După parlamentări ce păreau a fi interminabile, plenul Consiliului Județean a hotărât, marți, să se constituie parte civilă în procesul în care fostul președinte al CJ, Kiss Alexandru și omul de afaceri Beniamin Rus sunt inculpați pentru prejudicierea bugetului județului Bihor cu peste 6 milioane de euro, în dosarul Cartierul Luceafărul.
Atunci, CJ Bihor a vândut către Selina Invest doar amprentele de sub viitoarele blocuri, iar Primăriei Oradea i-a cedat spațiile dintre amprente, pentru a introduce utilitățile. DNA acuză tocmai faptul că CJ Bihor nu a valorificat întregul teren, preferând să vândă Selinei doar acele amprentei.
Cere pasiv contabil
Discuția din plen, de marți, a plecat de la solicitarea consilierului PNL Călin Gal ca CJ Bihor să insereze, în demersul său justițiar, inclusiv suma cu care se consideră prejudiciat. Mai mult, potrivit lui Gal, Consiliul ar trebui să-și înscrie în contabilitate pasivul. Colegul liberal Gheorghe Neag i-a ținut isonul lui Gal.
„Responsabilitatea este enormă. Grupul PNL v-a atras atenția că acest subiect nu poate fi tratat așa, deoarece riscul este enorm”, a insistat Neag, subliniind că mai sunt zece zile până când se prescrie termenul. Aceasta după ce, în martie 2015 Consiliul Județean ratase voit șansa de a se încrie în proces ca parte civilă.
Între timp, procesul își urmează cursul penal, chit că avocații lui Rus au obținut de la Curtea Constituțională o decizie extrem de importantă: Curtea a decis că mandatele de interceptare obținute pe siguranță națională nu pot fi folosite pentru furniza probe în cauze ce țin de corupție, cum e cazul aici.
„Valoarea nu o stabilește nici DNA și nici CJ. Va fi stabilită valoarea după epuizarea procedurilor privind prejudiciul. Putem s-o facem, să fim de acord cu evaluarea DNA, dar este provizoriu. Prin urmare, nu cred că trebuie să ne hazardăm cu înregistrarea în evidența contabilă a niciunei cifre”, i-a replicat profesorul Gheorghe Țară lui Gal, ca de la un fost șef al Curții de Conturi către un fost șef al Gărzii Financiare.
Opinia lui Țară a fost susținută de președintele Pasztor, cel care refuză ideea contabilizării presupusului prejudiciu. Mai cu seamă că nu există, încă, nicio sentință judecătorească.
Politica e… curbă
În acest context, atât președintele Pasztor cât și vicele Mang au subliniat tocmai faptul că în 2015, consilierii județeni nu erau prea preocupați de subiect. Atunci, președinte al CJ Bihor era senatorul Cornel Popa, aflat într-un mariaj cu UDMR-ul vicelui Kiss. Acum, tocmai liberalii se arătau a fi cei mai virulenți „În 2006, mi-am dat demisia din funcția de consilier județean, nefiind de acord cu ideea de a exista acea tranzacție imobiliară. Dacă eram ascultat atunci, nu ajungeam astăzi aici. În 2015, CJB de atunci a votat unanim să nu se constituie parte civilă, decât dacă instanța va găsi o sumă”, le-a aruncat Mang opozanților liberali de acum.
După ce i-a invitat pe vicepreședintele Bodea, pe directorul Sarkady și pe avocatul Kiss Janos – consilier județean PNL să își exprime opiniile pe acest subiect și, lămurit că amândoi propun ca CJ Bihor să își asume prejudiciul avansat de către DNA, de 6,13 milioane de euro, președintele Pasztor a dat drumul la votul ce-l dezavantajează pe Alexandru Kiss, predecesorul său UDMR la șefia Județului. Iar votul a fost în unanimitate.
Dacă CJ va obține sau nu ceva din prejudiciul presupus de către DNA depinde de rezultatul procesului penal, în care sunt învinuiți Kiss și Rus, patronul Selina. Într-un alt proces, Consiliul Județean se judecă cu Selina pentru terenul pe care se construiește Cartierul Luceafărul, din Calea Aradului, constatând că firma nu s-a achitat de obligațiile contractuale, de a construi locuințe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!