 67, la care au participat numele cele mai în vogă ale momentului. Selecţia oficială a festivalului a inclus aproximativ 40 de spectacole, în timp ce evenimentul paralel, Avignon Off, a fost gazdă a 1.200 de manifestări artistice.
În perioada 18-28 iulie, o delegație a Teatrului Regina Maria a primit invitația de-a participa cu spectacolul Domnul Nostoc şi Misterele din Ocean (de Patrice Seiler, regia Radu Dinulescu), al Trupei Arcadia, la unul dintre cele mai mari festivaluri de teatru din lume: Avignon Off. “Festivalul Avignon OFF se desfășoară timp de aproape o lună (8-31 iulie) în întreg orașul, în peste 120 de locații diferite, cu sute de spectacole jucate zilnic, care acoperă toată paleta de manifestări teatrale (spectacole pentru copii, teatru-dans, teatru clasic, teatru circ, teatru muzical, teatru de obiecte, teatru de stradă, teatru-film, teatru-documentar, pantomimă)”, se arată într-un comunicat al Teatrului. Trupa a susținut 9 spectacole în această perioadă; spectacolul s-a jucat în limba franceză, bucurându-se de un public divers și trezind interesul nu doar al copiilor, dar și al reprezentanților companiilor de teatru de profil.Din delegație au făcut parte: Daniel Vulcu, director general manager al Teatrului Regina Maria, Florian Silaghi director artistic al Trupei Arcadia, Radu Dinulescu, regizor, Oana Cernea scenograf, Igor Lungu, Sorin și Lenuța Dorobanțu, actori.
Les Rois Vagabonds
Participanții la acest festival au avut ocazia de a viziona spectacole de teatru de păpuși adresate atât publicului tânăr, cât și adulților, și-au creat contacte din diverse teatre europene și s-au întâlnit cu colegi de breaslă.Managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu spune că participarea la acest festival i-a dat prilejul să ia contact cu unul dintre cei mai importanţi regizori din Europa în comedia de l’arte, în abordare modernă, Lucca Franceschi care va veni şi va lucra la Oradea în stagiunea 2014-2015. “Festivalul de la Avignon a avut rolul de a ne face intrarea cu Domnul Nostoc în alte festivaluri europene “, spune directorul artistic al Trupei Arcadia Florian Silaghi.Managerul Daniel Vulcu a profitat de invitaţie pentru a face selecţii pentru Festivalul de Teatru Scurt. “Va fi prezentat la Oradea spectacolul Les Rois Vagabonds, un spectacol deosebit care s-a jucat la Avignon cu casa închisă”, a anunţat Daniel Vulcu.
Edițiile de până acum ale festivalului de la Avignon au avut în prim-plan tematici abstracte, atotpermisive,– mișcare, noutate, marginalitate, identitate, toleranță. Le Figaro scrie că în acest an vorbim de un trimf al marginalilor. Dar așa-zișii marginali, artiștii neomologați de sistem, fac regula la Avignon de decenii bune, de fapt, de la începuturile festivalului.
Spectacol de 8 ore
Printre vedetele din acest an ale festivalului se numără Compania Rimini Protokoll de la Berlin cu spectacolul „Lagos Business Angels“, „Amore e carne“, creația lui Pippo Delbono, o incantație a cărei muzică îi aparține cunoscutului compozitor de origine română Alexander Bălănescu, așezată între sentimentul morții și dorința de a trăi, constituie oferta unui concert la patru mâini, pentru cei ce sunt și cei ce au fost în această lume, conceput de Pippo Delbono, veteran al Avignonului. Spectacolul cel mai lung inclus în programul de la Avignon este „Faust I şi II”, de 8 ore şi 30 de minute, o adaptare a celebrei capodopere a lui Goethe semnată de către Nicolas Stemann, o probă de „rezistenţă fizică şi psihică”. Pe lângă „Faust”, adaptarea scenică a romanului „Particulele elementare” de Michel Houellebecq, care are 3 ore şi 40 de minute pare „o uvertură”, scrie Le Figaro.La polul opus, spectacolul cel mai scurt de la Avignon este „Ouvert!”, care are 40 de minute şi a fost creat pentru inaugurarea unui nou loc de repetiţii la Avignon, FabricA.
1300 de spectacole
Avignon. Înfiinţat în anul 1947 de către Jean Vilar, Festivalul din Avignon este recunoscut pe plan naţional şi internaţional drept unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire culturală din Franţa. Au trecut peste 65 de ani de la momentul creerii primei „săptămâni a artei dramatice” şi totul sau aproape totul s-a schimbat. Inclusiv durata, care la început era de o săptămână şi cuprindea câteva spectacole, acum festivalul derulându-se de-a lungul a trei sau patru săptămâni în fiecare an, în luna iulie.Reprezentanţiile s-au răspândit acum şi în alte locuri decât Curtea de Onoare, în aproximativ patruzeci de locaţii amenajate special pentru această ocazie, de la şcoli şi capele până la săli de sport. Cunoascut sun numele de IN, festivalul este finanţat de Ministerul francez al Culturii, autorităţile locale şi oraşul Avignon.În jurul Festivalului IN s-a dezvoltat un spaţiu teatral spontan „inventat” în 1963 de André Benedetto. Festivalul OFF şi-a continuat expansiunea an de an, iar în 1982, actorul Alain Léonard fondează Avignon Public OFF (APO), proiect care îşi propune iniţial să creeye un program cu toate specatcolele din repertoriul festivalului OFF.
OFF, festivalul alternativ, a devenit o realitate incontestabilă în peisajul cultural naţional francez.Este unul dintre cele mai mari festivaluri pentru companiile independente de teatru din lume, datorită bogăţiei şi diversităţii ofertelor sale culturale. Beneficiază de o audienţă numeroasă, pasionată de reprezentanţiile live de toate tipurile şi sub toate formele sale.
În 2013, între 8 şi 31 iulie, festivalul OFF a reunit peste 1.000 de companii teatrale şi a oferit publicului peste 1.300 de spectacole şi evenimente culturale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!