Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a evidenţiat luni, la Oradea, faptul că insolvenţa Hidroelectricii s-a realizat tocmai pentru a-i lăsa fără obiectul muncii pe băieţii deştepţi din energie. De altfel, Pop a lansat promisiunea că aceste companii de stat din energie vor începe să facă profit, iar acest lucru se va simţi şi-n buzunarul cetăţeanului. Aceasta şi pentru că, arată ministrul, Guvernul Ponta cheamă companiile de stat la raport. Acum, bugetele acestor companii sunt aprobate prin hotărâri de guvern, transmite oficialul. „Nimeni n-a avut curajul să taie contractele cu băieţii deştepţi. Am venit noi şi-n două luni am rezolvat prtoblema asta. Şi se vede astăzi ce se întâmplă cu Hidroelectrica. Termoelectrica a intrat pe profit. Paradoxal, în doar două luni a intrat pe profit! Pentru că deja trebuie să vină cineva să dea declaraţii. Să pună bugetele, cifrele, pe masă. Jaful Hidroelectrica de 1,2 miliarde de euro e numai începutul. Sunt convins că după ce finalizăm toată analiza, sumele vor fi mult mai mari”, transmite ameninţător ministrul, care e convins că o dată ce aceste companii vor începe să producă profituri tot mai mari, cetăţeanul se va întreba „de ce am luat noi împrumut (extern – n.r.), dacă puteam să aducem din altă parte banii?”.
Liviu Pop a anunţat că inclusiv salariile grase din aceste companii de stat vor fi rearanjate.
Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop – fost interimar la Educaţie prezintă Guvernul Ponta ca fiind unul decis să tranşeze lupta cu băieţii deştepţi din energie. Pop a evidenţiat ieri măsurile luate deja pentru ca sectorul energetic – unul în care România este şi exportator – să producă tot mai mulţi bani.
Liviu Pop a relatat cum a ajuns Guvernul Ponta la soluţia intrării Hidroelectrica în insolvenţă. „Am luat măsura insolvenţei pentru a putea rezilia contractele. Din 2004 – 2005 deja se încheiaseră contracte până în 2018. Aveam două variante: ori să-i lăsăm pe acei băieţi deştepţi să trăiască liniştiţi până în 2018, ori să găsim calea legală pentru a tăia acel cordon. Am găsit-o şi nici nu s-a modificat legislaţia. Întrebarea care se pune este de ce nu s-a luat această măsură în 2009 sau 2010? Înainte să tăiem salariile bugetarilor sau să tăiem pensiile, trebuia să vedem unde pierdem banii. Vă garantez că dacă din 2010 încoace se proceda aşa, cel puţin 800-900 milioane de euro erau puşi deoaparte”, susţine ministrul.
L-am întrebat pe Liviu Pop cum se va valorifica în continuare energia produsă de aceste companii de stat. „Contracte se vor încheia cum spune legea, pe piaţa liberă. Cetăţeanul o să plătească mai puţin, iar Hidroelectrica va intra în profit”, a spus ministrul, admiţând ulterior că este posibil să se ajungă şi la o renegociere a contractelor.
Şi salariile grase din companiile de stat vor fi rearanjate. Pop spune că rând pe rând, aceste companii sunt chemate la Guvern pentru a pune cifrele pe masă. E vorba despre aproape 100 de companii de stat. „Cei care muncesc, angajaţii nu vor avea de suferit. Problema e la board-ul de conducere”, transmite Pop, care a ţinut să facă din Compania de sare un exemplu negativ. „E aberant ca în 2010, când am avut reduceri de salarii, compania să angajeze la centru 40 şi ceva de consilieri ai directorului, cu salarii de 8-10.000 de lei noi. Dar asta s-a întâmplat numai la Centru, nu şi în mine”, a relatat oficialul Guvernului USL.
Ce aşteaptă de la Băsescu
Altfel, ministrul Pop speră că după 29 iulie preşedintele suspendat Băsescu va intra „într-o perioadă de odihnă activă”. Pop speră ca apoi Băsescu „să ne explice ce s-a întâmplat cu flota, de ce se împotrivit creşterii pensiilor cu 5,5%, poate ne mai spune cum e şi cu Roşia Montană, dacă putem şi noi desecretiza contractul. Sau cum e cu casa din Mihăileanu şi poate ne spune cum un bugetar în 20 de ani poate să adune atâţia bani cât are dânsul în declaraţia de avere, în condiţiile în care a lucrat numai la stat”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!