Ordinul Arhitecţilor a făcut publice rezultatele concursului de idei pentru reamenajarea centrului istoric al Oradiei. Interesant, la nici una dintre cele trei secţiuni nu s-a acordat premiul I. În ceea ce priveşte amenajarea spaţiului urban – strada Republicii, s-a spus „pas” atât pentru premiul I cât şi pentru premiul II. Întrucât avem un pietonal reabilitat nu demult – în ce fel şi prin ce metode, e altă discuţie – foarte multe inovaţii nu au fost aduse. Nici nu s-au înghesuit arhitecţii să participe la această secţie. Cum de altfel nu s-au înghesuit să se gândească la modele-simbol pentru intrările în Oradea. Un singur arhitect a lansat o idee pentru semnalul de intrare în oraş.
Mult mai mare a fost concurenţa pentru regândirea arealului hiper-central, delimitat de Piaţa Unirii şi Piaţa Ferdinand, spaţii despărţite doar de Crişul Repede. În ciuda abundenţei ideilor, nici aici nu s-a acordat premiul întâi. Variantele propuse au fost dintre cele mai diverse. S-a trecut de la idei mai conservatoare şi mai puţin costisitoare, până la pasaje subterane, ce generau la suprafaţă un vast spaţiu pietonal şi chiar mutarea bisericii romano-catolice din faţa Primăriei!
„Amenajare restaurativă, reabilitare şi dezvoltare urbană zona Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii”. Acesta a fost titlul dat concursului pentru secţiunea ce s-a dovedit a fi cea mai interesantă pentru arhitecţii orădeni. Opt viziuni sunt expuse zilele acestea la Galeria de Arte Vizuale. Locul I nu s-a acordat, însă a fost un premiu II, câştigat de Anemari Szabo şi Flavius Csikortas, care au fost recompensaţi cu 6.200 lei noi. Viziunea acestora a fost apreciată datorită „respectului manifestat faţă de valoarea sitului”, ca să cităm din motivaţiile scrise date de către juriu pentru fiecare evaluare în parte. Se remarcă prelungirea pietonalului pe strada Grigorescu (pe lângă Hotel Crişul Repede) şi apoi peste Criş, printr-un pod pietonal spectaculos ce dă în actuala parcare din faţa sinagogii. Spaţiul din faţa palatului Vulturul Negru, până spre Biserica cu Lună devine pietonal o dată cu amenajarea în zonă a unei parcări subterane. Zona dedicată pietonilor se continuă cu strada Vasile Alecsandri.
În faţa Bisericii cu Lună autorii amplasează statuia episcopului Ciorogariu, iar în faţa Catedralei Sf. Nicolae statuia episcopului Frenţiu. De asemenea, la intersecţia Pieţei Unirii cu str. Alecsandri, ar urma amplasate statuile Regelui Ferdinand, respectiv a Reginei Maria. Mai departe, pe str. Alecsandri, devenită pietonală, chiar în faţa clădirii Teatrului Arcadia (fost Hotel „Arborele Verde” – punct central al comunităţii româneşti orădene din vremea lui Iosif Vulcan) se doreşte plantarea unui copac simbolistic… Juriului prezidat de arh. Alexandru Moisi i-a plăcut această viziune şi din punct de vedere economic. Cu excepţia parcării subterane, acest proiect nu presupune eforturi financiare prea mari.
Idei scumpe
Premiul III i-a revenit arhitectei Julia Makar, premiată cu 3.700 lei. I s-a reţinut „o intervenţie mai radicală în contextul dat, sub aspect economic” şi o „prezentare cu mai puţină graţie şi abilitate peisagistică (…) dar corect problematizată din punct de vedere al sitului”.
Menţiuni au primit ideile „tandemurilor” Mihaela Cozac – Octavian Bogluţ (2.350 lei), respectiv Daniel Tivadar – Mădălina Mihălceanu (2.350 lei). Explicaţia juriului: „Menţiunile prezintă aspecte remarcabile dar per ansamblu viziunile sunt mai puţin controlate, ieşind din cerinţele temei prin caracterul radical cu schimbări majore în situl ce se doreşte conservat”.
Iese în evidenţă viziunea Cozac – Bloguţ, ce presupune două pasaje rutiere subterane în Piaţa Unirii, alături de alte două parcări subterane. Astfel, la suprafaţă avem o Piaţă a Unirii complet pietonală, foarte spectaculoasă. De asemenea, şi aici avem de-a face cu un pod pietonal, în continuarea străzii Republicii, ce s-ar ramifica pe tot malul drept al Crişului, în zona Parcului Libertăţii. Costurile pentru amenajarea unui asemenea centru istoric depăşeşte însă, probabil, posibilităţile economice ale oraşului. Cel puţin în primă fază…
Mută biserica!
La capitolul „Curiozităţi”, merită amintite alte două idei, ce au primit doar premii de participare. Arh. Cristian Puşcaş (1.200 lei) s-a gândit că e oportună mutarea Bisericii Sz. Laszlo din faţa Primăriei, pentru a nu obtura panorama şi reamplasarea ei în locul actualei statui a lui Eminescu. De asemenea, autorii Geyer şi Szotak (1.200 lei) scot din Piaţa Unirii statuia lui Mihai Viteazul, înlocuind-o cu o formaţiune arhitectonică ultramodernă, însă fără însemnătate istorică.
Pentru idei ce vizau strada Republicii, cea mai bine văzută a fost viziunea arhitecţilor Cozac – Bogluţ (3.500 lei), urmată de Szabo – Csikortas (2.150 lei) şi Tivadar – Mihălceanu (2.150 lei). Nelu Davidov a fost singurul ce s-a gândit la eventuale semnale artistice pentru intrarea în Oradea, fiind recompensat cu 1.000 lei.
Lucrările pot fi vizionate la Galeria de Arte Vizuale din Oradea (str. Republicii nr. 15), până pe 16 aprilie, de luni până vineri, între orele 10 şi 18. După aceea, lucrările vor fi găzduite de Primăria Oradea, până la finele lunii, în holul de la intrare.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!