Sancțiunile anumitor autorități publice care frizează flagrant un tratament diferențiat nu rămân nesancționate, la rândul lor, de Justiție.
Un Raport, lansat de ANI, care o declara incompatibilă pe comisar șef psiholog Sonia Dana Oieru pentru că, asemenea a zeci de colegi de-ai săi, ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), desfășoară activități după orele de program, în propriul cabinet de psihologie, cu acordul prealabil al aceleiași instituții și al conducerii I.G.P.F., cel puţin ,,uitat” în această speță, a fost anulat de către magistraţii Curţii de Apel Oradea.
,,Dacă în 2014, A.N.I. îi comunica faptul că «exercitarea concomitentă a funcţiei publice cu statut special de ofiţer psiholog şi a activităţilor de psihologie într-un cabinet individual de psihologie propriu nu generează o situaţie de incompatibilitate», activitatea desfăşurată în cadrul cabinetului individual de psihologie – care a servit în principal unui studiu științific finalizat cu titlul de «Doctor în psihologie» obținut de comisar șef psiholog Oieru Dana Sonia – fiind aprobată inclusiv de conducerea instituției în care activa (I.G.P.F.), un subterfugiu ocult implică aceeași A.N.I. într-un raport în anul următor care posta psihologul I.G.P.F. într-o situație de incompatibilitate; fără a interveni nici o schimbare în activitățile sale ori ale colegilor ofițeri psihologi, în situații identice, care însă nu au atras represalii similare ale A.N.I., dincolo de lege… , ne relatează avocata Diana David, apărătorul ofițerului psiholog.
Curtea de Apel a admis cererea formulată de comisarul şef de poliţie Sonia Dana Oieru în contradictoriu cu ANI.
Raportul de evaluare emis de ANI, care o declara incompatibilă pe comisar șef psiholog Sonia Dana Oieru, a fost anulat de magistraţii Curţii de Apel Oradea.
„Dispune anularea raportului de evaluare nr. 46530/G/II/16.12.2015 emis de pârâtă (Oieru Dana Sonia – n.r.). Obligă pârâta la plata sumei de 3.050 lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantei , se arată în soluţia pe scurt a instanţei bihorene. Soluţia însă nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Printr-un comunicat din 16 decembrie 2015, Agenţia Naţională de Integritate arăta că Sonia Dana Oieru, comisar șef de poliție în cadrul Compartimentului Psihosociologie al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, încălca regimul juridic al incompatibilitãților.
Cu stângul în dreptul
„Oieru Dana Sonia s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 11 februarie 2008 – 22 septembrie 2014, întrucât, a deținut, simultan funcția publică cu statut special de comisar șef de poliție și funcția de psiholog în cadrul Cabinetului Individual de Psihologie Oieru Dana Sonia.
Oieru Dana Sonia a încălcat astfel, dispozițiile art. 45, alin. (1) lit. i) din Legea nr. 360/2002”, arăta la acea vreme ANI.
Aceasta în condiţiile în care, relatează avocata Diana David – apărătoarea comisarului psiholog, cu un an înainte, Sonia Dana Oieru înaintase o cerere la ANI prin care a solicitat un punct de vedere, iar răspunsul Agenţiei a fost că poate, cu condiţia ca să obţină acceptul conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor.
,,Acest accept era deja obţinut înaintea înaintării cererii. Practic, clienta mea a făcut toate demersurile pentru a fi în legalitate. Doar că un lucrător din cadrul Inspectoratului a făcut o sesizare la ANI împotriva clientei mele, iar Agenţia a «uitat» exclusiv în această speţă acordul pe care şi l-a dat cu un an înainte, cum şi conducerea IGPF, şi a declanşat procedura de evaluare. La multe luni după acesta s-a emis raportul de evaluare prin care ANI o declara incompatibilă. În cauză am invocat faptul că nu s-a făcut o analiză a activităţii efective desfăşurate la locul de muncă – respectiv la IGPF, şi la cabinetul individual. Pe de altă parte, legea prevede că starea de incompatibilitate se declanşează după o analiză a fişei postului. Activităţile desfăşurate la cabinetul individual, precum şi cele de la IGPF, sunt complet distincte. Cele din privat se adresează populaţiei civile, iar cele de la Inspectoratul de Poliţie de frontieră, anagajaţilor instituţiei. Ei au constat că, pentru că deține aceste calităţi, este incompatibilă, însă nu au arătat în ce anume constă activităţile care conduc la starea de incompatibitate. Cu alte cuvinte, clienta mea nu a ştiut ce i se impută”, a mai punctat Diana David.
Citiți principiile noastre de moderare aici!