Aceasta în condițiile în care, din cele 91 de posturi de procurori prevăzute pentru cele două județe, au fost vacante 26.
[eadvert]
Sunt date cuprinse în bilanțul pe anul trecut al procurorilor care activează în unitățile din raza de competență a Parchetului Curții de Apel Oradea.
Jurnal bihorean și Bihon au analizat datele statistice care au indicat aspecte interesante privind rata criminalității în această zonă a țării, modul în care s-au derulat anchetele ori vârsta inculpaților – cei mai mulți până în 35 de ani, dar și peste 120 de minori.
14 crime comise anul trecut în nord-vestul țării
Potrivit bilanțului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, cei 65 de procurori din Bihor și Satu Mare au soluționat pe parcursul anului trecut 16.816 dosare penale. În aproape 2.200 de cazuri a fost dispusă trimiterea în judecată a 2.523 de persoane și a 10 firme. De remarcat că 100 dintre acestea au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției.
Cei mai mulți dintre inculpați au fost bărbați – 2.325, în timp ce 198 de femei au fost trimise în judecată. Din punct de vedere a vârstei, aproape jumătate dintre cei vizați de rechizitorii au avut între 18 și 35 ani, în timp ce 124 au fost minori – opt fiind arestați.
647 dintre inculpați aveau antecedente penale, 143 dintre aceștia fiind recidivişti.
„Rata criminalităţii în raza teritorială a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea în anul 2023 a fost de 255 inculpaţi trimişi în judecată la 100 de mii de locuitori, având în vedere populaţia însumată a celor două judeţe din circumscripţie: Bihor şi Satu-Mare”, se arată în bilanțul procurorilor din nord-vestul țării.
Procurorii au observat o creștere explozivă a cazurilor de infracțiuni contra persoanei, de la puțin peste 3.100 acum doi ani, la 5.000, anul trecut. Cele mai multe – aproape jumătate – au fost faptele de lovire sau alte violenţe, în timp ce numărul crimelor a crescut la 14, față de opt, câte au fost comise în 2022.
Prin faptele lor, infractorii anchetați de procurorii din Bihor și Satu Mare au afectat viața, sănătatea ori bunurile a peste 500 de persoane, dintre care aproape 200 au fost minori.
212 dosare de evaziune cu un prejudiciu de peste 12 milioane de lei
Creșteri au fost semnalate și în privința infracţiunilor contra patrimoniului (+12,83%), a infracțiunilor de evaziune fiscală, silvice, de mediu și a celor prevăzute de Codul vamal (+28,26%) ori a celor de corupție şi de serviciu (+11,74%). De exemplu, procurorii au soluționat anul trecut 17 dosare care vizau acuzații de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, față de unul singur cu un an înainte.
Parchetele bihorene și sătmărene au pus accent pe soluționarea cazurilor de evaziune, spălarea banilor, contrabandă și corupţie și pe recuperarea prejudiciilor produse prin aceste fapte. Astfel, au fost luate măsuri asiguratorii de 12,3 milioane de lei în 212 dosare de evaziune fiscală și de aproape 1,5 milioane de lei în cele 43 de dosare de contrabandă soluționate anul trecut.
O situație aparte s-a înregistrat la Parchetul Bihor, care a trimis în judecată 14 inculpați în nouă dosare cu un prejudiciu total de 12,8 milioane de lei.
De asemenea, 25 de rechizitorii au vizat 50 de inculpați acuzați de infracțiuni silvice prin care au produs o pagubă cumulată de aproape 100.000 de lei.
Operativitatea: „corespunzătoare”
Din cele 16.800 de dosare rezolvate anul trecut de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi unităţile de parchet din circumscripţia acestuia, 7.700 au primit o soluție în cel mult 6 luni de la prima sesizare, în timp ce aproape 3.400 au avut nevoie de aproape un an de investigații. Alte 4.300 de cauze au fost soluționate în mai bine de 12 luni, indicele de operativitate al soluţionării cauzelor fiind apreciat drept „corespunzător”.
Aceasta în condițiile în care un deficit accentuat de procurori s-a înregistrat la parchetele locale din Salonta, Carei şi Negreşti-Oaş, precum și la parchetul județean din Satu-Mare.
„Pe componenta operaţională judiciară, în anul 2023, procurorii au participat la judecarea a 24.561 de cauze penale şi 2.994 de cauze civile, contencios administrativ şi în materia protecţiei şi promovării drepturilor copilului; au fost declarate 142 de apeluri şi 88 de contestaţii”, se mai arată în raportul de activitate al parchetelor din nord-vestul țării.
La ședința de bilanț a Parchetului Curții de Apel Oradea și a unităților din zona sa de competență au fost prezenți și primul adjunct al Procurorului General al României, Sebastian Vălean, vicepreședinta Consiliului Superior al Magistraturii, Emilia Ion, și procurorul Bogdan Silviu Staicu, membru al CSM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!