O „temă falsă” pentru unii, un Bau-Bau pentru alţii, regionalizarea ţării e o ambiţie declarată a Guvernului. Miza importantă şi imediată a reîmpărţirii administrative a ţării este alocarea ulterioară a banilor europeni: centrele regionale vor primi grosul banilor iar periferia resturile.
Ţara este, acum, împărţită în 8 regiuni iar Bihorul este inclus în cea care are Cluj Napoca drept centru regional. UDMR consideră asta inacceptabil prezentând, în schimb, un proiect de regionalizare pe 16 supra-unităţi administrative în care Oradea să fie pol de dezvoltare regională al perimetrului ce-ar acoperi Bihorul, Sălajul şi Satu Mare. Miza etnică a proiectului UDMR, deşi tăgăduită de deputatul Cseke Attila, este evidentă şi a constituit, de-a lungul timpului, motivul pentru care nu a primit susţinerea partidelor româneşti.
Acesta e contextul în care parlamentarul Cseke Attila îşi invită colegii parlamentari indiferent de culoarea politică împreună cu şefii partidelor la o discuţie referitoare la „cum abordăm această problemă(regionalizarea n.r.) la Bucureşti”. Aceasta ar urma să aibă loc până la finalul lui ianuarie şi, conform parlamentarului, ar fi o discuţie mai degrabă privată. Astfel, participanţii nu s-ar simţi stânjeniţi de presă sau, din contră, motivaţi la declaraţii bombastice fără acoperire, crede parlamentarul.
„Tema este foarte importantă şi va fi demarată rapid. Cred că trebuie să avem o poziţie comună”, spune Cseke Attila avertizând că „dacă nu, există riscul ca Oradea să nu devină centru regional. Ar fi pentru prima dată în istorie când am ajunge să depindem de Cluj”.
Până-n septembrie 2013
„Cu acest proiect de 8 regiuni nu suntem de acord, cum nu suntem de acord cu niciun proiect care pune Oradea sub Cluj”, declară deputatul.
În opinia sa, „moda” regionalizării va expira la finalul anului viitor. Asta dacă nu-şi produce efectele până atunci. „Dacă nu se face până în septembrie 2013, nu cred că se mai face. 2014 este an de exerciţiu bugetar european”, crede deputatul.
Guvernul a trasat şi un „portret robot” pentru oraşele care ar putea deveni centre regionale: aibă spital regional de înaltă performanţă, centru de intervenţii de urgenţă, infrastructură rutieră şi feroviară modernizată, centru de afaceri regional, centru cultural de nivel european, Universitate acreditată internaţional, sală polivalentă şi aeroport internaţional. „Oradea îndeplineşte unele din acest criterii, pentru altele are proiecte în derulare, dar pentru unele criterii nu are nici măcar proiecte”, comentează parlamentarul dar apreciază că sunt puţine oraşe în ţară care se califică la aceste condiţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!