De 10 Mai, preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa şi subprefectul Cristian Bitea au fost prezenţi în Capitală, la Palatul Elisabeta, invitaţi fiind de Casa Regală la un „garden party”, cu ocazia Zilei Regalităţii.
Totuşi, instituţiile conduse de aceştia au depus, vineri, buchete de crini albi, legaţi cu panglici tricolore, la statuia Reginei Maria din Piaţa Regele Ferdinand. Municipalitatea a fost reprezentată de viceprimarul Mircea Mălan, în timp ce din partea Consiliului Judeţean au fost prezenţi directorul economic, Dimitrie Musca şi consilierul preşedintelui Popa, Horia Carţiş. A ţinut să fie prezent şi directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Lucian Silaghi. Din partea Prefecturii Bihor, buchetul de crini a fost depus de directoarea Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, la acea oră prefectul Claudiu Pop fiind prezent la cursul festiv al studenţilor de la istorie, relaţii internaţionale, ştiinţe politice şi ştiinţele comunicării.
Remarcabil a fost faptul că Lucian Silaghi şi Dimitrie Musca au ţinut să poarte la piept stema regală a României – semn al ataşamentului pentru Casa Regală a României.
10 Mai a fost Ziua Naţională a României, între 1866 şi 1947. Pe 10 mai 1866, Carol I al României depunea jurământul, ca principe, în faţa Parlamentului României. Apoi, pe 10 mai 1877, Senatul României vota proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, recunoscută ulterior prin Tratatul de la Berlin, din 1878. În fine, pe 10 mai 1881, Carol I era incoronat ca Rege al României.
Bolojan, decorat de Casa Regală
Ieri, pe 12 mai, primarul Ilie Bolojan urma să primească, la Castelul Peleş, alături de alte personalităţi, Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler. Acest ordin a fost reînfiinţat de Regele Mihai în 2011, ca Ordin Dinastic al Familiei Regale. Iată ce informații oferă Casa Regală pe propriul site (familiaregala.ro) despre acest Ordin:
„Ordinul Coroana României va recompensa meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii. Ordinul Coroana României are cinci grade: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce. Membrii Ordinului sunt numiţi pe viaţă. Numărul lor este limitat astfel, pe grade: Mare Cruce: 50 membri; Mare Ofiţer: 160 membri;
Comandor: 300 membri; Ofiţer: 600 membri; Cavaler: 1.200 membri”.
Reamintim faptul că anul trecut, de Ziua Oradiei, pe 12 octombrie, a fost dezvelită în Oradea statuia Reginei Maria, comandată de municipalitatea orădeană. Apoi, seara, la Teatrul de Stat a avut loc un concert extraordinar, încheiat cu Imnul Regal – „Trăiască Regele!”. La evenimente au participat principii Radu şi Nicolae, precum şi arhiducesa Maria Magdalena. J
Citiți principiile noastre de moderare aici!