Nu de puţine ori, la cumpărarea peştelui congelat ne-am trezit, după topirea glazurii de gheaţă, cu un „biban” de câteva sute de grame în loc de câteva kilograme. Sau în cazul unor conserve de peşte, cantitatea minimă de substanţă netă era mai mică decât cea prescrisă de normele de comercializare. Aceste fapte au fost constatate şi de către comisarii Protecţiei Consumatorilor Bihor în urma controalelor efectuate în Postul Paştelui.
Verificările au avut loc în perioada 01-11.04.2014 şi au avut ca tematică modul în care se respectă prevederile legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a peştelui şi preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte.
„Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare, inclusiv la producători sau distribuitori. Au fost verificaţi 14 operatori economici”, a declarat Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.
Deficienţe
Principalele deficienţe constatate au fost: nerespectarea cantităţii nete de peşte la peştele congelat, respectiv conţinutul de glazură de gheaţă mai mare decât cel declarat pe etichetă. Au fost prelevate trei probe, toate fiind neconforme. În cazul conservelor nu era respectat procentul de minim 70% între cantitatea de substanţă netă de peşte şi cantitatea netă totală, pentru conservele de sardine conservate în ulei, respectiv de 65% pentru mediul de conservare bulion sau sos de roşii. Procentele sunt prescrise prin Regulamentul (CEE) nr. 2136/89 al Consiliului din 21 iunie 1989 privind stabilirea normelor comune de comercializare. Alte deficienţe au fost legate de etichetarea peştelui şi conservelor din peşte, dar şi de neafişarea preţurilor de vânzare într-o formă vizibilă, uşor de citit şi fără echivoc, atât cele unitare cât şi a celor raportate la unitatea de măsură. „Au fost supuse controlului 731.98 de kg produse – peşte şi conserve din peşte, constatându-se deficienţe la 562.23 kg în valoare de 8.496.75 lei, dintre care 49.83 kg în valoare de 1.158.75 de lei au fost oprite temporar de la comercializare şi 486.9 kg în valoare de 7.363 de lei au fost oprite definitiv de la comercializare. Pentru deficienţele constatate au fost încheiate 13 procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 49.000 lei”, a precizat Giani Bura.
Sfaturi
La achiziţionarea peştelui proaspăt sau congelat şi a conservelor din peşte, consumatorii trebuie să verifice dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. În aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă. Pentru conservele din peşte trebuie urmărită starea ambalajului; nu trebuie cumpărate produse cu ambalajul deteriorat, ruginit, bombat, deoarece conţinutul poate fi contaminat. Peştele şi produsele din peşte trebuie cumpărate din locuri de comercializare autorizate, unde se pot asigura condiţii optime pentru depozitare şi expunere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!