Pe parcursul anului şcolar, în fiecare şcoală, se desfăşoară o activitate, la care participă şi reprezentanţii şcolilor partenere din reţea. Prin aceste activităţi se urmăreşte dezvoltarea culturii calităţii şi încurajarea schimbului de bune practici în cadrul reţelei parteneriale.În parteneriat cu Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic a avut loc la Colegiul Economic Viilor Bucureşti, prima activitate a Reţelei parteneriale 9 – Turism, cu tema: „Tradiţii şi obiceiuri în spaţiul românesc”.
Au participat reprezentanţii celor 6 colegii membre ale Reţelei parteneriale 9 – Turism, şi anume: CT „Mihai Viteazul” Oradea, Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti Timişoara, Colegiul Economic Hermes Petroşani, Colegiul Economic Viilor Bucureşti, Colegiul Economic Costin C. Kiriţescu Bucureşti şi Colegiul UCECOM Spiru Haret Bucureşti.Echipa de proiect a CT “Mihai Viteazul” Oradea, formată din dir.adj. Ardelean Simona-coordonator și membrii: Runcanu Monica, Tiutin Rodica, Negruț Teodora, Marian Monica și Dicu Florentina –a fost reprezentă la aceasta activitate de prof. Tiutin Rodica.
„Agenda zilei a cuprins următoarele activităţi: Tradiţii şi obiceiuri la români” şi masa rotundă: Cultură, credinţă şi ospitalitate în turismul românesc, Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională a României. Invitaţii acestei mese rotunde au fost: Maria Stoian – fondator ANTREC, Mihai Ogrinji – Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România şi Alice Voicu – Fundaţia Amfiteatru.
Tradiţii şi obiceiuri la români…
„Într-un cadru autentic, al satului românesc, elevii, îmbrăcaţi în straie populare, au fost actori, au pus în scenă câteva tradiţii: de Sfântul Andrei- fetele care doresc să se mărite ascund sub pernă câteva boabe de grâu pentru a-şi visa iubitul, Sfântul Nicolae -curăţarea ghetuţelor pentru ca moş Nicolae să le umple cu cadouri, de Ignat -pomana porcului, de Naşterea Domnului-colindele şi de Anul Nou – capra, dans tradițional românesc executat de un flăcău mascat în chip de capră și îmbrăcat cu un cojoc pe dos. Capra și însoțitorii ei umblă din casă în casă, dansând la ușa fiecăruia în prag de Revelion. Această primă parte s-a încheiat cu o horă, dans tradițional românesc ce a reunit într-un cerc mare toţi elevii participanţi la scenete”, explică prof. Rodica Tiutin.
A urmat partea mai „academică”, ce a constat în prezentarea de către alţi elevi, cu ajutorul PPT-urilor, a unor obiective naturale şi antropice din diferite zone ale ţării: Maramureş, Bucovina, Dobrogea. „La final, invitaţii mesei rotunde au abordat importanţa promovării turismului rural, a valorificării în mod durabil și responsabil a potențialului local și național şi nu în ultimul rând au apreciat munca, talentul şi dăruirea elevilor, viitori profesionişti în turism.Aflându-ne la o zi distanţă de marea sărbătoare a poporului român, Ziua Naţională, activităţile s-au încheiat cu prezentarea şi degustarea unor delicii culinare.
Elevii s-au întrecut pe ei înşişi în realizarea de preparate tradiţionale de Ziua României. A fost «cireaşa de pe tort». Mulţumim gazdelor pentru primire, ospitalitate şi, nu în ultimul rând, felicitări profesorilor, invitaţilor şi elevilor participanţi pentru activităţile desfăşurate”, a precizat prof. Rodica Tiutin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!