Dorel Bulzan nu înţelege de ce autorităţile l-au lăsat baltă, deşi terenul care i-a provocat necazul este proprietate publică. Primarul de Dobreşti spune că nu are bani să-l despăgubească, punându-i la dispoziţie un teren în păşunea satului, în timp ce prefectul Claudiu Pop invocă, la rându-i, lipsa banilor, pentru ca Guvernul să îl ajute pe păgubit.
Dorel Bulzan, un bihorean din comuna Dobreşti, n-are de ales decât să asiste cum i se duce la vale gospodăria, în timp ce autorităţile ridică, practic, din umeri.
În perioada aprilie – iunie 2013, Dobreştiul a fost afectat de ploi torenţiale ce s-au lăsat cu calamităţi naturale. Mai multe gospodării au fost serios afectate de alunecări de teren.
Pământul de sub gospodăria lui Bulzan a luat-o la vale, împins fiind de un deal aflat în proprietate publică. Alunecarea acestuia i-a dărâmat bucătăria de vară, afectându-i şi casa cea mare. În urma vizitei la faţa locului a comisiei judeţene pentru situaţii de urgenţă, coordonată de prefectul Claudiu Pop, s-au constatat pagube de zeci de miliarde de lei vechi. Doar pentru construirea unui zid de sprijin, care să stabilizeze dealul de lângă gospodăria lui Dorel Bulzan erau necesare 2,78 milioane de lei noi, dintr-o pagubă totală la nivelul comunei evaluată la 4,78 milioane de lei. Ghinionul lui Bulzan este că, spre deosebire de alţi consăteni de-ai săi, locuieşte într-o zonă izolată a satului, neavând vecini prin preajmă. Prin urmare, primarul Nicolae Neag (PDL) i-a spus din start că nu are bani pentru lucrările necesare, oferindu-i, totuşi, în compensaţie, un teren de la marginea satului, aflat în păşune. Oferta îl nemulţumeşte pe Bulzan. Totuşi, păgubitul pare să-l înţeleagă pe primarul ce nu-l poate ajuta mai mult. Mai supărat este, însă, pe prefectul Claudiu Pop, despre care spune că nu a făcut demersurile necesare la Guvern, pentru a-l ajuta cu o sumă care să-l despăgubească. Cu tot ce a rămas Bulzan în mână după calamitatea naturală ce i-a distrus gospodăria sunt cei 8.000 de lei noi, primiţi de la Carpatica Asigurări.
Se consideră batjocorit
„Iniţial, am fost de acord să mă despăgubească şi să mă mut, pentru că lucrările pentru stabilizarea dealului ar fi costat prea mult. Dar am primit doar un teren în păşune, fără facilităţi. Iar alunecarea a pornit de pe terenul statului! Mi s-a spus că nu sunt bani. Atunci, pentru ce se mai cheamă că sunt „situaţii de urgenţă”? Nu există un fond pentru aşa ceva?! Nu se poate să se comporte cu mine ca şi cu un câine!”, îşi varsă supărarea Dorel Bulzan, informându-ne că a notificat deja Prefectura şi că va acţiona în instanţă Guvernul şi Instituţia Prefectului. Aceasta după ce, ne încredinţează păgubitul, a fost de două în audienţă la prefectul Claudiu Pop. Fără niciun rezultat. „Nu eu am vrut strămutarea. Propunerea a fost a lor. Atunci de ce îşi bat joc de mine?!”, întreabă şi se întreabă Bulzan, care spune că şi acum, terenul de sub gospodăria sa este instabil. „Terenul se mişcă în continuare. Sunt crăpături tot mai mari în casă şi la fundaţie”, ni se plânge Bulzan, înfrigurat. Ne arată şi adresa pe care a transmis-o cabinetului parlamentar al lui Victor Ponta, precum şi răspunsul primit, cum că Primăria trebuie să îi rezolve situaţia. Contactat de JB, primarul de Dobreşti, Nicolae Neag, a arătat că, practic, e legat de mâini şi de picioare deoarece, pentru a stabiliza terenul pe care se află locuinţa lui Bulzan, ar trebui să pună bani cât pentru bugetul comunei pe cinci ani! Aşadar, nici nu se pune problema ca gospodăria lui Bulzan să fie salvată, mai ales că este singurul sătean ce locuieşte lângă acel deal. Primarul Neag arată, totuşi, cum Primăria a făcut eforturi să ajute alte gospodării afectate în prima parte a anului trecut. Şi le-a ajutat, punând la bătaie 265.000 de lei noi. Dar mai mult nu poate face, spune primarul.
„Calamităţile ce au avut loc în Dobreşti, nu au mai fost din 1984, de când sunt eu în comună. Eu i-am oferit varianta în care doreşte să se mute pe un teren pe care îl are comuna. Nu pot da teren de la nu ştiu ce proprietar. Este teren din păşune, în apropierea satului. Altceva nu pot să îi dau. Mă întreabă şi romii. Le zic şi lor că le dau pământ din ghiveciul din balcon, că atât am…”, ne declară primarul Neag, care asigură că a înaintat toată documentaţia spre Prefectură, pentru ca localnicul să fie despăgubit de la Guvern.
Prefectul, neputincios?
Reprezentantul Guvernului în Bihor, Claudiu Pop se spală pe mâini. E aceeaşi problemă: nu sunt bani. „Primăria i-a pus la dispoziţie un teren. Nu am avut ce să-i fac. Dacă omul a refuzat, îşi asumă. Conform legii, primarul îi pune la dispoziţie. I-a dat teren acolo unde a avut. Legal, nu am ce să-i fac, chiar dacă sunt de acord că este o situaţie delicată”, declară prefectul, care susţine că nu are posibilitatea de a-l ajuta pe bihorean. Totuşi, păgubitul aşteaptă nişte bani de la Stat, din moment ce terenul care i-a afectat gospodăria este în proprietate publică. O dată sesizat acest aspect, Florin Băran, şeful Serviciului Coordonare Instituţională din Prefectură, a justificat imposibilitatea Prefecturii şi a Guvernului de a acţiona printr-un articol de lege. Este vorba despre Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, unde, la articolul 22, alineatul 1, se arată că „persoanele fizice sau juridice care nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate, în condiţiile prezentei legi, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit prezentei legi, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor”. Dorel Bulzan a fost, însă, asigurat. Iar legea arată că pentru asemenea situaţii se acordă despăgubiri „de la bugetul de stat sau de la bugetul local”. Teoretic. Practic, se invocă lipsa banilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!