Un orădean a făcut din modelarea baloanelor o artă şi realizează adevărate “sculpturi” în baloane. Orădeanul doreşte să intre în curând în Cartea Recordurilor. Thomas Becket vrea să construiască cel mai înalt aranjament de baloane din lume. Pentru acest lucru – spune el – va avea nevoie de aprobarea conducerii aeroportului din Oradea, care va trebui să devieze traseul aeronavelor. El crede că acest record îl va obţine după cinci zile şi patru nopţi de muncă non-stop.
Debut
Thomas Becket a venit din Baia-Mare la Oradea pentru studii. Pentru a se putea întreţine în facultate a fost nevoit să se angajeze la o firmă de decoraţiuni din Oradea. La această firmă Thomas Becket a fost angajat decorator, deşi nu avea nicio şcoală şi nici experienţă în acest domeniu. Pentru Thomas a fost o provocare. “La un moment dat patronii au adus o cantitate foarte mare de baloane şi pe cineva care să ne înveţe să modelăm. Aşa am ajuns să învăţ să dau o formă acestor obiecte din cauciuc foarte subţire”, mărturiseşte Thomas zâmbind. După aceea a participat la diferite campanii electorale, evenimente festive, tombole etc. şi încet încet a început să dobândească experienţă şi să deprindă arta modelajului. A lucrat apoi o perioadă pe cont propriu, însă mulţi din cei care îl solicitau îi cereau facturi. Aşa a decis să deschidă în Oradea, Becket Company. Deşi avea imaginaţie, Thomas Becket dorea să-şi însuşească cunoştiinţe temeinice în acest domeniu.
Cursuri şi Examene
În anul 2005 a participat astfel la Toyfest în Nurenberg (Germania). Aici a aflat unde se poate instrui. Aşa a descoperit CBA (Certificat Balloon Artist), o organizaţie internaţională extrem de cunoscută în lume, cu sediul în Anglia pentru cei care vor să devină artizani ai baloanelor. Dorinţa de a ajunge un profesionist în acest sector al artei mânuirii baloanelor, l-a făcut să se înscrie la cursurile organizate de această organizaţie mondială. Pentru a obţine Certificat Balloon Artist, şi-a cumpărat manuale de specialitate din care a învăţat cum să trateze chimic şi termic baloanele înainte de utilizare şi alte detalii matematice, fizice şi chimice, astfel încât a susţinut toate probele examenului CBA, care – spune el – nu sunt deloc uşoare, pentru că examinatorii nu acceptă nicio greşeală. „Pentru obţinerea acestui certificat trebuie să susţii mai multe probe: scris, oral, practic. La proba practică, de exemplu, trebuie să execuţi o lucrare după un model fotografiat. Aici trebuie să respecţi la milimetru distanţa dintre baloane, nu ai voie să schimbi nimic, nici măcar culoare utilizată”, explică Thomas Becket, precizând că examenul practic cuprinde trei etape extrem de dificile.
După un parcurs de nouă ani, Thomas reuşeşte să facă o mare diversitate de forme şi culori umflate cu aer sau heliu, de la avioane, la maşini decapotabile, personaje din desene animate, undiţe de pescuit cu tot cu peşte, aranjamete florale din baloane, toate îmbinate cu gust şi rafinament. Imaginaţia sa nu are limite. El poate să facă orice din baloane şi acceptă orice provocare. „Cu cât provocarea este mai mare, cu atât preţul este mai mic”, explică el. Se trezeşte noaptea şi pune în aplicare ideea care i-a venit. Baloanele au devenit pentru el o pasiune şi un mod de a fi.
Fact Box
Orădeanul a participat la numeroase competiţii, cea mai recentă, în Slovenia (la Termecatez), unde, în luna martie a acestui an, pentru lucrarea “masa mirilor”, a obţinut medalia de bronz la concursul internaţional „Wedding Table Competition”. Juriul a fost compus din renumiţi instructori de baloane din Israel, Franţa, America etc. Tot în Slovenia a fost premiat la concursul Fashion, unde a făcut o rochie din baloane. Thomas a participat la mai multe training-uri în ţară şi în străinătate şi graţie CBA este recunoascut internaţional.
Tânărul orădean se pregăteşte pentru examenele pe care trebuie să le susţină pentru a deveni instructor atestat. El va participa anul viitor la Campionatul Mondial de Baloane din Dallas, organizat odată la cinci ani, iar în Las Vegas va participa la cursul Summer Camp, care se va încheia cu o altă competiţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!