Veste bună pentru cei care nu au reuşit să-şi intabuleze încă terenurile. La sfârşitul lunii iulie, în urma demersurilor făcute de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare a fost modificată. Noua lege le permite oamenilor intabularea titlurilor de proprietate eliberate în conformitate cu vechile planuri parcelare, pe baza numerelor topografice. Astfel, oamenii nu vor mai fi nevoiţi să plătească şi la Cadastru.
,,Articolul 58 din Legea modificată ne permite să intabulăm titlurile de proprietate tuturor proprietarilor de terenuri, fără a mai face planul cadastral. Numărul topografic este esenţial, scara la care este eliberat titlul de proprietate să fie 1:2880. Nu mai este importantă data eliberării titlului de proprietate. Chiar dacă este emis ulterior lunii iulie 2012, se va putea intabula. Intabularea lor este extrem de uşoară în acest moment. Proprietarul are nevoie de titlul de proprietate în original, o copie legalizată a titlului de proprietate şi o declaraţie pe care o dă la notar, din care să reiasă că nu a înstrăinat, nu a ipotecat terenul respectiv şi că acesta nu face obiectul unui proces. Cheltuielile au scăzut extrem de mult. Dacă în trecut se ajungea pe o parcelă la cheltuieli de aproximativ 1.000 de lei, acum costurile sunt reduse la 18 lei, reprezentând declaraţia făcută la notar, şi vreo 8 lei copia legalizată a titlului”, a declarat notarul public Marinela Baba, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Bihor.
Termen-limită
Potrivit acesteia, titlul de proprietate neintabulat nu produce efecte faţă de terţi.
„Şi până acum se intabulau, dar cu planuri cadastrale, şi acestea costau foarte mult. Valoarea lucrărilor pentru intabulare era mult mai mare decât valoarea terenului în sine”, a precizat Marinela Baba.
Cei interesaţi să-şi intabuleze terenurile fără taxe la cartea funciară trebuie să ştie că termenul-limită este anul 2014.
„Până acum exista un blocaj. De multe ori clienţii îşi doreau să facă acte de donaţie în familie. De exemplu, bunicii voiau să le doneze nepoţilor terenuri pentru ca cei din urmă să obţină fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unor mici afaceri (albinărit, de exemplu). Nefiind intabulate, titlurile de proprietate erau într-un impas. Când îşi făceau socotelile şi vedeau cât îi costă să-şi rezolve problema pe o parcelă de teren, renunţau. Abia acum am început să facem publică această noutate legislativă şi sunt convinsă că vor fi solicitări”, crede preşedintele Camerei Notarilor Publici din Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!