Senatorul Cseke Attila (UDMR) crede că prin Ordonanţa în care urmăreşte reducerea cheltuielilor publice, Guvernul a fracturat şi descentralizarea. Fostul ministru un semnal de alarmă asupra unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului (OUG), ce aduce atingere principiului autonomiei administraţiei publice locale. Cseke arată că OUG nr. 26/2012, emisă în luna iunie de Guvernul Ponta, restricţionează grav autorităţile locale în exercitarea atribuţiilor pentru care au fost alese.
În acea Ordonanţă, alături de autorităţile centrale din subordinea Guvernului, autorităţilor locale li se interzice să realizeze studii de prefezabilitate, fezabilitate şi alte studii necesare unor investiţii realizate din taxele şi impozitele locale, dacă acel obiectiv de investiţie nu va putea fi prevăzut în anul bugetar următor.
Localul să decidă!
Cseke consideră că prin această interdicţie, Guvernul se substituie administraţiilor locale, centralizând astfel, în loc să descentralizeze. „Consilierii locali proaspăt aleşi nu pot să decidă ei ce sa facă cu impozitele şi taxele locale?! De aceea au fost aleşi, nu să li se spună de la Bucureşti ce să facă”, crede senatorul, care a amendat deja Ordonanţa ce va intra săptămâna viitoare în dezbaterea parlamentară. Nu în întregul ei, ci doar prevederile ce impun restricţii primăriilor şi celorlalte autorităţi locale.
Prin OUG 26/2012 se instituie o serie de măsuri menite să reducă cheltuielile publice, dorindu-se întărirea disciplinei financiare, se arată chiar în titlul actului normativ. În aceeaşi Ordonanţă se interzice comandarea şi plătirea unor noi studii de fezabilitate dacă în ultimii cinci ani au fost efectuate studii cu acelaşi obiect. OUG cere acum doar reactualizarea vechilor studii, prin această măsură dorindu-se evitarea unor practici a noilor primari aleşi, care au tendinţa de a comanda noi studii, ignorându-le cele vechi. Cseke este de acord cu această prevedere a Ordonanţei, dar nu acceptă ca autorităţilor locale să li se restrângă posibilitatea comandării unor studii de fezabilitate pentru noi investiţii, impunându-li-se condiţionalitatea prevederii acelei investiţii din anul bugetar următor. „Această prevedere lipseşte administraţia publică locală de a urma o strategie de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung. Ca un exemplu: realizarea unui cămin de bătrâni. Poate că administraţia nu ştie încă dacă are bani, dar acum Guvernul îi interzică să comande şi studiul de fezabilitate”, a arătat Cseke.
Senatorul UDMR a arătat cu degetul şi excepţia pe care Ordonanţa o introduce chiar în următorul alineat, în care se arată, totuşi, că „în cazuri temeinic justificate”, autorităţile publice locale pot comandat asemenea studii, adoptând hotărâri de consiliu. Asemenea hotărâri sunt oricum obligatorii pentru aprobarea comandării unui asemenea studiu, arată Cseke, astfel că excepţia nu are sens.
Citiți principiile noastre de moderare aici!