În ultima parte a anului trecut, municipalitatea a vândut certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru a cumpăra păcură de la Petrom. Certificate care vor trebui răscumpărate la un moment dat de pe piaţa liberă. Aşadar, poate că Oradea va plăti mai mult ca să-şi răscumpere certificatele decât a primit atunci când le-a vândut pentru nevoi imediate. Imediat după tranzacţie, CET Oradea a cumpărat 6.000 de tone de păcură. Circa 24 de miliarde lei vechi s-au plătit pentru un tren de păcură, ne-a informat directorul Electrocentrale SA, Dragoş Gligor. Adică pentru 1.200 de tone…
Urmează ca centrala electrotermică orădeană să mai achiziţioneze alte 7.000 de tone de păcură până la finele sezonului rece, care, în calendarul CET, se încheie în jurul datei de 15 aprilie. Aşadar, în total se vor plăti pe păcură circa 260 miliarde de lei vechi. Şi toată păcura va fi plătită înainte către Petrom. Adică cu banii jos.
Nu aceeaşi situaţie e şi în cazul cărbunilor. Ca dovadă şi datoriile pe care Electrocentrale le-a acumulat tot timpul către furnizori. Conform celor spuse de Dragoş Gligor, într-un sezon rece Oradea înghite aproximativ 800.000 tone de cărbune. Aşadar, 200.000 de tone într-o lună. La o socoteală simplă, deducem că până acum s-au consumat 500.000 de tone. Cum un tren de cărbune (1.200 de tone) costă un miliard de lei, rezultă că pe cărbune se duc alte 666 miliarde de lei vechi!
Prin comparaţie, într-o lună de vară se consumă doar 50.000 tone cărbune şi 1.000 tone de păcură. Sunt cheltuielile necesare pentru încălzirea apei curente.
Ajutor de la Stat
Miercuri, Guvernul României a emis o Ordonanţă de Urgenţă, prin care permite CET Oradea să folosească stocul de cărbune din rezerva de stat pentru a încălzi Oradea. „Rezerva e de 60.000 de tone. Deci nici 10% din totalul de care avem nevoie. Oricum, sunt cantităţi ce trebuiesc returnate ulterior Statului. Cât consumi, atâta trebuie să pui înapoi”, ne spune Gligor.
Ordonanţa urmează să apară în Monitorul Oficial în două-trei zile. „Semnăm apoi contractul cu Agenţia Rezervei de Stat, după care vin şi ne pun la dispoziţie stocul în maximum două săptămâni”, a mai precizat directorul CET Oradea.
Călin Corpaş
Li s-ar putea tăia apa şi căldura
Citiți principiile noastre de moderare aici!