Invitat LIVE în emisiunea „Direct în subiect”, cu Călin Corpaş, de pe BIHON.RO, deputatul UDMR Cseke Attila a vorbit despre problemele majore pe care le comportă proiectul de lege propus de Guvern privind reclasificarea localităţilor. „Oradea decade o categorie”, subliniază preşedintele UDMR Bihor, arătând cum, dacă devine pol regional secundar, în urma Clujului şi a Timişoarei, Oradiei îi va fi, practic, imposibil să devină centru regional, atunci când regionalizarea va avea loc.
„Textul de lege spune foarte clar că toate programele de finanțare și strategiile sectoriale se vor corela cu această reclasificare. Dacă noi suntem declasificați, vom avea de suferit în dezvoltarea sectorială și teritorială”, declară Cseke, amintind cum stabilirea sediului Agenţiei de Dezvoltare Regională NV la Cluj-Napoca, înainte de Aderarea la UE (negociată de clujeanul Vasile Puşcaş – n.red.), a avut şi continuă să aibă efecte nebănuite: „Iniţial ni s-a zis că aceste regiuni de dezvoltare vor avea doar rolul de a trimite statistici către Bruxelles. Însă efectul nu a fost doar faptul că o agenție s-a înfiinţat la Cluj. Construcțiile, Vama, Finanțele, toate au plecat la Cluj. Iar acum se face încă un pas spre transferarea centrelor de putere spre Cluj. Nu avem noi ceva deosebit cu această chestiune cu Clujul, dar să nu ia de la noi. Suntem despărțiți chiar și geografic. Întotdeauna, Oradea a fost centrul unei alte regiuni, Crişana sau Partium. Bihorul a avut şi va avea în continuare de suferit dacă va fi legat de Cluj. Considerăm că Oradea și Bihorul sunt destul de puternice ca să conducă o regiune de aici, formată din două-trei județe. În cazul Bihorului, noi, UDMR am propus o regiune împreună cu Satu Mare şi Sălaj, se poate discuta chiar despre Maramureş sau Arad. Politica regională are un singur scop: de a reduce diferențele între regiuni, dar și în interiorul regiunilor, între județe. Însă statisticile arată că în ultimii ani decalajele în interiorul regiunilor s-au dublat, chiar s-au triplat, de când aceste regiuni de dezvoltare există”.
Probleme mari şi în judeţ
Cu un guvern condus de sălăjeanul Dacian Cioloş şi un vicepremier Vasile Dâncu clujean sadea, Cseke Attila insinuează că criteriile de clasificare prevăzute în acest proiect de lege par croite după calapodul şi interesele judeţului Cluj! De ce? Deoarece, arată Cseke, nici Bihorul, nici Sălajul şi nici Aradul nu au oraşe peste 20.000 de locuitori, în afară de reşedinţele de judeţ şi, prin urmare, oraşele din aceste trei judeţe nu pot genera arii funcţionale în jurul lor, conform criteriilor din proiectul de lege. Iar asemenea situaţii sunt numeroase şi în alte zone ale ţării. „Doar oraşele peste 20.000 pot să îşi facă arie funcţională, aşa cum erau pe vremuri centrele de raion. În Bihor nu este niciun asemenea oraş, la fel Sălajul şi Aradul. Ce se va întâmpla cu aceste oraşe? Vor ţine de ariile funcţionale ale aşa-ziselor super-comune? Deoarece nicio localitate nu va putea rămâne în afara vreunei arii funcţionale pentru dezvoltare. Şi atunci Salonta va ţine de aria funcţională Tinca? Dar Beiuşul? Aleşdul, de Vadu Crişului? În schimb, judeţul Cluj are oraşe precum Dej, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, fiecare dintre acestea depăşind 20.000 de locuitori”, atrage atenţia Cseke. Super-comunele din Bihor prevăzute în proiectul legislativ sunt Tleagd, Vadu Crişului, Bratca, Suplacu de Barcău, Tinca şi Dobreşti. Cum Ţara Beiuşului şi Valea Ierului nu sunt reprezentate deloc, udemeristul Cseke critică şi acest aspect, considerând că aceşti poli rurali judeţeni nu acoperă corect suprafaţa Bihorului, dezavantajând comunităţile din SE şi din NV Bihorului. Mai cu seamă că, arată Cseke, Diosigul este o comună mai mare decât minimum patru din cele şase super-comune inserate în anexa legislativă.
Mănuşă aruncată lui Bolo&Mang
Potrivit lui Cseke, UDMR cere revocare proiectului de lege al Guvernului, afirmând că acest proiect este prea prost pentru a fi modificat, iar Guvernul tehnocrat nu are legitimitatea necesară de a propune asemenea schimbări fundamentale la nivel teritorial, tocmai acum, înaintea alegerilor parlamentare. De asemenea, preşedintele UDMR Bihor cere liderilor politici judeţeni din celelalte partide să facă front comun alături de UDMR pentru a-şi exprima opoziţia fermă faţă de proiectul legislativ ce atinge intereselor de dezvoltare ale Oradiei şi judeţului Bihor. Cseke a aruncat, astfel, mănuşa către liderii PNL Bihor, Ilie Bolojan (secretar general naţional al PNL) şi vicele coordonator Gavrilă Ghilea, liderul PSD Bihor, Ioan Mang şi liderul ALDE Bihor, Traian Bodea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!