În 2022, câștigul salarial mediu brut lunar, înregistrat la nivelul economiei naționale, a fost de 6.126 lei, adică cu 591 de lei, cu 10,7% mai mare față de 2021. Salariul net este de 3.801 lei, cu o majorare de 11,3% față de anul trecut, anunță Institutul Național de Statistică.
[eadvert]
Cele mai mari valori ale câștigurilor salariale medii nete lunare înregistrate în 2022 au fost în următoarele domenii: Informații și Comunicații, Intermedieri Financiare și Asigurări, Producția și Furnizarea de Energie Electrică și Termică, Gaze, Apă Caldă și Aer Condiționat, Administrație Publică, Industria Extractivă, Activități Profesionale, Științifice și Tehnice.
Pe de altă parte, câștigurile salariale medii nete lunare sub media pe economie au fost înregistrate în următoarele domenii: Hoteluri și Restaurante, Alte Activități de Servicii, Tranzacții Imobiliare, Activități de Servicii Administrative și Activități de Servicii Suport, Distribuția Apei, Salubritate, Gestionarea Deșeurilor, Activități de Decontaminare, Activități de Spectacole, Culturale și Recreative, Comerț cu Ridicata și cu Amănuntul, Repararea Autovehiculelor și Motocicletelor, Agricultură, Silvicultură și Pescuit, Industria Prelucrătoare, Transport și Depozitare și Construcții.
Femeile câștigă mai puțin
Conform datelor INS, există diferențe semnificative între câștigurile salariale ale bărbaților și femeilor. Salariații femei au câştigat în medie, în expresie brută, cu 1,5% mai puţin decât salariații bărbaţi, realizând un câştig salarial mediu brut lunar de 5.490 lei (faţă de 5576 lei al salariaților bărbaţi). În expresie netă, salariații femei au câştigat cu 4,6%, respectiv cu 162 lei lunar mai puţin decât salariații bărbaţi (3331 lei câştigul salarial mediu net al salariaților femei, faţă de 3493 lei al salariaților bărbaţi).
Salariații bărbaţi au realizat câştiguri salariale medii nete lunare mai ridicate decât cele ale salariaților femei în majoritatea activităţilor economice, iar cele mai semnificative diferenţe s‐au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (40,8%), industria prelucrătoare (25,4%), alte activităţi de servicii (20,8%), informaţii şi comunicaţii (18,3%) şi comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor (16,9%).
Costul mediu lunar al forței de muncă
Costul mediu lunar al forței de muncă a înregistrat o creștere de 10,8% comparativ cu anul precedent, ajungând la 6.426 de lei pe salariat. Această creștere a fost mai pronunțată în sectoare precum hoteluri și restaurante, producția și furnizarea de energie electrică și termică, comerț cu ridicata și cu amănuntul, precum și agricultură.
În profil teritorial, pe judeţe, câştigul salarial mediu net lunar în anul 2021 s‐a situat sub media pe economie în 36 județe. Cele mai scăzute câştiguri salariale medii nete lunare s‐au înregistrat în judeţele Teleorman, Bistrița‐Năsăud, Vrancea, Covasna, Harghita, Brăila, Vâlcea și Botoșani. La polul opus, cu cele mai ridicate valori ale câştigurilor salariale medii nete lunare s‐au situat Municipiul Bucureşti, respectiv judeţele Cluj, Timiş, Iași, Ilfov și Sibiu.
Trimite articolul
XE incredibil cât de mult ia statul. Văd că socialismul e încă la putere în țara noastră