[eadvert]
O comună care nu are nici apă, nici canalizare este Spinuș. Ar fi nevoie 29 de kilometri de canalizare și primăria susține că lucrările de introducere a rețelei urmează să înceapă în curând. În valoare de 24.5 milioane de lei, finanțarea proiectului este asigurată de programul Anghel Saligny. Comuna nu are nici rețea de apă.
„Fondurile sunt principala problemă întâmpinată în demersul introducerii rețelelor de utilități din comună”, ne-a transmis primăria, printr-o adresă semnată de edilul Alexandru Fonai.
Între timp, locuitorii se descurcă așa cum pot. „
Avem baie în casă, dar nu avem fosă. Canalizarea se varsă în wc-ul vechi din curte”, ne-a povestit un spinușan.
O locuitoare din comună ne-a declarat că are apă în casă, trasă din fântână, pe care o folosesc inclusiv pentru toaleta din casă. Însă în lunile de vară fântânile seacă, locuitorii fiind nevoiți să care apă cu butoaie și găleți, de pe unde pot.
Nici Tăuteu nu are canalizare, iar pentru a acoperi comuna este nevoie de 57,9 km. În 2021 a început introducerea rețelelor, în total 48,17 km. Proiectul, realizat prin PNDL, costă 2,5 milioane de euro, iar constructor este Leko.
„Problemele majore în derularea și extinderea rețelelor de utilități le reprezintă accesarea fondurilor și/sau a partenerului de dezvoltare, în cazul rețelelor de gaze naturale, precum și derularea licitațiilor și soluționarea contestațiilor la fondurile existente deja”, ne-a transmis primarul Nador Vincze.
Comuna are 1.300 de gospodării. Potrivit autorităților, toată lumea este branșată la rețeaua de apă.
Primăria Petreu spune că a fost construită rețeaua de canalizare, însă lucrarea nu este încă recepționată și nimeni din sat nu este branșat.
„Rețeaua este gata, funcționează, este recepționată parțial”, ne-a transmis instituția, fără să spună motivele pentru care nu au fost recepționate lucrările.
În comună sunt 15,78 km de rețea de canalizare și ar mai fi nevoie de 14 km în satele Crestur, Abrămuț și Făncica.
„Problema este că sunt localități sub 500 de locuitori. Am depus proiect pentru cele trei sate cu Apă Canal Nord Vest. Când am depus proiectul pentru canalizare la PNDL 1 nu s-a putut depune pentru localitățile sub 2000 de locuitori (Abrămuț, Făncica, Crestur). Și în cadrul PNRR este aceeași situație, localitățile sub 2000 de locuitori nu sunt cuprinse în «Planul accelerat de conformare»”, a precizat primăria, la solicitatea Jurnal bihorean. Petreu are 22 km rețea de apă și mai are nevoie de mai puțin de un kilometru. În prezent se lucrează la un proiect pentru extinderea și modernizarea a 8 km de conductă.
„Momentan se lucrează la proiect, după care vom face achiziția. Lucrarea se face prin PNDL, valoarea fiind de 780.000 de lei”, ne-a transmis primarul Barna Barcui. Comuna are 1.360 de gospodării, branșamente la apă 970, rețeaua de canalizare este nouă, cu niciun branșament deocamdată. „Cine vrea să se racordeze poate oricând, lucrarea este gata, funcționează, dar este recepționată parțial”, subliniază edilul.
Vașcău are legate la canalizare mai puțin de jumătate din gospodăriile de pe teritoriul orașului, iar potrivit unor localnici din zonă, stația de epurare nu ar funcționa.
„Stația nu funcționează și nu cred că a funcționat vreodată. Este folosită pe post de byppas, doar la ieșire din incinta «stației de epurare». Este un șanț care după câțiva zeci de metri se revarsă în Criș, iar în zonă persistă un miros specific care se simte de la depărtare”, ne-a spus un locuitor din zonă.
Mai mult, deși rețeaua de canalizare a fost modernizată și extinsă la începutul anilor 2000, abia acum localnicii au început să se branșeze la ea. Tot acum, la aproximativ 14 ani de la înnoirea rețelei de apă, locuitorii din Vașcău au început să se lege și la „noua” rețea. Primăria ne-a comunicat că la apă sunt 1.103 branșamente, la 1.127 de gospodării. Chestionat, primarul Florin Porge a negat că ar fi probleme cu stația de epurare și susține că ea funcționează.
Fără canalizare și fără bani
Lăzăreni este o altă comună fără canalizare. Iar din cele 1.380 de gospodării, 1.041 s-au branșat la rețeaua de apă.
„Menționăm că în localitățile Cărănzel, Gruilung și Miheleu nu există rețea de alimentare cu apă, datorită faptului că nu au existat fonduri suficiente. Pentru satele menționate anterior s-a obținut finanțare nerambursabilă prin PNI Anghel Saligny, urmând ca în cursul anului să fie demarate lucrările pentru realizarea rețelei de alimentare cu apă”, ne-a transmis primăria.
În ceea ce privește rețeaua de canalizare, cererile de finanțare depuse prin programele PNI Anghel Saligny, AFIR „nu au fost aprobate”.
Paleu are 3650 gospodării și 730 de branșamente la canalizare, 2.579 la rețeaua de apă. Nu toți locuitorii sunt branșați din cauza „nepreluării de către Compania de Apă Oradea a rețelelor de canalizare finalizate în satele Săldăbagiu de Munte și Uileacu de Munte (acestea sunt în curs de predare către compania de apă)”. Iar unde există rețea de canalizare și gospodăriile nu sunt racordate, o bună parte din locuitori au rămas conectați la fosa septică. „O parte din locuitori folosesc propriile puțuri forate sau fântâni”, susține primăria.
„Dezvoltarea infrastructurii nu ține pasul cu creșterea numărului de locuințe”
Oșorhei are 2620 de locuințe și 821 de racorduri la canalizare, în condițiile în care localitățile Cheriu și Felcheriu nu au canalizare deloc. Are 2.407 branșamente la apă.
„Comuna Oșorhei se numără printre unitățile administrativ teritoriale care au cunoscut o creștere constantă a populației, datorată, în principal, celor veniți din alte localități și care au cumpărat teren în vederea construirii de locuințe.
Din păcate, dezvoltarea infrastructurii nu a putut ține pasul cu creșterea numărului de locuințe. Există mai multe proiecte pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare finanțare din fonduri europene”, ne-a transmis primăria.
Oșorhei a depus un proiect pentru finanțare prin Anghel Saligny. În mai 2023 a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării contractul pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare menajeră în Oșorhei și Alparea, extindere rețele de apă în Cheriu și implementare sistemului de canalizare menajeră în Felcheriu și Cheriu. Valoarea totală, 57 de milioane de lei, din care 35 de milioane de la Ministerul Dezvoltării. Rețeaua de apă va fi extinsă cu 11 km și 565 branșamente, canalizarea cu 32 de km și 1069 de branșamente.
La oraș, ca la sat
Nici în Salonta rețeaua de canalizare nu acoperă întregul teritoriu. Astfel, potrivit primăriei, în oraș sunt înregistrate 4.507 gospodării, locuite fiind 3.976. Doar 2.473 sunt legate la canalizare și aproape toate locuințele locuite au contracte pentru furnizarea de apă.
„S-a depus prin PNRR proiect pentru extinderea rețelei de canalizare pe 16 străzi și un alt proiect pentru alte 27 de străzi”, a precizat primăria.
Săcueni are încheiate contracte pentru furnizarea apei cu 3.435 persoane fizice și 103 persoane juridice. Pentru canalizare sunt înregistrate contracte cu 936 persoane fizice și 36 persoane juridice. Rețeaua de apă și canalizare a fost dată în concesiune pentru Apă Canal Nord Vest.
„Din motive financiare nu s-a putut face mai mult”, susține Primăria Săcueni.
În Borș mai puțin de jumătate din gospodării sunt branșate la rețeaua de canalizare. La cea de apă sunt legate 1.749, din cele 2.460.
„Din totalul gospodăriilor existente pe raza comunei Borș nu toate sunt locuite, familiile sunt fie plecate în străinătate, fie dețin mai multe bunuri imobile și au domiciliul stabilit pe raza altei localități sau oraș. Totodată, ca urmare a investițiilor «Canalizare menajeră și stație de epurare în localitățile Santăul Mic și Santăul Mare» respectiv «Reabilitarea și modernizare sisteme de alimentare cu apă în satele Comunei Borș» există un număr însemnat de cereri de racordare la sistemul de canalizare menajeră și la rețeaua de apă, care urmează a fi soluționate în scurt timp”, ne-a răspuns primăria.
Nici comuna Sânmartin nu stă foarte bine. Are 5017 gospodării, racordate la canalizare sunt 2770, la apă 4234.
„Pentru majoritatea străzilor care nu au utilități și sunt locuite, există proiecte în curs, sau finalizate și în curs de predare către Compania de Apă”, ne-a asigurat primăria.
Curtuiușeni are 1.347 de gospodării, racordate la apă 1.250. Are 23 de km de rețea de apă, mai are nevoie de 500 de metri pentru a acoperi toată comuna. Nu este canalizare și au nevoie de o rețea de 23,5 km. Primăria spune că urmează să o construiască, prin PODD 2021 – 2027.
„Dar momentan nu știm valoarea lucrării și din acest motiv nu este scoasă la licitație”, ne-a transmis instituția.
„Cele mai mari probleme întâmpinare în demersul de a introduce sau extinde rețelele de utilități în comună sunt obținerea avizelor și activitățile de elaborare a studiilor”, ne-a spus primarul Nagy Istvan
Țețchea are 1253 gospodării cu 133 de racorduri la rețeaua de canalizare. Recepția rețelei de pentru localitățile Țețchea și Telechiu a avut loc în luna decembrie 2022. Rețeaua de apă are 1120 de branșamente „cu precizarea că diferența se regăsește în faptul că unele gospodării sunt nelocuite sau dispun de sistem propriu de alimentare cu apă (fântâni)”.
Cu buda-n curte (1). Zeci de sate din Bihor sunt, în continuare, fără apă și canalizare
Cu buda-n curte (2). 13 kilometri de canalizare, în construcție de 13 ani
Trimite articolul
XNici în Oradea nu e mai bine. Din 2018 locuiesc pe strada Nufarului 129 (îeșirea spre Sînmartin pe partea dreapta)și nu avem deloc apă și canalizare. Mai rău ca la sat.
-
De ce nu te muti, de minti ca nu ai, te plateste PSD? Eu vreau centuri si poduri, eu am buda in curte unde stau dar nu ma plang
-
Eu am tot in curte, dar sunt mandru ca am centuri si pasaje. Sa ne laude turistii. PSD te pune sa minti
-
Minti, Oradea are peste tot. Eu am wc in curte dar sunt mandru ca am centuri si orasul se devolta, avem pasaje, turistii ne lauda
Chisirid,Apateu cu budan curte
Ia intrebati-i pe cei de la Bratca cum au pus punctele de bransare la retea din satul Damis la 500 de metri de casa, in mijlocul campului, in conditiile in care casele respective sunt la sosea. Nici dracu nu vrea sa se lege la retea pentru ca te costa zeci de mii de lei sapaturile si conductele. Si unde sunt retele de apa paeca sunt facute proiectele cu mintea primarilor cu 2 clase. Sa nu uite cei din Bratca sa voteze aceeasi persoana, ca le-a adus apa, la 500 de metri de casa…
De Biharia, nu spuneți nimic?
buda si sa te caci in fundul gradini – dovada ca vesnicia s a nascut la sat
-
Oricum suntem nr 1 la dezvoltare din tara. Bolojan merita statuie la cum a ridicat judetul in sondaje. 99% in alegeri
-
In capul tau bolnav suntem numarul unu, la inapoiere si nivel de Vaslui suntem, nu toti prostii pun botul la sonaje masluite
-
In schimb o sa avem centura centurii centurilor. Cu pasaje subterane intre ele.
Ca doar asta stim sa facem.
Nivelul de trai da-l naibii. Sa fie centuri.
-
Centurile sunt bune, asa Clujul are legatura buna cu Europa, si nu se pierde timpul prin Bihor. Oricum Clujul e nucleul care trage totul. Nu conteaza nivelul de trai, doar firmle de partid sa aiba bani din centuri
Comunele din Bihor cu primari incompetenți, parveniți și smecherasi nu au făcut nimic pentru a rezolva canalizarea și apă în comunele lor deși au avut oportunități fondurile europene mai greu de fraudat și atunci primarii tâlhari au cerut bani de la guvern pe linie politică și au sifonat banii si nu sa finalizat nici lucrarile, ce e mai grav nu răspund nuci penal pentru sifonarea banilor.
Civilizația este mult departe de Rrroommania,dar na avem tuneluri în Oradea parcări supra etajate ECT daci a ieșit cașcavalul la sprâncenatul și la birtanezul și la gashca lor de hoți,nu din canalizarea țăranilor,mai votații pe astea de treaba.
-
Vai de capul tau, ce dorești tu sa-i votam pe cei care nu fac nimic ci vin cu promisiuni și minciuni, nu o sa-i votam niciodată pe cei care fura, șifonează bani și fac escrocherii, se vede după cum te afișezi că ești psd-eu sadea, care susții baronii locali gen moșneagul buzatu care lua șpagă 10% la toate investițiile făcute de Cj crezandu-se stăpân pe judetul înapoiat votat de tembeli săraci și naivi, asta va plac vouă spăgari și sifonari care sa vă arunce și vouă cate un oscior, astfel de politruci spăgari și tâlhari pe care ii votează idiotii trebuie aruncați la lada de gunoi a istoriei.
Dar ca Oradea are 250 strazi fara asfalt nu e rusine? Un sat e Oradea la nivel de cartiere