2,7%. Acesta este procentul cu care au contribuit la economia locală a Oradiei primele şapte cele mai mari companii din Parcul Industrial Eurobusiness, în condiţiile în care au beneficiat de facilităţi fiscale importante, acordate de Primăria Oradea. Procentul este calculat raportat la veniturile încasate de la toate cele 11.778 persoane juridice, contribuabili în Oradea.
La solicitarea JB&Bihon.ro, Primăria Oradea ne-a furnizat o serie de date comparative, menite să arate care este, de fapt, contribuţia parcurilor industriale municipale la bugetul local. Mai cu seamă că din „zumzetul” perioadei (pre)electorale s-au auzit voci acuzatoare cum că societăţile din parcurile industriale oferite de Primărie sunt favorizate, în raport cu celelalte societăţi orădene, care-şi plătesc taxele şi impozitele tot în Oradea, dar care nu sunt localizate în „Eurobusiness”. JB&Bihon.ro vă oferă datele obţinute de la municipalitate, concluziile urmând a fi trase de către dvs., cititorii noştri.
Parcul şi restul Oradiei
Aşadar, conform celor transmise de Primărie, veniturile încasate în 2015 de la companii rezidente în parcurile industriale s-au ridicat la 4,9 milioane de lei noi, adică circa 1,1 milioane de euro. Cu un an înainte, în 2014, veniturile încasate de bugetul local de la aceste firme se ridicau la 3,2 milioane de lei, în condiţiile în care se încasaseră 0 (zero) lei impozite pe clădiri şi pe terenuri, ca urmare a schemei de facilităţi fiscale oferită de municipalitate.
Aceste venituri reprezintă, în fapt, cotele defalcate (41,75%) din impozitul pe venit intrat la bugetul local al Oradiei pentru primii şapte contribuabili la bugetul local rezidenţi în P.I. Eurobusiness, impozitul pe clădiri, pe teren, taxa auto şi autorizaţiile de construire, cu precizarea că ultimele trei categorii de taxe şi impozite reprezintă sumele încasate de la toţi rezidenţii în parcurile industriale.
Faist Mekatronic, Plexus, Shinheung Electronics, Rufind, Perind, Emerson şi Premium Part sunt cei şapte contribuabili din parcul industrial, identificaţi de către Primărie, intraţi în primii 100 contribuabili la bugetul local orădean. Cotele defalcate din impozitul pe venit arătate mai sunt cele obţinute de pe urma acestor şapte mari contribuabili.
Aceste cote sunt virate lunar Oradiei de către Ministerul de Finanţe, nefiind identificate pe fiecare contribuabil în parte, dar Primăria afirmă că are datele pentru cei şapte tocmai deoarece aceştia au intrat în top 100 contribuabili locali.
Important, facilităţile acordate de Primărie acestor companii la impozitul pe clădiri şi pe terenurile din parcurile industriale s-au ridicat la 3,06 milioane de lei (circa 680.000 euro), în 2015, respectiv 2,05 milioane de lei, în 2014. Aşadar, bani care au fost lăsaţi companiilor investitoare în parcurile municipale, ca stimulent prin care au fost atrase să investească la Oradea.
Acest 1,1 milion de euro încasat în 2015 de la firmele din parcurile industriale este inclus în totalul de 40,5 millioane de euro (182,3 milioane de lei) – cât reprezintă veniturile totale încasate de Primărie de la toate persoanele juridice din Oradea, anul trecut, în 2015. Cu un an înainte, veniturile se situau la 166,6 milioane de lei.
Vânzări de milioane
„De asemenea, Municipiul Oradea a încasat din vânzarea terenurilor către rezidenţii din parcurile industriale venituri in sumă de 4.835.022 euro”, mai transmite Primăria Oradea. De altfel, vânzarea acestor terenuri către companiile ce s-au stabilit la Oradea a ajutat considerabil Primăria să recupereze banii publici investiţi în parcurile industriale, cu introducerea utilităţilor şi amenajarea căilor de acces.
„Primăria Oradea a investit 15 milioane de euro în lucrări la infrastuctura de utilităţi, din care şapte milioane de euro fonduri UE nerambursabile, dar cu care a atras 180 de milioane de euro investiţii private. Deja partea de cofinanţare a fost recuperată din veniturile generate la bugetul local de firmele localizate în parcul industrial, prin taxa de autorizaţie de construcţie încasată, cote defalcate din impozitul pe salariile angajaţilor şi venituri din vânzarea terenurilor”, afirma Delia Ungur, administratorul parcurilor industriale, prin Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO).
Din acest an, administraţia Bolojan şi-a propus ca, prin ADLO, să construiască hale industriale pentru cei ce vor să investească la Oradea, intrând, astfel, ca jucător şi arbitru între companiile de pe această piaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!