Din acest număr, un procent de 41,35% s-au prezentat la urne, adică 208.701 persoane. După mini-recensământ, opinia capilor judeţului este că lista trebuia să fie mai scurtă cu peste 18.000 de persoane. Prefectul Claudiu Pop atrage atenţia însă că rolul său nu e să scoată aceste persoane de pe listele electorale. În data de 9 septembrie, Ministerul Administraţiei şi Internelor a cerut tuturor prefecturilor din ţară, printr-un memorandum, actualizarea listelor electorale permanente.
„18.170 persoane, din Bihor, se află în una din cele nouă situaţii prevătute în memorandum. Dintre acestea 14.895 au avut actele de identitate expirate, 2.119 au reşedinţa sau domiciliul în străinătate, 605 persoane erau decedate, iar 308 şi-au schimbat locuinţa fără radiere. Verificările au fost făcute de serviciile publice locale de evidenţă a populaţiei din cadrul fiecărei primării din Bihor. Rolul prefectului nu e să scoată din liste persoane. Rolul nostru este să transmitem Curţii Constituţionale date despre persoane care nu trebuiau să se regăsească în liste pe 10 iulie. Decizia de a scoate aceste persoane de pe liste aparţine primarilor şi serviciilor de evidenţa populaţiei. Categoriile de persoane care fac obiectul memorandumului sunt persoanele care din anul 2002, adică de la rezultatele oficiale ale ultimului recensământ, au decedat, şi-au pierdut dreptul de a vota, au pierdut cetăţenia română ori au actele de identitate expirate şi nu au fost reînnoite, dar şi persoanele care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii de rezidenţă anterioară, cele care se identifică la un domiciliu într-un număr de imobil care nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi cu numărul de camere ale imobilului, persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ ori pe cale administrativă şi persoanele cu reşedinţa/domiciliul în străinătate.
În judeţul Bihor
Pentru a avea un tablou al modului în care actualizările au avut loc în cele mai mari localităţi din Bihor, am încercat să afle de la sursă câţi localnici nu ar fi trebuit să aibă drept de vot. Menţionăm că actualizarea listelor este o obligaţie permanentă şi continuă a primarilor care dacă nu procedează ca atare riscă amenzi de până la 5.000 lei.
La Beiuş nu ar fi trebuit să figureze în liste aproximativ 158 de persoane.
La Aleşd, primarul Zeno Ţipţer spune că nu s-a ocupat personal de mini-recensămant. „Sunt câtiva morţi, vreo 200 cu buletinele expirate, în total 300, trei sute şi ceva de persoane care s-au încadrat la categoriile din memorandum”. Secretarul Primăriei Săcuieni Paluska Gheorghe spune că „noi nu am scos din liste pe nimeni, am întocmit doar o situaţie cerută de Bucureşti. În urma acestui fapt am constatat că avem 112 persoane cu acte expirate, două decesuri, 246 de persoane cu rezidenţă în altă ţară şi 127 de persoane care şi-au schimbat domiciliul. Deci, în total 487 de persoane care se încadrau în criteriile memorandumului. La o populaţie de 11.400 de locuitori”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!