Activitatea pe anul trecut a Curţii de Apel (CA) Oradea a fost analizată marti şi de reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Toni Neacşu.
„Am găsit problemele la care ne aşteptam, îndeosebi creşterea semnificativă a numărului de dosare la nivelul Tribunalelor Bihor şi Satu Mare. La nivel naţional există discrepanţe enorme între unele instanţe privind numărul judecatorilor. CSM va trebui să acorde atenţie cererilor de transfer, detaşare precum şi concursurilor de promovare la Tribunale, urmând ca politica CSM să amelioreze cu prioritate problema schemelor de personal insuficiente sau neocupate”, a declarat judecătorul Adrian Neacşu.
Per ansamblu, Neacşu a apreciat că statisticile comunicate în bilanţul CA Oradea arată „o creştere calitativă şi cantitativă” a volumului de muncă al judecătorilor de pe raza Curţii.
Cât priveşte planul de acţiune al noii conduceri al CSM, Adrian Neacşu ne-a declarat: „Abia ieri (luni – n.r.) a fost revalidată noua conducere a CSM. Dealtfel, procedura şi semnăturile aferente acestei revalidări l-au împiedicat pe preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, să vină azi la Oradea. Însă proiectele pe care le-am propus alături de domnia sa şi de judecătorul Cristi Dănileţ (vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea – n.r.) la candidatura comună pentru CSM au fost asumate între-o şedinţă anterioară a CSM şi vor fi implementate. În esenţă, vom marşa pe transparenţă, responsabilitate, obiectivitate şi colaborare interinstituţională, îndeosebi cu forul legislativ, Parlamentul, şi cu Ministerul Justiţiei”.
Pace cu Băsescu
Solicitat de un ziarist să comenteze relaţia tensionată pe care a avut-o CSM cu preşedintele Traian Băsescu, Neacşu a răspuns astfel: „Fac parte dintr-o nouă conducere a CSM, care nu a moştenit nicio relaţie mai mult sau mai puţin tensionată cu vreo altă instituţie. Ca atare, în momentul de faţă există o colaborare bună şi cu Preşedinţia”.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!