UDMR contestă vehement Proiectul de lege privind dezvoltarea teritoarială a României iniţiat de Guvernul Cioloş şi trimis Parlamentului spre dezbatere. Depuatul Cseke Attila apreciază că „UDMR a avut dreptate când a iniţiat demersul comun al formaţiunilor politice din Bihor împotriva unor proiecte de acte normative ale Guvernului care afectează interesele judeţului Bihor şi a municipuiului Oradea” care s-a soldat cu o adresă trimisă Guvernului, adresa semnată de UDMR, PSD şi ALDE, nu şi de PNL sau alte partide locale.
„Strategia este, foarte clar, un prim pas spre reorganizarea administrativ teritorială a României şi pentru reclasificarea localităţilor. Acest proiect lezează interesul legitim al Oradiei de a fi centru regional şi al Bihorului”, susţine deputatul.
Centru secundar
Strategia guvernamentală are ca termen de implementare anul 2035 şi, în opinia udemeristului, porneşte de la premise greşite: „România este alcătuită din opt regiuni de dezvoltare fără statut administrativ la momentul actual, 41 de judeţe, 103 municipii, 217 oraşe, 2861 comune”, prevede textul. Guvernul deja consideră cele 8 regiuni de dezvoltare ca fiind o chestiune administrativă bătută în cuie. Asta e greşit. Inclusiv există o hartă în acest proiect, în care apar cele 8 regiuni de dezvoltare, deşi ele nu au atribuţii administrative. De ani de zile spunem că această împărţire în opt regiuni este greşită. Din punct de vedere al judeţului Bihor ne luptăm contra ei. Avem proiectul cu 16 regiuni de dezvoltare în care Bihorul ar fi împreună cu Sălaj şi Satu Mare. Din acest punct de vedere Oradea şi Bihorul sunt defavorizate”, insistă el.
Existenţa a opt regiuni de dezvoltare face ca Clujul să fie centru principal în zona noastră, iar Oradea să devină pol regional secundar. „Ce înseamnă asta? Pe la finalul strategiei, într-o anexă, este o listă cu punctajele care se vor acorda pentru finanţare pe categorie de localităţi: polii regionali cu potenţiali transnaţionali au zece puncte. Depune şi Clujul şi Oradea câte un proiect, Clujul are 10 puncte din start, Oradea doar 7 puncte, ca pol regional secundar”, susţine el.
Apreciere fără finalizare
În opinia UDMR, strategia guvernamentală este o compilaţie de extrese din studii şi din materiale de presă, care conţine prevederi necorelate, contradictorii sau care nu respectă realitatea prezentă.
„Proiectul conţine aprecieri favorabile Oradiei şi Bihorului dar din acestea nu se trag concluziile necesare”, insistă Cseke. Astfel, Bihorului i se recunoaşte meritul de a fi trecut din categoria mediu-scăzut la nivel mediu-ridicat din punctul de vedere al dezvoltării economice, graţie „spiritului antreprenorial dezvoltat”.
„Braşov, Sibiu, Bihor şi Arad au beneficiat şi ele de pe urma vecinătăţii cu frontiera de Vest. Ce treabă are Braşovul cu graniţa de Vest, când e la 440 km de vamă? Sibiul e la 347 km”, spune Cseke, comentând textul proiectului. De asemenea, Oradea este pomenită şi pentru concentrarea mare de firme, pentrui potenţialul turistic şi pentru beneficiile apropierii de vamă.
Strategia punctează reţeaua de cale ferată dezvoltată dar reţea rutieră deficitară din zona Bihor. În aceste condiţii, strategia insistă pe necesitatea unei autostrăzi Moldova – Transilvania, între Iaşi şi Cluj-Napoca. Preocuparea guvernamentală referitoarea la conectivitate se opreşte, deci, la Cluj şi nu trece spre Oradea respectiv spre vamă. Nici la transportul intermodal pe mărfuri şi nici la cel pe persoane, Oradea nu este prevăzută. Strategia precizează că nucleele de dezvoltare sunt Bucureşti – Ilfov, Cluj, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Piteşti, Braşov, Ploieşti. „Oradea nu este nicăieri între acestea. Oradea va deveni pol regional secundar”, arată el. „Evident că nu putem susţine un asemenea proiect”, declară Cseke.
Citiți principiile noastre de moderare aici!