„Pentru un oraș dezvoltat, aflat în inima Europei, este obligatoriu să existe în Oradea capacitatea de comunicare, inclusiv în limbi de circulație internațională”, spune candidatul UDMR la Primăria Oradea. Cseke Attila îşi doreşte ca în 10 ani, fiecare orădean, indiferent de vârstă, să poată vorbi cel puţin o limbă străină. Acest deziderat ar fi realizabil printr-o finanţare de la autoritatea locală, pentru orădenii ce doresc să aibă astfel, o șansă în plus în viață. Absolvirea unui examen, la nivel începător, ar urma să fie recompensată cu suma de 200 de euro, pentru nivelul mediu, absolventul ar urma să primească 300 de euro, iar pentru un nivel înalt de competenţă lingvistică, 400 de euro, propune Cseke.
Oradea din munți
O idee inedită avansată de Cseke: Oradea Mică din Munții Apuseni. Pentru că „viața tumultoasă a orașului, spaţiile mici dintre blocuri, căldura cauzată de asfalt, traficul… nu sunt defel condiții propice pentru relaxarea calitativă a tinerilor”, Cseke Attila propune ca municipalitatea să construiască un complex multifuncțional de recreație în munţi. „Acest obiectiv va avea un rol recreativ, multifuncţional şi comunitar, putând să fie folosit, atât vara cât şi iarna, pentru organizarea de excursii sau tabere, dedicate elevilor şi tinerilor”, își dorește candidatul la Primărie.
Idei pentru educație
Dacă ar fi ales primar, ar înființa centre de excelență în Oradea, spune senatorul Cseke Attila. „Părinţii nu trebuie să plătească ore suplimentare pentru ca elevii care au o capacitate de învăţare peste medie să îşi perfecţioneze cunoştinţele”, consideră reprezentantul UDMR.
În domeniul sportului de masă, Cseke propune organizarea unei olimpiade a elevilor orădeni. „Disciplinele sportive pot fi pe echipe sau individuale, ideea principală e să creştem copii sănătoşi”, spune Cseke Attila, adăugând că profesorii de sport şi antrenorii cluburilor sportive şcolare ar trebui susţinuţi financiar, pentru a se ocupa de micii sportivi.
Tot Cseke promite că noua administraţie locală UDMR va oferi fiecărui elev din Oradea un voucher, cu care acesta să aibă acces liber la trei instituţii sau evenimente culturale din oraș.
Învățământul remedial este o formă de educaţie dedicată copiilor cu capacităţi mai reduse, celor care au lipsit de la şcoală din motive medicale sau acelora care sunt foarte buni la anumite materii şi la altele nu. Candidatul propune înfiinţarea unui astfel de centru specializat care, în plus, va trebui să ofere şi programe de consiliere sau orientare spre învăţământul real, uman ori de specialitate.
Trimite articolul
XCa gluma, ca tot e vorba de dl Cseke, exista Oradea Mica. Se cheama Arad. In maghiara sunt Nagyvarad si Varad.
Daca asta e programul cu care acest domn viseaza sa acceada la primaria Oradea,atunci e unul hilar si in acelasi timp dramatic!
-
ei si tu…voiai sa zica direct ca vrea sa faca ca si Bolojan sa dea de lucru prin Oradea numai firmelor prietene pnl ?
Pentru limba straina pleci in tara respectiva si vei avea experienta in communicatie si lucru….. Slab program foarte slab!
-
adica ?
Merita apreciat ca a “permis” comentariile, nu ca marele Mangaloman.