Înțelegerea dintre UDMR și PNL ar fi pentru susținerea primarilor liberali prin bugetul județean, văduviți în ultimii ani de sumele venite dinspre Consiliul Județean. De banii veniți de la Județ au beneficiat, în schimb, mereu primarii PSD și UDMR, de când Pasztor și Mang au preluat conducerea, în 2016. Anul acesta, prin dorința lui Ioan Mang, CJ Bihor a amânat alocarea sumelor către primari, pentru a-i capacita pe aceștia să obțină scor electoral bun. Ceea ce tocmai la PSD nu s-a întâmplat!
Negări bipartizane
„La momentul actual, nu există nicio înțelegere, niciun protocol. Dar discuții întotdeauna sunt, pe diverse paliere și nivele. Nu neapărat la nivelul de președinte. Discuții sunt. Eu nu știu să fi fost discuții în ultimele săptămâni, dar nu avem nimic împotrivă să ne înțelegem pe diverse proiecte. Dar un protocol nu există, nici secret, nici nesecret”, subliniază Cseke. Același Cseke admite faptul că, în ciuda Opoziției PNL din Consiliul Județean, poartă periodic discuții cu liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan și că ușa UDMR e mereu deschisă! „Pentru o discuție sinceră, civilizată, ușa noastră este deschisă. Nu ne ascundem, nu excludem discuții inclusiv pe această temă, cu PNL. Cât despre faptul că port câteodată anumite discuții cu Ilie Bolojan, eu cred că e normal la nivel de președinte, dar astfel de discuție, la nivel de împărțire a banilor către primări, nu există între UDMR și PNL”, ne declară Cseke. Dar, de altfel, UDMR nu are un protocol scris nici cu PSD/ALDE, chit că sunt partenerii lor de la șefia Județului.
La rându-i, Ilie Bolojan neagă încheierea vreunui protocol cu UDMR: „Dacă și când acest lucru se va întâmpla, vă anunțăm!”, ne-a transmis liderul liberal. În schimb, Bolojan insistă asupra faptului că este nevoie de o echitate și o predictibilitate a modului în care se împart banii către primării, dinspre CJ. „Lucru care, din păcate, până acum nu s-a întâmplat. Sper că până la aprobarea distribuției acestor sume, să se ajungă la concluzia că un locuitor al județului nu are nicio vină că un partid a selectat cel mai bun candidat, care a și câștigat primăria respectivă”, spune Bolojan.
OUG – anomalie
În altă ordine de idei, președintele UDMR Bihor se arată revoltat de modul în care Guvernul Dăncilă a modificat legislația electorală privind alegerea președintelui Consiliului Județean, prin revenirea la votul uninominal. „Așa ceva nu se adoptă prin OUG în nicio țară serioasă. În 3 zile să pui în dezbatere și să și adopți… Ultima dată, legislația electorală s-a schimbat cu comisie specială la Parlament, după dezbateri de șase luni. Este greșit cum s-a procedat. Nu puține au fost județele în care președintele ales prin această modalitate la un moment dat și-a pierdut susținerea propriului partid”, a spus Cseke, dând exemplul fostului președinte al CJ Bihor, Radu Țîrle.
Citiți principiile noastre de moderare aici!