În fiecare zi se deschid afaceri noi, iar spațiile comerciale de închiriat sunt căutate în Oradea, chiar dacă cererile au mai scăzut, comparativ cu anii precedenți. Cei care sunt interesați sunt îndeosebi tinerii antreprenori care încearcă să-și deschidă un business, micii comercianți sau cei cu diverse birouri care își schimbă locația.
[eadvert]
Potrivit specialiștilor imobiliari, la mare căutare sunt spațiile mai mici, unde administratorii caută să aibă o vizibilitate cât mai bună, un vad comercial ridicat și un preț cât mic. Acestea, sunt, de altfel, spațiile cele mai „greu de găsit“.
„Chiriile greu de găsit ar fi cele poziționate central sau ultracentral, cu suprafața utilă de aproximativ 50-100 mp, vad excelent, vizibilitate, loc de parcare în fața spațiului“, spune Margareta Hojda, directorul agenției GDN Estates Imobiliare Oradea.
De asemenea, potrivit directorului de vânzări RECO Imobiliare, Darius Terebent, este greu de găsit un spațiu comercial la un preț de sub 10 €/mp.
Rogerius, Centru și Nufărul – cel mai bun vad comercial
„Cele mai bune zone, unde există vad comercial intens, sunt în zona Piața Rogerius, Bulevardul Dacia, Bulevardul Decebal, Strada Republicii și Alecsandri, respectiv Bulevardul Nufărul“, spune Terebent, fapt confirmat și de administratorii care au spații comerciale în zonele deja indicate.
„Zonele Rogerius-Decebal mi s-au părut foarte bune, cu un vad bun și cu multă populație. Când am decis să deschid restaurantul, am preferat să aleg cu grijă zona, chiar dacă prețul era mai măricel“, spune administratorul unui restaurant din Rogerius, care are un spațiu închiriat.
Cu cât e mai mică suprafața, cu atât mai mare prețul pe mp
Prețul chiriilor pentru spații comerciale a crescut semnificativ în municipiul Oradea. Acest lucru este recunoscut și de de agenții imobiliari, dar și de către cei care au spații de dat spre închiriere.
„Da, personal am crescut prețurile la chirii și vă spun și de ce. Am două spații comerciale de închiriat în zona Rogerius, zone foarte bune și foarte căutate. În momentul în care am publicat anunțul că am un spațiu comercial disponibil, sunt sunat de 10 potențiali chiriași și ce pot să fac? Urc prețul! Nu e vreo invenție a mea, e pur și simplu o condiție a pieței“, spune Dumitru, un proprietar.
Agenții imobiliari susțin că, în ultimii doi ani, prețurile au crescut cu aproximativ 15%. „Prețurile au crescut ușor și variază între 5 euro/mp și 20 euro/mp, în funcție de zonă, finisaje și suprafață. Cu cât e mai mică suprafața, cu atât crește prețul pe mp și viceversa“, adaugă Terebent.
„Dacă e să ne raportăm la prețuri, acestea clar au avut tendința de creștere. Și depind foarte mult în funcție de suprafața utilă a spațiului, vad, zonă, compartimentare, utilități existente etc. Astfel, prețul chiriei variază între 300 de euro /lună și 1.500-2.000 de euro/lună. Spre exemplu, pe Pietonală găsim spații care depășesc lejer 1.500 de euro/ lună chirie“, declară Margareta Hojda.
Trimite articolul
XProprietarii cresc prețurile și spațiile rămân goale: Corsarul pe 6 martie e gol de câțiva ani, lângă teatru spatii goale poate și de 10 ani. Plus toate clădirile noi din zona centrala fac obligate spatii comerciale la parter. Romanul s-a născut afacerist
-
Nu-i bai ca sunt goale si e pustiu, sa fie restaurante pentru turisti.
Intreaba-l pe liderul genial, unicul, fantasticul, cel mai, al carui corifeu, chircea mirila deja a intors furtuna. Cica “Am avut noroc și pentru că foarte multe clădiri sunt deja renovate și n-au zburat cărămizile ca la demonstrațiile din Franța”
::)))
Amuzant de lingusitor :)))
Dar asta e, cand nu e coloana vertebrala, nu poti sa stai drept, poti doar aplecat in fundul altora.
Evident a uitat sa zica ca au cazut cu precadere copacii care au ramas fara radacini de la “inceperea lucrarilor”. E memorie selectiva, probabil datorata varstei. Tic Tac. -
Exact așa a fost un spațiu comercial de circa 40mp pe Ștefan cel Mare și cel puțin din 2021 zace gol pentru că proprietarul nu mai scade din preț…un altul care cere 500 EURO pe Transilvaniei (lângă BT) are spațiul gol de mai bine de 1 an…Eu unul aș lăsa din preț și să îmi vină un venit, decât să îl țin gol (pentru că nu renunț la prețul dorit, mai ales că nu sunt comercianți interesați).
Interesant de studiat spatiile care si-au schimbat nenumarati chiriasi de-a lungul timpului. Daca nu ai o retea in spate, nu ai spatiul tau (te scuteste de chirie, ceea ce nu e garatia succesului), sansele la continuitate sunt minime. Norocul si blestemul orasului sunt turistii cu voucher de Felix, noroc pentru ca trag numerele in sus, blestem pentru ca nu cheltuie. Cat despre locuitor, un corifeu zicea sa se desfiinteze pana si abc-urile in centru, despre ce vorbim? Turism sa fie, indiferent de calitatea lui, doar el produce imagine.
-
Care turism? Vezi cumva turisti in orasul asta? Spatiile sunt goale ca oradeanul nu-si permite si turisti nu exista!