Cazul băiatului mort în 10 februarie, după o operaţie la tibie a ajuns pe masa Colegiului Medicilor din România. Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla a trimis o sesizare privind cazul lui Norbert T. (17 ani), care a suferit un accident în 6 februarie, a fost internat la secţia de maxilo-faciale la Spitalul Judeţean pe timpul weekend-ului şi nu i s-a făcut mai nimic, a fost operat la tibie abia după trei zile şi a decedat la câteva ore după intervenţia chirurgicală din cauza unei complicaţii (embolie grăsoasă).
De ce s-a întârziat?
Ministrul a transmis că „până în acest moment, a cerut în repetate rânduri noi şi noi clarificări şi explicaţii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dat fiind faptul că e greu de înţeles întârzierea intervenţiilor medicale în cazul tânărului pacient”.
În sesizarea făcută Colegiului Medicilor din România, cu sediul la Bucureşti, ministrul bihorean solicită investigarea cazului şi luarea unor măsuri „adecvate” pentru faptul că tânărul de doar 17 ani a fost ţinut degeaba un weekend întreg la secţia de maxilo-faciale în loc să fie operat imediat pentru rezolvarea fracturii de tibie, tocmai pentru a se evita complicaţiile ce pot apărea în cazurile de fracturi la oasele lungi ale piciorului: „Din analiza cazului rezultă mai multe nereguli pentru care dorim să vă sesizăm cu rugămintea de a dispune investigarea acestui caz şi luarea măsurilor adecvate în situaţia în care acest lucru se impune”.
Doar rezidenţii s-au uitat la pacient!
În sesizarea trimisă Colegiului Medicilor din România, ministrul informează că rezultatele anchetei DSP indică faptul că „medicii titulari de gardă nu au consultat pacientul, trimiţând doar rezidenţii, care au luat deciziile medicale deşi titularii de gardă se aflau în spital”.
Cseke a transmis că o altă neregulă gravă este faptul că băiatul a fost ţinut în spital două zile degeaba: „Un alt aspect este întârzierea de a opera pacientul, respectiv după mai mult de 72 de ore, fără justificare medicală clară, mai ales că pacientul a fost internat iniţial la secţia chirurgie buco-maxilo-facială, unde nu a fost supus niciunei intervenţii chirurgicale, iar intervenţia în vederea rezolvării fracturilor fiind amânată”.
Ministrul şi-a motivat sesizarea către forul profesional al medicilor întrucât Ministerul Sănătăţii nu poate lua decât măsuri administrative, ceea ce s-a şi întâmplat după ancheta derulată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, dar tragerea la răspundere a eventualilor vinovaţi de culpe medicale este sarcina Colegiului Medicilor.
Săptămâna trecută, părinţii băiatului decedat au declarat că nu vor răzbunare ci vor doar ca cei ce se fac vinovaţi de moartea unicului lor copil să nu mai fie lăsaţi lângă pacienţi pentru a nu mai omorî alţi oameni nevinovaţi.
O.Ş.
Verdict provizoriu la Judeţean
Băiat mort după fractură de tibie
Citiți principiile noastre de moderare aici!